Στις πλατείες ξανά οι ‘Αγανακτισμένοι’ στην Ισπανία

Στους δρόμους βγήκαν και πάλι χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» Ισπανοί για την επέτειο ενός χρόνου του κινήματος όσο και για να διαμαρτυρηθούν για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση Ραχόι και την υψηλή ανεργία στη χώρα.

Οι αγανακτισμένοι κατέκλυσαν τις πλατείες 80 πόλεων και οι ανοιχτές συνελεύσεις  θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Μαΐου. Στη Μαδρίτη με τα συνθήματα «Βγείτε στο δρόμο», «Δεν είμαστε προϊόντα στα χέρια των πολιτικών και των τραπεζιτών» διαδηλωτές από διαφορετικές περιοχές της Μαδρίτης κατευθύνθηκαν προς την Πουέρτα ντελ Σολ αγνοώντας την επίσημη απαγόρευση, σύμφωνα με την οποία οι διαδηλώσεις πρέπει να ολοκληρώνονται καθημερινά στις 22:00. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ισχυρή και οι αστυνομικές δυνάμεις τα ξημερώματα της Κυριακής απομάκρυναν περίπου 200 διαδηλωτές που είχαν παραμείνει στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ ενώ  συνελήφθησαν 18 άτομα.  Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν  χθες Κυριακή ζητώντας την απελευθέρωσή τους.  Φωνάζοντας «ελευθερία», «ο αγώνας συνεχίζεται πάσει θυσία» οι διαδηλωτές κουνώντας τα χέρια τους σιωπηλά έκαναν μια «βουβή έκκληση» ενός λεπτού σε ένδειξη υποστήριξης προς τους 18 συλληφθέντες, που αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης.
Αντιδρώντας στην εκκένωση το κίνημα των Αγανακτισμένων διοργάνωσε και άλλες διαδηλώσεις, κυρίως στη Βαρκελώνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας. Στην πόλη αυτή περίπου 100 διαδηλωτές παρέμειναν τη νύχτα στο κέντρο χωρίς να τους διώξουν.

Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Πορτογαλία όπου αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κινητοποιήσεων με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την έναρξη του κινήματος των Αγανακτισμένων. Στη Λισαβόνα περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι, διαδήλωσαν στο κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας. «Επισφαλώς εργαζόμενοι όλου του κόσμου ενωθείτε», «παγκόσμια άνοιξη, διεθνής διαμαρτυρία», «οι ιδέες κατεβαίνουν στο δρόμο», ήταν κάποια από τα συνθήματα που έγραφαν τα πανό που κρατούσαν.

Εκατοντάδες ήταν και οι Αγανακτισμένοι που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στα σκαλιά του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο με συνθήματα όπως  «Κάτω ο καπιταλισμός» και «Οι πολίτες πάνω από τα κέρδη».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.