Συμφωνία Eurogroup: Και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί

Με σχεδόν άδεια χέρια έφυγαν τελικά οι Ιταλοί από το Eurogroup που κατέληξε χθες σε συμφωνία με βάση αυτό που εξαρχής ήταν το πλάνο της Γερμανίας – η οποία έδρασε με εμπροσθοφυλακή την Ολλανδία – και τελικά στηρίχθηκε και από τη Γαλλία.

Στο τραπέζι του Eurogroup μπήκε ένα 7ετές πλάνο αναδιάρθρωσης της οικονομίας της ευρωζώνης, μετά τη λήξη της πανδημίας του κοροναϊού που αντικαθιστά το ευρωομόλογο που ζητούσαν οι χώρες του Νότου.

Κατά τα άλλα το πακέτο που ανακοινώθηκε δεν έχει καμία διαφορά από αυτό που γνωστοποιήθηκε στο Eurogroup της Τρίτης, πράγμα που επιτρέπει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις που υποτίθεται ότι ακολούθησαν ήταν ανύπαρκτες και τελικα επικράτησαν οι θέσεις της Γερμανίας και των δορυφόρων της. Κι αυτό παρά τους ισχυρισμούς του προέδρου του Eurogroup ότι οι αρχικές προτάσεις ήταν πολυ μακριά από τις τελικές. 

Οι τρεις άξονες της συμφωνίας

Η συμφωνία που ανακοίνωσε ο Σεντένο στηρίζεται σε τρεις άξονες:

  • Πρώτον, τη στήριξη των εργαζομένων με την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων για την προστασία από την ανεργία με ένα πακέτο 100 δισ. ευρώ που θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες – μέλη. 
  • Δεύτερον, τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, με δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 
  • Τρίτον, τη στήριξη των κρατών – μελών με πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας., που συνολικά θα φθάνουν τα 240 δισ. ευρώ. Οι χώρες που θα χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές γραμμές θα υπόκεινται στη συνήθη εποπτεία των οικονομιών τους από την ΕΕ, ενώ ο μόνος όρος είναι ότι τα σχετικά ποσά θα πρέπει να διατεθούν μόνο για άμεσες και έμμεσες δαπάνες υγείας που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Σεντένο: Προστατεύεται ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός

Σύμφωνα με τον Μάριο Σεντένο, όλα τα παραπάνω θα είναι διαθέσιμα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι η συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων, ύψους περίπου μισού τρισ. ευρώ, θα προστατεύσει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό. «Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων», είπε προσθέτοντας ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν ήταν αδιανόητα πριν από μερικές εβδομάδες. 

Ο Μάριο Σεντένο πρόσθεσε ότι στο Eurogroup συζητήθηκε και το σχέδιο για την ανάκαμψη των οικονομιών όταν θα έχει τελειώσει η επιδημία του κορονοϊού, τονίζοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να αναπτυχθούν μαζί και όχι ξεχωριστά. Όπως είπε συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου, που θα είναι προσωρινό και θα ενισχύσει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Για το μέγεθος και τον τρόπο χρηματοδότησης του ταμείου, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα χρειασθεί καθοδήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ. Στα επόμενα βήματα, τόνισε, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι κρίσιμος.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πως έχουμε μια συμφωνία που μας φέρνει πιο κοντά στη συντονισμένη απάντηση που χρειάζεται η Ευρωζώνη και στην προσπάθεια που ήδη κάνει η ΕΚΤ. Ο Ιταλός Επίτροπος ανέφερε πως η δημοσιονομική πολιτική στην εποχή του κορονοϊού εφαρμόζεται με ευελιξία και πως ήδη το βάρος της Κομισιόν πέφτει στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο θέμα των θέσεων απασχόλησης», είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μεταξύ άλλων υπήρξε μια δέσμευση για να σχηματιστεί ένα ταμείο ανάκαμψης (recovery fund), μετά από διαβούλευση στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος για το γεγονός ότι επετεύχθη μια καλή συμφωνία στο Eurogroup. Εκτίμησε πως η κρίση του κορoνοϊού θα αφήσει το στίγμα της στα επόμενα χρόνια που θα ακολουθήσουν και πως η σημασία των σημερινών αποφάσεων είναι πως με αυτές αποφεύγεται η ασυμμετρία στην απάντηση κατά της πανδημίας και ο κατακερματισμός. Τόνισε δε πως η στήριξη κατά της πανδημίας θα γίνεται μέσω της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων του ESM και πως τα χρήματα που θα δίδονται θα πηγαίνουν αυστηρά σε δαπάνες κατά του κορονοϊού.

tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.