Τουρκία – εκλογές: Χάνει την αυτοδυναμία το κόμμα του Ερντογάν, μπαίνει στη Βουλή το φιλοκουρδικό HDP

Έχασε την αυτοδυναμία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών που έχουν ανακοινωθεί με καταμετρημένο σχεδόν το 98% των ψηφοδελτίων. Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας (HDP)  ξεπέρασε το φράγμα του 10% και μπαίνει στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Το AKP, που κυβερνά από το 2002, προηγείται με 41% και 259έδρες, ενώ για την πλειοψηφία απαιτούνται 276 έδρες (συνολικά 550 έδρες). Ακολουθούν το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 25,2% και 131 έδρες, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης με 16,5% και 82 έδρες και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με 12,5% και 78 έδρες.

Συνολικά, περισσότεροι από 45 εκατ. ψηφοφόροι, από τους περίπου 56 εκατ. εκλογείς, προσήλθαν στις κάλπες με τη συμμετοχή να φτάνει στο 80%.

Οι κρίσιμες αυτές κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία διεξήχθησαν μέσα σε κλίμα έντασης και συνεχών επιθέσεων κατά των υποστηρικτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Επιθέσεις έγιναν κατά προεκλογικών συγκεντρώσεων των Κούρδων, με αποκορύφωμα την βομβιστική επίθεση σε συγκέντρωση στο Ντιγιάρμπακιρ του φιλοκουρδικού κόμματος την Παρασκευή. Επίσης, οδηγός που μετέφερε προεκλογικό υλικό του κόμματος βρέθηκε νεκρός, γαζωμένος από σφαίρες, ενώ άλλος, γλίτωσε με εγκαύματα, όταν «άγνωστοι» έκαψαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε. Επιθέσεις έχουν σημειωθεί και σε πολλά γραφεία του κόμματος και εκλογικά κέντρα.

Η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση αποτέλεσε δημοψήφισμα για τον ίδιο τον Ερντογάν. Κλειδί στις εξελίξεις η είσοδος στη Βουλή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, το οποίο κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν αν και είναι στην πρώτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων, χάνει την απαραίτητη πλειοψηφία, δεν του επιτρέπει να τροποποιήσει το Σύνταγμα και να αποκτήσει προεδρικές υπερεξουσίες.

 

Ο εκλογικός χάρτης

* Με κίτρινο οι νομοί που πλειοψηφεί το ΑΚΡ, με κόκκινο το κεμαλικό το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, με μωβ το φιλοκουρδικό HDP και με βαθύ κόκκινο το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (Γκρίζοι Λύκοι).

Τα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Τουρκία άρχισε η σεναριολογία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με πρωταγωνιστές τα τέσσερα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στην εθνοσυνέλευση. Ωστόσο, η εν λόγω σεναριολογία πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν συνδυαστικά με το ενδεχόμενο διεργασιών εντός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Τα σενάρια αφορούν την κυβέρνηση συνασπισμού με ή χωρίς το ακροδεξιό κόμμα. Στην πρώτη περίπτωση θεωρητικά πρόκειται για συνεργασία του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος ή του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών. Το τελευταίο όμως κατά την προεκλογική περίοδο είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό. Η όποια κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να είναι και βραχύβια και να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.