Τουρκία: β γύρος Προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου με προβάδισμα Ερντογάν

Στον δεύτερο γύρο  με προβάδισμα Ερντογάν  οδηγούνται οι Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία καθώς ούτε ο  ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντγάν ούτε ο αντίπαλος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου,  κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν  πάνω από 50%.

Όλα θα κριθούν  στο β γύρο στις 28 Μαΐου αν και η κάλυψη της διαφοράς  -που φτάνει το 5% υπέρ Ερντογάν και σε απόσταση αναπνοής από το 50%- μεταξύ τους μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Ερντογάν  θα συνεχίσει να κρατά τα ηνία της χώρας του – προς μεγάλη απογοήτευση της Δύσης, που θα προτιμούσε έναν ευκολότερα διαχειρίσιμο εταίρο.

Η εκλογική διαδικασία είχε συμμετοχή άνευ προηγουμένου (87,40%), παρά την κρίση, και τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα την 6η Φεβρουαρίου.

Οι δημοσκοπήσεις, που πριν τις εκλογές έδειχναν προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου, διαψεύστηκαν. Το καθεστώς Ερντογάν  απέδειξε ότι αντέχει ενώ είναι  αμφίβολο αν η στήριξη των ΗΠΑ και της Δύσης  στον ετερόκλητο συνασπισμό  της αντιπολίτευσης  βοήθησε ή αντίθετα λειτούργησε αρνητικά στο εκλογικό σώμα.

Επικράτηση με ποσοστό κοντά στο 50% και στις βουλευτικές κάλπες για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) όπως επίσης και ο σύμμαχος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, το ακροδεξιό MHP.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα αλλά και η αυξημένη συμμετοχή αντανακλούν τη βαθιά πόλωση σε μια χώρα 85 εκατομμυρίων σε πολιτικό σταυροδρόμι με εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.

 Η αντοχή του 69χρονου Ερντογαν -με δώδεκα εκλογικές νίκες στο ενεργητικό του- δείχνει ότι με την αδέσμευτη εξωτερική πολιτική του, τον νεο-οθωμανισμό και τον μεγαλοϊδεατισμό του  κατορθώνει να εμπνέει ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, που μαστίζεται από την πρωτοφανή ακρίβεια, τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την οικονομική κρίση παρά τον αυταρχισμό  του καθεστώτος και τους  πολιτικούς  κρατούμενους στις φυλακές της χώρας. Οι επικριτές του  φοβούνται ότι θα κυβερνήσει ακόμη πιο αυταρχικά, εάν κερδίσει άλλη μια θητεία.

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, κράτος μέλος του NATO  αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, την εξέλιξη της οικονομίας, καθώς και την εξωτερική πολιτική της.

 Οι προβλέψεις για την επόμενη ημέρα είναι επισφαλείς  και όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της Αγκυρας έναντι της Ελλάδας. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η εκλογική νίκη θα θεωρηθεί από τον Ερντογάν ως «λευκή επιταγή» για τη συνέχιση της επιθετικής πολιτικής και των προκλήσεων. Αλλοι θωρούν πολύ πιθανό ότι  απαλλαγμένος πλέον από το άγχος της επανεκλογής, ο Ερντογάν θα επικεντρωθεί στη διαχείριση των εσωτερικών προβλημάτων, εστιάζοντας στην καταρρέουσα τουρκική οικονομία.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Με καταμετρημένο το 99,31% των ψήφων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει 49,41%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ακολουθεί με 44,96%. Ακολουθούν ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογάν με 5,20% και ο   Μουχαρέμ Ιντζέ με 0,43%.

Ο Ερντογάν, που είναι Πρόεδρος  της Τουρκίας εδώ και   μια 20ετία, δήλωσε πεπεισμένος μέσα στη νύχτα πως «θα υπηρετήσει τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια». Διαβεβαίωσε πως είναι «καθαρά μπροστά», ότι έχει προβάδισμα 2,6 εκατομμυρίων ψήφων, αλλά έτοιμος να «σεβαστεί» το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, αν απαιτείται. «Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εκλογές τερματίστηκαν με αυτόν τον πρώτο γύρο αλλά αν ο λαός επέλεξε να γίνει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», είπε.

