Ρωσία: Το Βόλγκογκραντ θα μετονομαστεί ξανά σε Στάλινγκραντ για τα 70 χρόνια από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού επί των ναζί

Η πόλη Βόλγκογκραντ θα μετονομαστεί και πάλι σε Στάλινγκραντ το Σάββατο, με την ευκαιρία των εορτασμών της 70ής επετείου από την επική μάχη που δόθηκε εκεί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η οποία άλλαξε το ρου του πολέμου.

 Η τοπική Δούμα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι βουλευτές ενέκριναν την απόφαση να χρησιμοποιηθεί η ονομασία «Ηρωική Πόλη του Στάλινγκραντ» στις εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης του 1942-3. Η ονομασία Στάλινγκραντ θα χρησιμοποιείται επίσης άλλες τέσσερις ημέρες κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης και της 9ης Μαΐου, οπότε η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη των Συμμάχων απέναντι στη ναζιστική Γερμανία.

Η απόφαση αυτή ελήφθη «κατόπιν αιτήματος πολλών βετεράνων του πολέμου», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η ονομασία θα χρησιμοποιείται στις δημόσιες τελετές, τις παρελάσεις και τις ομιλίες που θα εκφωνούνται αυτές τις ημέρες.

Το Βόλγκογκραντ θα τιμήσει το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου, τα 70 χρόνια από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού επί των ναζί στην αποφασιστικής σημασίας μάχη του Στάλινγκραντ. Το παρών αναμένεται να δώσει στις εκδηλώσεις και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η πόλη ονομαζόταν Τσαρίτσιν κατά την τσαρική περίοδο και πήρε το όνομα του Ιωσήφ Στάλιν το 1925. Μετονομάστηκε ξανά, αυτή τη φορά σε Βόλγκογκραντ —από τον ποταμό Βόλγα που την διασχίζει— το 1961, στο πλαίσιο της αποσταλινοποίησης που είχε ξεκινήσει ο τότε ηγέτης της ΕΣΣΔ Νικίτα Χρουτσόφ.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

1 comment

  1. Η πόλη του Volgograd θα μετονομαστεί προσωρινά σε Στάλινγκραντ σε ανάμνηση της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης στην αιματηρή μάχη του 1943 που έσπασε τη σιδηρά δύναμη του ναζιστικού στρατού. Την απόφαση έλαβε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και έτσι το , Volgograd θα αναφέρεται ως Στάλινγκραντ, μερικές ημέρες του χρόνου, που είναι επέτειοι της μεγάλης νίκης της Σοβιετικών κατά της Γερμανίας. Δηλαδή στις επίσημες εκδηλώσεις στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία οι ναζί παραδόθηκαν, στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Νίκης, στις 22 Ιουνίου, ημέρα πένθους και μνήμης, στις 2 του Σεπτεμβρίου, που σήμανε το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, στις 23 Αυγούστου, ημέρα που τιμώνται οι νεκροί από τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς στην πόλη και στις 19 Νοεμβρίου, ημέρα έναρξης της Επιχείρησης Ουρανός, κατά την οποία οι Ναζί βρέθηκαν περικυκλωμένοι από τις δυνάμεις του κόκκινου στρατού.