Στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ το τουρκικό πλοίο Barbaros

Παρά την αποκλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Άγκυρα έχει επαναφέρει την ένταση με την εισβολή του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, επιχειρώντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία ρήγματος στις σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας.

Εντός περιοχών της κυπριακής ΑΟΖ κινείται το τουρκικό πλοίο Barbaros, το οποίο –όπως ανέφερε η Άγκυρα– πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Στην περιοχή αυτή της κυπριακής ΑΟΖ η κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει παραχωρήσει άδεια έρευνας υδρογονανθράκων στην ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ και την κορεατική Kogas. Εκτός από το ερευνητικό Barbaros εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, νοτιοδυτικά των ακτών της Πάφου, βρίσκεται και το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz

Στη Navtex που έχει ανακοινωθεί από χθες, δεσμεύονται περιοχές των θαλασσοτεμαχίων «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13», στην κυπριακή ΑΟΖ. H τουρκική Νavtex έχει ισχύ έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τη συνήθη πρακτική, εξέδωσε αμέσως μετά την έκδοση της τουρκικής navtex πριν από δύο μέρες, antinavtex η οποία χαρακτηρίζει την τουρκική navtex παράνομη και αναφέρει ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας», επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τις εξελίξεις, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης είχαν τηλεφωνική συνομιλία για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον έλληνα πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στο Παρίσι και τις συνομιλίες που είχε με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και για τη μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά του υπογράμμισε πως οι τουρκικές κινήσεις παραβιάζουν κατάφωρα την Κυπριακή ΑΟΖ και έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.