Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις-Τεθωρακισμένα έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο

Τεθωρακισμένα του αιγυπτιακού στρατού έχουν λάβει θέσεις μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, έπειτα από τις νυχτερινές αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, που είχαν ως επακόλουθο το θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 450. Αναμένεται διάγγελμα του Μόρσι.

Το πρωί, τρία βαρέα και τρία ελαφρά τανκς έλαβαν θέση μπροστά από το μέγαρο κατά μήκος της μεγάλης λεωφόρου, όπου έχουν ήδη συγκεντρωθεί εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι.

Στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν όλο το βράδυ γύρω από το προεδρικό μέγαρο με μικρές περιόδους ανάπαυλας, έγινε χρήση κλομπ και βομβών μολότοφ, ενώ ακούγονταν και πυροβολισμοί.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που χειρίζεται την κατάσταση ο Πρόεδρος Μόρσι, έχουν παραιτηθεί τέσσερις στενοί του σύμβουλοι.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι βαδίζει στο δρόμο ενός δικτατορικού καθεστώτος έπειτα από το διάταγμα της 22ας Δεκεμβρίου, το οποίο ενισχύει τις εξουσίες του και προστατεύει από κάθε προσφυγή στη δικαιοσύνη για αποφάσεις του ίδιου, αλλά και της επιτροπής που ανέλαβε να συντάξει το νέο Σύνταγμα.

Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται επίσης για το σχέδιο του νέου Συντάγματος, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 15 Δεκεμβρίου, και το οποίο εγκρίθηκε εσπευσμένα από την επιτροπή αυτή, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το διάταγμα υπονομεύει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και ανοίγει το δρόμο για πιο αυστηρή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου. 

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούσθηκαν τη νύχτα στους δρόμους γύρω από το προεδρικό μέγαρο παρά τις εκκλήσεις, κυρίως από την πλευρά του Πρωθυπουργού Χισάμ Καντίλ και των Αδελφών Μουσουλμάνων, να αποσυρθούν. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, 50 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έγραψαν στο Twitter ότι ο Πρόεδρος θα απευθυνθεί στο λαό σήμερα «για να αποκαλύψει σημαντικά γεγονότα και για να αναφερθεί σε πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση της κρίσης», αλλά πηγή της προεδρίας δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιη ακόμα η παρέμβασή του. 

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4773438

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

1 comment

  1. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο προεδρικό μέγαρο για να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον του Μόρσι, που έχει προκαλέσει την οργή των αντιπάλων του με το διάταγμα της 22ας Νοεμβρίου με το οποίο διευρύνονται οι εξουσίες του. «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν οι διαδηλωτές.