Περού: Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του εκλεγμένου Προέδρου Πέδρο Καστίγιο- ΄Αγρια καταστολή με 20 νεκρούς

H κατάσταση στο Περού μετά το θεσμικό πραξικόπημα εναντίον του εκλεγμένου Προέδρου του Πέδρο Καστίγιο,  είχε εξελιχθεί σε εξέγερση των φτωχών. Η εξέγερση έχει κλιμακωθεί.  Οι νεκροί διαδηλωτές υπολογίζονται  στους 20, ενώ αεροδρόμια και δρόμοι είναι κλειστοί και έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Χιλιάδες λαού που βγήκαν στους δρόμους και  αντιμετωπίστηκε με πρωτοφανή καταστολή ζητούν να διαλυθεί το Κογκρέσο και να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές, να συσταθεί συνταγματική συνέλευση και να παραιτηθεί η νέα πρόεδρος, Ντίνα Μπολουάρτε.

Επιτροπή του ανωτάτου δικαστηρίου διέταξε 18μηνη προφυλάκιση του Πέδρο Καστίγιο διότι διεξάγεται εις βάρος του έρευνα με τις κατηγορίες της «εξέγερσης και της συνωμοσίας». Ο Καστίγιο αρνήθηκε τις κατηγορίες και λέει ότι παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας.

Μετά την προφυλάκιση του Πέδρο Καστίγιο πρώην  δάσκαλου και συνδικαλιστή – προερχόμενου από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα – η ένταση των διαμαρτυριών εκτοξεύθηκε, όπως και η καταστολή.

Δεν πέρασε στη Βουλή  η πρόταση για πρόωρες εκλογές

Η προσωρινή Πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε υποσχέθηκε επιτάχυνση των εκλογών αλλά για τον Δεκέμβριο του 2023 αντί  για  το 2026 που ήταν προγραμματισμένο. Η πρόταση της όμως δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους των βουλευτών το Περού. Ειδικότερα, 49 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ απαιτούνταν 87. Κατά την συγκεκριμένης πρότασης ψήφισαν 33 βουλευτές.

Λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, παραιτήθηκαν οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού λόγω της άγριας   καταστολής που είχε σαν αποτέλεσμα τους θανάτους  διαδηλωτών.

 Περού: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού θανάτου

΄Όπως αναφέρει σε  άρθρο της η Λαμπρινή Θωμά στο thepressproject.gr η μοίρα του Πέδρο Καστίγιο ήταν προδιαγεγραμμένη…..

Η εκλογή Καστίγιο, το 2021 χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό, αλλά και με ιδιαίτερη ανησυχία, σε όλη την  νότια Αμερική , στην οποία η αλληλεγγύη των κινημάτων, από την κουβανική επανάσταση και μετά, είναι ριζωμένη βαθιά. Όμως το ίδιο βαθύς είναι και ο έλεγχος της δεξιάς, και του μηχανισμού του βαθέως κράτους των Φουτζιμόρι, στο Περού.

Η πρώτη σημαντική ένδειξη όσων περίμεναν το Περού τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο, ήταν η παραίτηση, τον Αύγουστο του 2021, του υπουργού Εξωτερικών της πρώτης κυβέρνησης Καστίγιο, του Έκτορα Μπεχάρ, μόλις 19 μέρες μετά την ορκωμοσία.Ο Μπεχάρ ήταν η πρώτη «σημαία αντίστασης» που σήκωσε η κυβέρνηση Καστίγιο. Ήταν η εκδήλωση της αριστερής της ταυτότητας, την ώρα που προσπαθούσε να επιβιώσει, με συμμαχίες προς το κέντρο και τη δεξιά, σε μια χώρα εγκλωβισμένη, φυλακισμένη δεκαετίες στην εξάρτηση και την καταλήστευση του υπόγειου πλούτου της.

To Περού είναι η δεύτερη σημαντικότερη χώρα παραγωγός χαλκού στον κόσμο, η τρίτη στο ασήμι και η πέμπτη σε χρυσό – και οι αγρότες του τρώνε κυριολεκτικά χώμα για να επιζήσουν….

Ο ρόλος των εξορυκτικών εταιριών στην πολιτική ιστορία του Περού είναι γνωστός και αδιαμφισβήτητος από τον 19ο αιώνα και παραμένει κυρίαρχα και ξεδιάντροπα παρεμβατικός, και δυστυχώς αναλλοίωτος.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.