Ταϊλάνδη: Διαδηλωτές εισέβαλαν στο πρωθυπουργικό μέγαρο

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο στην Μπανγκόκ, στην Ταϊλάνδη, χωρίς αντίσταση από την αστυνομία. Πλήθος διαδηλωτών βρίσκεται στο προαύλιο χώρο κουνώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα. Η χώρα βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια από το 2006, όταν με πραξικόπημα ανετράπη ο τότε πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα, αδερφός της σημερινής πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα. Οι λαϊκότερες τάξεις και ο αγροτικός πληθυσμός, που σύμφωνα με τους αναλυτές υποστηρίζουν τη σημερινή πρωθυπουργό, διατηρούν μια παθητική στάση καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους για να μην δώσει αφορμή στο στρατό να επέμβει με ένα νέο πραξικόπημα. Αναλυτές υπογραμμίζουν εξάλλου τη σχέση του στρατού με την αντιπολίτευση, οπαδοί της οποίας προέρχονται από τη μεγαλοαστική και τη μεσοαστική τάξη με ισχυρό το φιλοβασιλικό στοιχείο. 

 
Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, πρόκειται για μια απρόσμενη εξέλιξη καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, που ζητούν την παραίτηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα και της κυβέρνησής της.
 
Η αστυνομία ανακοίνωσε πως δόθηκε εντολή από την αστυνομία για υποχώρηση ώστε να αποφευχθούν οι συγκρούσεις. «Οι διαδηλωτές λένε ότι θέλουν να καταλάβουν κυβερνητικά κτήρια, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει συγκρούσεις, γι΄αυτό δώσαμε εντολή στην αστυνομία να υποχωρήσει. Θέλουμε να αποφύγουμε τη βία και τις συγκρούσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τιράτ Ρατανασέβι.
 
Ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει πως στην περιοχή επικρατεί μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, σημειώνοντας πως επικεφαλής των διαδηλωτών έχουν ζητήσει από τους συγκεντρωμένους να μην μπουν εντός του πρωθυπουργικού γραφείου. 
 
Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, κλιμακώνοντας την εκστρατεία του για την πτώση της κυβέρνησης, κάλεσε τους οπαδούς του να εισβάλλουν στα κεντρικά της αστυνομίας. Σημειώνεται πως ο Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, καταζητείται με την κατηγορία για υποκίνηση εξέγερσης.

«Σας παρακαλούμε μείνετε μακριά από αυτόν τον άνθρωπο και τις παράνομες συναθροίσεις», ανέφεραν φυλλάδια που μοιράστηκαν στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Σε βάρος του Σουτέπ Ταουγκσουμπάν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, ενώ ήδη εκκρεμεί ένα ακόμα για την κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών. 
 
Το αντικυβερνητικό κίνημα στην Ταϊλάνδη ξέσπασε μετά από ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο η αντιπολίτευση καταγγέλλει ως το μέσο για χορήγηση αμνηστίας στον Τακσίν Σιναουάτρα, εξόριστο πρώην πρωθυπουργό και αδερφό της Γινγκλάκ Σιναουάτρα, ο οποίος ανατράπηκε το 2006 με πραξικόπημα.
 
Ωστόσο η Γινγκλάκ Σιναουάτρα, μιλώντας στο Al Jazeera την Κυριακή, δήλωσε πως δεν πρόκειται να καταθέσει το εν λόγω νομοσχέδιο με το οποίο χορηγείται αμνηστία σε άτομα που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Μετά το πραξικόπημα του 2006 υπάρχει πολιτική αστάθεια στη χώρα και συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, κυρίως αστικός πληθυσμός, και των οπαδών της Γινγκλάκ Σιναουάτρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αγρότες. Το 2008 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης είχαν καταλάβει τα δύο αεροδρόμια στην Μπανγκόκ, αλλά και το πρωθυπουργικό γραφείο, στο οποίο αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εισέβαλλαν και το 2009.
 
Το 2010 ο στρατός επιτέθηκε κατά διαδηλωτών, υποστηρικτών του Τακσίν Σιναουάτρα, σκοτώνοντας 90 ανθρώπους. Η Γινγκλάκ Σιναουάτρα, όπως αναφέρει το Al Jazeera, βρίσκεται στην εξουσία από το 2011 κερδίζοντας τις εκλογές.

http://tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.