Τραγωδία στο Ισραήλ: Τουλάχιστον 44 νεκροί από ποδοπάτημα σε θρησκευτική γιορτή

Σε τραγωδία εκτυλίχθηκε θρησκευτικό προσκύνημα υπερορθοδόξων Εβραίων στο όρος Μερόν στο Β. Ισραήλ. Τουλάχιστον 44 άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 150  τραυματίστηκαν όταν ποδοπατήθηκαν ή πέθαναν από ασφυξία  στη διάρκεια ολονύχτιας θρησκευτικής γιορτής.

Χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν , με ορδές πιστών να προσπαθούν ασφυκτιώντας να περάσουν από μεταλλικούς φράκτες και τραυματιοφορείς να προσπαθούν να φθάσουν στους τραυματίες.

Η αστυνομία έκλεισε τον χώρο και διέταξε οι προσκυνητές να απομακρυνθούν αμέσως.Στρατιωτικά ελικόπτερα κινητοποιήθηκαν για την αεροδιακομιδή των τραυματιών σε νοσοκομεία. Πτώματα κείτονται πάνω σε φορεία, καλυμμένα με κουβέρτες. Μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «δυσβάστακτη καταστροφή» και πρόσθεσε «όλοι προσευχόμαστε να είναι καλά τα θύματα».

Ο εορτασμός στο Όρος Μερόν, στο ομώνυμο χωριό, ήταν μια από τις μεγαλύτερες μαζικές συναθροίσεις αφότου ξέσπασε η πανδημία του νέου κορωνοϊού πριν από έναν χρόνο και πλέον. Επιτράπηκε να γίνει εξαιτίας του ότι έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα, με πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, ή το 53% του πληθυσμού άνω των 20 ετών, να έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Το Ισραήλ έχει καταγράψει πάνω από 6.300 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου κάπου 838.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Ο χώρος του τάφου του ραβίνου Σιμόν Μπαρ Γιοχάι θεωρείται από τους ιερότερους τόπους των Εβραίων.

Η γιορτή Λαγκ Μπ’ομέρ εν μέρει τιμά το τέλος μιας φονικής επιδημίας που είχε αποδεκατίσει τους μαθητές ταλμουδικού ιεροδιδασκαλείου της αρχαιότητας. Φέτος, οι αρχές είχαν επιτρέψει να πάνε στο Όρος Μερόν ως και 10.000 άνθρωποι, αλλά πάνω από 650 μισθωμένα λεωφορεία μετέφεραν από όλη τη χώρα προσκυνητές εκεί και συγκεντρώθηκαν πάνω από 30.000 άνθρωποι. Ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ εκτίμησαν πως στον χώρο βρίσκονταν ως και 100.000 πιστοί. Το 2019, έναν χρόνο πριν από την πανδημία, συνέρρευσαν για το ετήσιο προσκύνημα εκεί 250.000 άνθρωποι.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.