Το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση Λετζέρι- Οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και η ελληνική στάση

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στη Frontex μετά τις αποκαλύψεις για τις παράνομες επαναπροωθήσεις-  Η Frontex έχει τεθεί υπό έλεγχο για τον υποτιθέμενο ρόλο της στην παράνομη απομάκρυνση των μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ- Mετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων ευρημάτων   ο επικεφαλής της Frondex υπέβαλε την παραίτησή του.

Η εκρηκτική συνεδρίαση και η ελληνική στήριξη στον Λετζέρι μαζί με Ουγγαρία και Πολωνία

Περισσότερο φως στο καθόλου ένδοξο τέλος στη θητεία του Φαμπρίς Λετζέρι (του βραβευμένου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη επικεφαλή της Frontex) ρίχνει δημοσίευμα του ιστότοπου ευρωπαϊκών ειδήσεων Politico, όπου περιγράφεται η φορτισμένη συνεδρίαση με εκπροσώπους της Ε.Ε., αλλά αποκαλύπτεται κιόλας ότι η ελληνική πλευρά στήριξε τον πρώην, πλέον, επικεφαλής της Frontex.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβεβαίωσε σήμερα ότι η παραίτηση Λετζέρι έγινε δεκτή και όπως φαίνεται δεν μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που ο Γάλλος βρέθηκε υπόλογος για αρκετές περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές στο Αιγαίο, στις οποίες εμπλέκεται και η ίδια η Frontex.

Όπως, όμως, σημειώνει το politico, η υπηρεσία ήδη έσπευσε να βάλει τέλος στην όποια συζήτηση περί πειθαρχικών διαδικασιών κατά του Λετζέρι, καθώς μετά την παραίτηση δεν… κρίνεται απαραίτητο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Τη θέση του Γάλλου προσωρινά αναλαμβάνει η αναπληρώτρια, Άιγια Καλνάγια, με την Frontex να επισημαίνει ότι η περίοδος αυτή πρέπει να είναι σύντομη.
Ευρωπαίος αξιωματούχος, πάντως, ανέφερε στην ιστοσελίδα ότι ο Λετζέρι δεν είναι ο μοναδικός υψηλόβαθμος αξιωματούχος που παραιτήθηκε μετά την έκθεση της OLAF, η οποία διαπίστωνε βαρύτατες ευθύνες.

Η εκρηκτική συνεδρίαση και η ελληνική στήριξη στον Λετζέρι

Σύμφωνα με το politico οι καταιγιστικές εξελίξεις σημειώθηκαν την Πέμπτη σε συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Frontex με εκπροσώπους κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξιωματούχοι από πιο μετριοπαθείς χώρες όπως η Σουηδία επέπληξαν έντονα τον Φαμπρίς Λετζέρι, όμως αξιωματούχοι κρατών που τηρούν πιο σκληρή στάση στήριξαν τον πρώην επικεφαλής. Ανάμεσα στις χώρες αυτές, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, ήταν και η Ελλάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Νότης Μηρατάκης είχε βραβεύσε τον Λετζέρι για τις «υπηρεσίες» που έχει προσφέρει και κατόπιν ο Γάλλος αξιωματούχος έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Κι εάν οι αντιδράσεις από τη Σουηδία μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι είναι η πατρίδα της Επιτρόπου Μετανάσευσης, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία επιβλέπει την Frontex, το politico σημειώνει ότι η αρχή του τέλους ήρθε επειδή ο Λετζέρι έχασε τη στήριξη από την δική του χώρα, τη Γαλλία.

Ο ίδιος, πάντως, φέρεται κατά τη διάρκεια της συνάντησης να παραπονέθηκε ότι ορισμένα κράτη της Ε.Ε. θέλουν να μετατρέψουν τη Frontex σε… ΜΚΟ.

Την αποχώρησή του επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται για μια ευκαιρία ώστε η Frontex να κάνει μια νέα αρχή «σε πλήρη σύμπλευση με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Νέες αποκαλύψεις

Πέντε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης (Lighthouse Reports, Spiegel, Le Monde, η ελβετική τηλεοπτική εκπομπή έρευνας SRF Rundschau και το ελβετικό περιοδικό Republik), επικαλούμενα την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία της πληροφόρησης, ζήτησαν και πήραν αντίγραφο της βάσης δεδομένων Jora της Frontex, όπου καταγράφονται οι αναφορές σοβαρών περιστατικών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, η βάση δεδομένων καταγράφει την εμπλοκή της Frontex σε 222 επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού από τον Μάρτιο του 2020 ώς τον Σεπτέμβριο του 2021, που οδήγησαν σε συνοπτική απέλαση τουλάχιστον 987 προσφύγων, ενώ ο αριθμός μπορεί να φτάνει τους 8.355 πρόσφυγες.Τα περιστατικά χαρακτηρίζονται με τον παραπλανητικό όρο «παρεμπόδιση αναχώρησης», που σημαίνει ότι το ελληνικό Λιμενικό σταματά τους πρόσφυγες πριν εισέλθουν σε ελληνικά ύδατα, είτε αναγκάζοντάς τους σε αλλαγή πορείας είτε ειδοποιώντας το τουρκικό Λιμενικό να τους συνοδεύσει στα τουρκικά παράλια. Τον παραπλανητικό όρο τον χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διαβόητη απάντησή του στην Ολλανδή δημοσιογράφο Ιγκεμποργκ Μπέιγκελ στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να πείσει για τη νομιμότητα της πολιτικής του στα σύνορα.

Αλλά τα στοιχεία της Frontex αποδεικνύουν ότι η χρήση του όρου είναι τελείως παραπλανητική. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό εξαφάνισης περίπου 50 προσφύγων που έφτασαν στη Λέσβο στις 28 Μαΐου 2021. Οι πρόσφυγες είχαν στείλει στην οργάνωση Aegean Boat Report το γεωγραφικό τους στίγμα και φωτογραφίες από την άφιξή τους στο νησί, αλλά οι ελληνικές αρχές ισχυρίζονταν ότι δεν γνώριζαν τίποτα σχετικό. Υστερα από λίγες ώρες, οι πρόσφυγες βρέθηκαν εγκαταλειμμένοι πάνω σε liferaft στο Αιγαίο και διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές. Αυτό το περιστατικό καταγράφεται στη βάση δεδομένων της Frontex ως «παρεμπόδιση αναχώρησης».

ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.