Συμφωνία Κούρδων μαχητών με τον Άσαντ. Συριακά στρατεύματα στο ΒΑ τμήμα για να ανακόψουν την Τουρκική εισβολή

Πέντε μέρες μετά την εισβολή της Τουρκίας στη  ΒΑ Συρία με στόχο των αφανισμό των Κούρδων ανταρτών, οι κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή  ανακοίνωσαν ότι ήρθαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση του  Μπασάρ αλ Άσαντ για την ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος των συνόρων  προκειμένου να ανακόψουν την πορεία των τουρκικών δυνάμεων.

Η εξέλιξη αυτή που έγινε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή και ανατρέπει τα σχέδια του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωνε το βράδυ της Κυριακής πως οι πολεμικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας εντός των επόμενων ημερών.

Στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, και ετοιμάζονται να προχωρήσουν προς το Κομπάνι, μετέδωσαν σήμερα τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό και  35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.

Οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο αυτόν χθες Κυριακή.

«Για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επίθεση και να εμποδιστεί η συνέχισή της, επιτύχαμε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων με στόχο την υποστήριξη των »Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» δήλωσε με ανάρτηση της η   Κουρδική ηγεσία όπως αναφέρει το aljazeera.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισε σήμερα ότι η «προκαταρκτική στρατιωτική» συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

Η συμφωνία μεταξύ Συρίας και Κούρδων μαχητών  προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, όπως δήλωσε στο Reuters ο Μπάντραν Τζία Κουρντ.

Οι κουρδικές αρχές της Συρίας αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για την προστασία της περιοχής την περιοχή μετά «το πράσινο φως που έδωσαν» οι ΗΠΑ για την τουρκική επίθεση σε αυτήν. Εκατοντάδες Κούρδοι μαχητές και άμαχοι πολίτες έχουν μέχρι τώρα σκοτωθεί από την τουρκική επίθεση, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοανατολική Συρία, ζητώντας καταφύγιο ενώ απώλειες δεκάδων στρατιωτών μετρούν και οι τουρκικές δυνάμεις.

Το λουτρό αίματος, το κύμα προσφύγων και ο κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή, αναγκάζει  δυτικές κυβερνήσεις και ηγέτες να  παρέμβουν ασκώντας πιέσεις στην Τουρκία.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησαν από κοινού από την Τουρκία να τερματίσει την πολεμική επιχείρηση που μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ανθρωπιστική κρίση και να  συντελέσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού κράτους.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.