Σαρωτική νίκη τηςΔεξιάς στη Μαδρίτη- Αποχωρεί από την πολιτική ο Πάμπλο Ιγκλέσιας

Υπερδιπλασίασε τις έδρες του Λαϊκό Κόμμα με μεγάλη νικητρια  των εκλογών την συντηρητική  Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο •Κατέρρευσαν οι Σοσιαλδημοκράτες •Αποχωρεί από την πολιτική ο Πάμπλο Ιγκλέσιας •Εκτός Βουλής μένουν οι Πολίτες (Ciudadanos). Σε ρόλο ρυθμιστή το ακροδεξιό VOX

Μεγάλη νικήτρια των περιφερειακών εκλογών της Μαδρίτης είναι η συντηρητική Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο η οποία βάφτισε το προεκλογικό της σύνθημα ως «Σοσιαλισμός ή Ελευθερία». Πήρε 65 έδρες με το 44,4% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα της τελευταίας δεκαετίας για το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας.

Η Αγιούσο διπλασίασε τις έδρες του Λαϊκού Κόμματος (PP) χωρίς να καταφέρει να λάβει την πλειοψηφία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συμμαχία με το ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο κέρδισε 13 έδρες.

Αποχωρεί από την πολιτική ο Πάμπλο Ιγκλέσιας

Την ίδια ώρα, Αριστερά και Σοσιαλιστές είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν νέο αφήγημα.Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέρρευσαν και κατέγραψαν το χειρότερο αποτέλεσμα τους στην περιφέρεια (από 37 έδρες έπεσαν στις 25) και οι Πολίτες (Ciudadanos) εξαφανίστηκαν από το Κοινοβούλιο. Τις πληγές του μετρά και το Podemos που περιορίτηκε στι 10 έδρες με τον επικεφαλής του, Πάμπλο Ιγκλέσιας, να ανακοινώνει την αποχώρησή του από το προσκήνιο της πολιτικής.

«Αποτύχαμε», είπε σε μια ομάδα υποστηρικτών του κόμματός του, λέγοντας ότι αισθάνεται σαν «αποδιοπομπαίος τράγος που κινητοποιεί τα πιο σκοτεινά, τα πιο αντιδημοκρατικά συναισθήματα».

«Νομίζω ότι είναι προφανές ότι σήμερα (…) δεν βοηθάω να ενώσω τους ανθρώπους», συνέχισε ο 42χρονος Ιγκλέσιας.

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «παραιτούμε από όλα τα καθήκοντά μου, εγκαταλείπω την πολιτική με την έννοια της κομματικής πολιτικής, της θεσμικής πολιτικής», ώστε να μην σταθώ «εμπόδιο στην ανανέωση της ηγεσίας που χρειάζεται η πολιτική μας δύναμη».

Ο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε επίσης «τραγωδία» τον θρίαμβο του Λαϊκού Κόμματος (PP, συντηρητική δεξιά), που οποίο περιέγραψε ως «την Τραμπική δεξιά», από το όνομα του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τα καλά ποσοστά που κέρδισε το ακροδεξιό κόμμα Vox.

Εξαργύρωσε τη χαλαρή στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού η Αγιούσο

 Η 42χρονη συντηρητική πολιτικός Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο στην προεκλογική της ρητορική στόχευσε τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, εκμεταλλευόμενη την κόπωση του εκλογικού κοινού για να κερδίσει την περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Μάλιστα  κέρδισε την υποστήριξη πολλών κατοίκων της Μαδρίτης αρνούμενη να κλείσει μπαρ και εστιατόρια για τον περιορισμό της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως ανέφερε η DW, η συντηρητική πολιτικός αναβάθμισε τη ζυθοποσία και τα πάρτι και τα συμπεριέλαβε στο προεκλογικό της πρόγραμμα, ενώ ονομάστηκε από τη δημόσια τηλεόραση RTVE, ως η «Βασίλισσα των ταβερνών».

Η ίδια θεωρείται ανερχόμενο στέλεχος του PP, και προσχώρησε για πρώτη φορά στην Κοινότητα της Μαδρίτης το 2011 πριν γίνει πρόεδρος της το 2019. Το BBC αναφέρει ακόμη, πως η χαλαρή στρατηγική της σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αποδίδει καρπούς βάσει της χρονικής συγκυρίας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται ισχυρό προειδοποιητικό μήνυμα προς την κυβέρνηση Σάντσεθ.

Το PP ελέγχει την περιφέρεια της πρωτεύουσας τα τελευταία 26 χρόνια και η εκλογική νίκη ενδέχεται να του δώσει ώθηση σε εθνικό επίπεδο. Στο εθνικό κοινοβούλιο, το PP είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα μετά τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.