Τουρκία: Nίπτει τας χείρας το Ανώτατο Δικαστήριο – Στον Ερντογάν η τελική απόφαση για την Αγιά Σοφιά

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας φαίνεται να μην θέλει ουσιαστικά να εμπλακεί στο πολιτικό παιχνίδι του  Ερντογάν γύρω από την Αγία Σοφία και δίνει στην ουσία στον Τούρκο πρόεδρο το πράσινο φως για να αλλάξει τη χρήση της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί με προεδρικό διάταγμα.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο παρέπεμψε σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα. Έκρινε ότι είναι σύννομες οι αποφάσεις του 10ου Τμήματος του 2008 και η Υπουργική Απόφαση του 1934, που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, ωστόσο αναφέρουν ότι αλλαγή στο καθεστώς του ναού μπορεί να γίνει με ένα απλό προεδρικό διάταγμα.

Η οριστική απόφαση θα καθαρογραφεί και θα δημοσιοποιηθεί από το Δικαστήριο σε 15 ημέρες για ένα θέμα που έχει  προκαλέσει   αντιδράσεις και που  θα έχει  πολιτικές προεκτάσεις  για τις ελληνοτουρκικές  σχέσεις.  Σημειώνεται ότι η εισήγηση του τουρκικού δικαστηρίου, , δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να την παρακάμψει.

Ουσιαστικά η Δικαιοσύνη φαίνεται να πετάει λοιπόν το μπαλάκι στον Τούρκο πρόεδρο, που θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του μετατρέποντας το μνημείο αυτό της παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμί με ένα διάταγμα ή θα θελήσει να κρατήσει το ενδεχόμενο αυτό ως «όπλο» έως τις επόμενες εκλογές. Θα πρέπει δε να ζυγίσει σε κάθε περίπτωση και τις διεθνείς αντιδράσεις και ειδικά την αντίδραση των ΗΠΑ, που έχουν καλέσει την Άγκυρα να σεβαστεί το σημερινό καθεστώς της Αγίας Σοφίας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.