Στη σκιά του σκανδάλου με τα διαβατήρια – «πλυντήρια» η προεκλογική περίοδος στην Κύπρο

Το σκάνδαλο της κατάχρησης του συστήματος πολιτογραφήσεων ξένων «επενδυτών» και η χορήγηση σε αμφιλεγόμενα πρόσωπα διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζουν να απασχολούν τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. και επηρεάζουν την προεκλογική ατζέντα στην ίδια τη χώρα, στην οποία θα στηθούν κάλπες σε επτά μήνες. 

Μετά τις διαρροές εγγράφων που αφορούν πολύ επιβαρυντικές περιπτώσεις ακόμη και φυγόδικων που έλαβαν κυπριακά διαβατήρια και πολιτογράφηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαβίβασε στους πολιτικούς αρχηγούς κατάλογο με ύποπτες πολιτογραφήσεις, όχι της δικής του διακυβέρνησης, αλλά της περιόδου προεδρίας του Δημήτρη Χριστόφια (2008-2013). 

Αν και η κυβέρνηση παρέδωσε τον σχετικό φάκελο στα πολιτικά κόμματα με την ένδειξη «απόρρητο», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το απόρρητο έχει αρθεί. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Την επίμαχη λίστα δημοσίευσε ο «Πολίτης» της Κύπρου αποκαλύπτοντας πως δύο φάκελοι ύποπτων και αμφιλεγόμενων πολιτογραφήσεων προωθήθηκαν για υπογραφή στην προεδρία από το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης», επικεφαλής του οποίου ήταν ο τότε πρόεδρος του ΔΗΣΥ και νυν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΑΚΕΛ με δήλωση του εκπροσώπου του, Στέφανου Στεφάνου, τόνισε πως «η συζήτηση γύρω από τη βιομηχανία «χρυσών διαβατηρίων», την οποία έστησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, δεν θα λήξει επειδή δεν βολεύει το Προεδρικό και την Πινδάρου. Θα λήξει μόνο όταν τερματιστούν οι πρακτικές της κυβέρνησης που διασύρουν τη χώρα, όταν καθαρίσει το όνομα της πατρίδας μας, όταν πείσει εντός και εκτός Κύπρου ότι μπήκε τέλος στο φαγοπότι απληστίας, αδιαφάνειας και κατάχρησης».

Το ΑΚΕΛ επισήμανε ότι επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη «πολλαπλασιάστηκαν οι πολιτογραφήσεις και ξεχαρβαλώθηκαν τα κριτήρια», «πήραν διαβατήριο ο καταζητούμενος παγκοσμίως Μαλαισιανός μεγαλοαπατεώνας Τζο Λο, οι Καμποτζιανοί εκπρόσωποι ενός διεφθαρμένου καθεστώτος και ο Σαουδάραβας φίλος του προέδρου» και καταλήγει: «Είναι η διαφθορά που υπονομεύει τους θεσμούς, τη δημοκρατία, την ισονομία. Είναι η διαφθορά που έγινε συνώνυμο με την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υποστηρίζει στην επιστολή που έδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι από το σύνολο των 141 αιτήσεων πολιτογράφησης την περίοδο 2008-2012, 34 περιπτώσεις, σχεδόν το ένα τέταρτο όσων απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα, ενέπιπταν εκείνη τη χρονική στιγμή σε ομάδα χαρακτηρισμένη από την Ε.Ε. «υψηλού κινδύνου», χαρακτηρισμός που αποδίδεται σε πρόσωπα που κατηγορήθηκαν, προφυλακίστηκαν ή καταδικάστηκαν ή ήταν διευθυντικά στελέχη ή ιδιοκτήτες εταιρειών που τους είχαν επιβληθεί κυρώσεις. Το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera αποκάλυψε πρόσφατα πρόσθετες 17 ύποπτες περιπτώσεις ατόμων.

Στον κατάλογο των 34 ονομάτων της λίστας που παρέδωσε στα κόμματα η προεδρία περιλαμβάνονται:

  • Ράμι Μαλούφ, Σύρος επιχειρηματίας, ξάδελφος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Συρία και σύμφωνα με τους Financial Times, είχε τον έλεγχο του 60% της νόμιμης ιδιωτικής οικονομίας. Κατέχει μεταξύ άλλων τα καταστήματα αφορολόγητων προϊόντων, τράπεζες, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, το μονοπώλιο εισαγωγής καπνού, εταιρείες ενέργειας, κατασκευών και πολλά ΜΜΕ. Το 2008 το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον κατηγόρησε ως τον σημαντικότερο μοχλό διαφθοράς στη χώρα. Τον Μάιο του 2020 η κυβέρνηση της Δαμασκού δήμευσε την περιουσία του.
  • Μιχαήλ Κουζόβλεφ, Ρώσος επιχειρηματίας ο οποίος μεταξύ άλλων είναι μέλος του διαχειριστικού συμβουλίου της Vneshecombank, τράπεζας η οποία υπόκειται σε κυρώσεις, εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο ακάλυπτων δανείων άνω του ενός δισ. δολαρίων, αναφερόμενος στα Panama Papers.
  • Γκενάντι Μπογκολιούμποφ, Ουκρανός επιχειρηματίας. Κατηγορείται ότι μέσω κυπριακής θυγατρικής υπεξαίρεσε περί το 5% του ΑΕΠ της χώρας του.
  • Γιαν Αμπράμοφ, Ρώσος βιομήχανος, κατηγορείται για λαθρεμπόριο δύο δισ. ρουβλιών.
  • Ιγκορ Μακάροφ, Ρώσος επιχειρηματίας, τουρκμενικής καταγωγής, πρώην πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Θεωρείται ο εγκέφαλος του Ιμπιζα Γκέιτ, του σκανδάλου που έριξε την κυβέρνηση συνασπισμού στην Αυστρία, με επίμαχα βίντεο που είχαν ληφθεί παράνομα το 2017. Οι βασικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι με την Τουρκία.
  • Αλεξέι Ουσαμίρκι, Ρώσος, φερόμενος ως βαρόνος του οργανωμένου εγκλήματος, αναμεμιγμένος με εμπορία ανθρώπων και εκβιασμούς.
  • Λεονίντ Λεμπέντεφ, Ρώσος πρώην πολιτικός, κατηγορούμενος για απάτη 220 εκατομμυρίων δολαρίων, εμφανίζεται στη λίστα καταζητούμενων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και φυγοδικεί.
  • Αλεξάντερ Μπονταρένκο, Ρώσος επιχειρηματίας, φυγόδικος, με ενεργό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για απάτες.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και τα περισσότερα άτομα που αναφέρονται έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη. Το θέμα των ανεξέλεγκτων πολιτογραφήσεων θα συνεχίσει να απασχολεί και να δηλητηριάζει την πολιτική ζωή στην Κύπρο και το ερώτημα είναι αν στο πρότυπο αυτού του σκανδάλου, κρύβονται και άλλα, σε άλλες χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει δημόσιος έλεγχος στη διαδικασία χορήγησης «χρυσής βίζας» και δεν έχουν δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα οι σχετικοί φάκελοι.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.