Από την άλλη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αμφισβήτησε τα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας πως αποκρύπτεται μέρος των ψήφων υπέρ του από τα συστήματα της YSK. «Εμποδίζετε τη βούληση του λαού της Τουρκίας. Αλλά δεν θα μπορέσετε να εμποδίσετε αυτό που θα γίνει, δεν θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου. Υποσχέθηκε πως «θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», επικαλούμενος την «ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή».

Ο υποψήφιος που ήρθε τρίτος, ο Σινάν Ογάν, πρώην βουλευτής του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP, που έλαβε το 5,2% των ψήφων, ετοιμάζεται να τις παζαρέψει, αλλά δεν ξεκαθάρισε με ποιον.

Οι Βουλευτικές εκλογές  

Εκτός από τις προεδρικές, στην Τουρκία διεξήχθησαν παράλληλα και βουλευτικές εκλογές. Oι κάλπες  θα αναδείξουν επίσης με αναλογικό σύστημα και τα 600 μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου, ο ρόλος του οποίου υποβαθμίστηκε μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2017 και τη θέσπιση προεδρικού συστήματος.

Το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) του Ερντογάν έλαβε το 35% των ψήφων, με καταμετρημένο πάνω από το 96%, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Αυτή είναι η χειρότερη επίδοσή του από τότε που ψηφίστηκε για πρώτη φορά το 2002, όταν συγκέντρωσε το 34,28% των ψήφων.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το AKP θα έχει 266 με 267 βουλευτές, όμως, μέσω της συμμαχίας του με άλλα τρία κόμματα, αναμένεται να κερδίσει άλλες 56 έδρες. Αυτό θα έδινε στη συμμαχία του Ερντογάν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με 323 με 324  έδρες.

Αναλυτικά:

Το Κόμμα ΑΚ του Ερντογάν συγκεντρώνει 35,44% και εξασφαλίζει 266 έδρες (στις εκλογές της 24 Ιούνη 2018 είχε πετύχει, στα τελικά αποτελέσματα, 42,56% και 295 έδρες. Διαφορά —7,12%)

Το CHP του Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 25,39% και εξασφαλίζει 169 έδρες (στις εκλογές της 24 Ιούνη 2018 είχε πετύχει, στα τελικά αποτελέσματα, 22,64% και 146 έδρες. Διαφορά +2,75%)

Το MHP συγκεντρώνει 10,02% και εξασφαλίζει 50 έδρες (στις εκλογές της 24 Ιούνη 2018 είχε πετύχει, στα τελικά αποτελέσματα, 11,10% και 146 έδρες. Διαφορά -1,05%)

Το IYI Parti συγκεντρώνει 9,77% και εξασφαλίζει 44 έδρες (στις εκλογές της 24 Ιούνη 2018 είχε πετύχει, στα τελικά αποτελέσματα, 9,96% και 43 έδρες. Διαφορά +0,19%)

Το YESIL SOL  (το HDP) συγκεντρώνει 8,79% και εξασφαλίζει 62 έδρες (στις εκλογές της 24 Ιούνη 2018 είχε πετύχει, στα τελικά αποτελέσματα, 11,70% και 67 έδρες. Διαφορά –2,91%)

Το YENIDEN REFAH συγκεντρώνει 2,84% και εξασφαλίζει 5 έδρες

Το TIP συγκεντρώνει 1,73% και εξασφαλίζει 4 έδρες

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΑΚ, ΜΗΡ, YENIDEN REFAH, ΒΒΡ) συγκεντρώνει 49,33% – 321 έδρες. Εχει έρθει πρώτη δύναμη σε 58 επαρχίες σε σύνολο 81 επαρχιών)

Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (CHP, IYI) συγκεντρώνει  35,14% – 213 έδρες. Εχει έρθει πρώτη δύναμη σε 10 επαρχίες σε σύνολο 81 επαρχιών)

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (YESIL SOL, TIP) συγκεντρώνει  10,52% – 66 έδρες. Εχει έρθει πρώτη δύναμη σε 13 επαρχίες σε σύνολο 81 επαρχιών

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.