ΠΟΥ: Λυπούμαστε για την απόφαση Τραμπ – Σκληρή γλώσσα της Ρωσίας κατά του Αμερικανού προέδρου

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι παγώνει τη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ των οργάνων του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συμπεριλαμβανομένου, παρόλο που δεν είναι σαφές εάν έχει τη νομική εξουσία να το κάνει. 

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον ΠΟΥ για «σοβαρή κακοδιαχείριση και κάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού», παρόλο που ο οργανισμός κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης έξι εβδομάδες πριν ο Τραμπ κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ συνέχιζε να το συγκρίνει με «γρίπη» ή « ψευδή είδηση». Ο Αμερικανός πρόεδρος με δηλώσεις του στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε πως ο ΠΟΥ «απέτυχε στη βασική του αποστολή» και αποφάσισε να σταματήσει να χρηματοδοτεί τον οργανισμό.

 Ο Τραμπ πριν μία εβδομάδα περίπου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μία τέτοια πράξη, κατηγορώντας τον ΠΟΥ πως είναι «κινεζοκεντρικός», ρίχνοντάς του ευθύνες για την εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ, εξαιτίας των «λανθασμένων εκτιμήσεών του», όπως δήλωνε.

Ο ΠΟΥ είχε αντιδράσει μάλιστα, λέγοντας πως δεν μπορεί να πολιτικοποιούν την πανδημία σε βάρος του οργανισμού, έχοντας μάλιστα και την στήριξη ηγετών από άλλα κράτη, όπως ο Εμάνουελ Μακρόν.

Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε, παράλληλα, τη γενική επιθεωρήτρια του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ  ότι συνέταξε έναν «ψευδή φάκελο» σχετικά με τις ελλείψεις των αμερικανικών νοσοκομείων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας του Covid-19. Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε τον λόγο για τον οποίο αμφισβητεί την έκθεση της γενικής επιθεωρήτριας η οποία αφορούσε τις ελλείψεις  των νοσοκομείων των ΗΠΑ σε υλικά κρίσιμης σημασίας.

Η Ρωσία κατά του Αμερικανού προέδρου

Το Κρεμλίνο σχολιάζοντας την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ, να αναστείλει την συνεισφορά των ΗΠΑ στον ΠΟΥ, στον οποίο επέρριψε ευθύνες για την εξάπλωση του κορονοϊού, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χρησιμοποιώντας πιο σκληρή γλώσσα δήλωσε ότι για την Ουάσιγκτον το σημαντικό είναι πάντα να βρίσκει πάντα «ενόχους». Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όπως και οι άλλοι ηγέτες της G20 εναποθέτει τις ελπίδες στο περαιτέρω έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ΠΟΥ εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση του Τράμπ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «εξέφρασε τη λύπη» του σήμερα για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αναστείλει τη χρηματοδότηση του οργανισμού.

«Λυπούμαστε για την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να διατάξει τη διακοπή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω διαδικτύου.

«Εν ευθέτω χρόνω, οι επιδόσεις του ΠΟΥ στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19 θα εξεταστούν από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ και από ανεξάρτητα όργανα που υπάρχουν για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ευθύνης», διευκρίνισε τονίζοντας ότι «αυτό είναι μέρος της συνήθους διαδικασίας που ακολουθούν τα κράτη μέλη»

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.