Ο Τραμπ απολογείται για τα σεξιστικά του σχόλια στο δεύτερο ντιμπέιτ με την Κλίντον

Τη δεύτερη τηλεοπτική τους μονομαχία δίνουν απόψε οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ. Με την Κλίντον να έχει ήδη κερδίσει τη μάχη του πρώτου ντιμπέιτ, ο Τραμπ ξεκινάει τη μάχη σήμερα από σαφώς δυσμενή θέση, έπειτα από τις αποκαλύψεις για τα σεξιστικά του σχόλια και τη θύελλα αντιδράσεων που αυτές ξεσήκωσαν όχι μόνο στους αντιπάλους του, αλλά και στις τάξεις του στρατοπέδου των ρεπουμπλικάνων.

Στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σαιν Λιούις, στο Μισούρι, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας κι η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους ενώπιον δύο συντονιστών και μίας επιτροπής από αναποφάσιστους ψηφοφόρους, σε μια τηλεμαχία που θα μεταδοθεί απ’ ευθείας απ’ όλα τα μεγάλα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα κι αναμένεται όπως και η πρώτη να καθηλώσει τους Αμερικάνους.

Η σημερινή αναμέτρηση αναμένεται «καυτή». Όχι μόνο γιατί οι εκλογές βρίσκονται πια σε απόσταση αναπνοής αλλά και επειδή τα όσα θα ακουστούν σήμερα ενδέχεται να είναι χτυπήματα του ενός υποψηφίου στον άλλο κάτω από τη μέση.

Το βίντεο που εξέθεσε τον Τραμπ

Το βίντεο που εξέθεσε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Wall Street Journal.

Στο βίντεο ακούγεται ο διάλογος που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Μπίλι Μπους του Access Hollywood στο πλατό της σαπουνόπερας Days of Our Lives. Εκεί λίγο πριν τη συνέντευξη ο Τραμπ με ανοιχτό το μικρόφωνο ακούγεται να μιλά για τη συνάντησή του με μια όμορφη γυναίκα. «Της την έπεσα στο Παλμ Μπιτς. Της την έπεσα αλλά απέτυχα. Το παραδέχομαι. Προσπάθησα να την π@δήξω. Ήταν παντρεμένη. Της την έπεσα πολύ χοντρά».

Συνεχίζοντας την περιγραφή της προσπάθειάς του ο Τραμπ ακούγεται να λέει ότι πήγε την γυναίκα αυτή να δει κάτι έπιπλα. «Της την έπεσα σαν σκύλος αλλά δεν μπόρεσα να τα καταφέρω και ήταν και παντρεμένη» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος λέει ότι «ξέρεις με ελκύουν αυτόματα οι όμορφες γυναίκες. Αρχίζω απλά να τις φιλάω. Είναι σαν μαγνήτης. Απλά φιλάω. Δεν περιμένω. Και όταν είσαι σταρ σε αφήνουν να τα κάνεις αυτά. Μπορείς να κάνεις τα πάντα, να τις αρπάξεις από το μ@@@ι».

Για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, μέσω ενός νέου βίντεο που ανάρτησε στο Facebook. «Ποτέ δεν είπα πως είμαι ο τέλειος άνθρωπος, ούτε προσποιήθηκα πως έχω ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που είμαι. Έχω πει κι έχω κάνει πράγματα για τα οποία έχω μετανιώσει και τα λόγια που εμφανίζομαι να έχω πει στο βίντεο αυτό προ δέκα και πλέον ετών είναι μέσα σ’ αυτά που μετάνιωσα. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν καλά πως αυτά τα λόγια δεν αντανακλούν αυτό που πραγματικά είμαι. Τα είπα: είχα άδικο και ζητώ συγγνώμη», λέει στο βίντεο  ο επίδοξος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αποστάσεις από τους πάντες

Η αντίπαλος του Χίλαρι Κλίντον ήταν η πρώτη που αντέδρασε, όπως και θα ήταν αναμενόμενο, στην αποκάλυψη. Η υποψήφια των Δημοκρατικών χαρακτήρισε το απόσπασμα «φρικιαστικό» με ανάρτηση της στο twitter, σημειώνοντας: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτόν τον άνδρα να γίνει πρόεδρος».

Τη σκυτάλη των αντιδράσεων πήρε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν που δήλωσε «αηδιασμένος» από όσα άκουσε να λέει ο Τραμπ.

Όπως δεν ήταν αναμενόμενο όμως, τα σεξιστικά σχόλια του Τραμπο για τις γυναίκες, έφεραν κύμα αποστάσεων και από δικούς του ανθρώπους.

Πρώτη – πρώτη η σύζυγος του Μελάνια χαρακτήρισε  σε ανακοίνωσή της «απαράδεκτες και προσβλητικές» τις παρατηρήσεις του συζύγου της για τις γυναίκες, ωστόσο σημείωσε ότι «δέχθηκε τη συγγνώμη του» και κάλεσε και τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να κάνουν το ίδιο.

Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο όμως το λάθος του Τραμπ δεν συγχωρείται εύκολα. «Καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να περιγραφεί ποτέ ξανά με αυτές τις εκφράσεις ή να γίνει θέμα συζήτησης με αυτόν τον τρόπο. Ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων Ρέινς Πρέιμπους, σχολιάζοντας το απόσπασμα. Τα σεξιστικά σχόλια του Τραμπ αποδοκίμασε και οΜάικ Πενς, υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, δηλώνοντας προσβεβλημένος από τις δηλώσεις του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ. Κια σαν να μην έφταναν αυτοί, ένα από τα πιο αξιοσέβαστα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν απέσυρε επισήμως την στήριξη του στον Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας: «Η συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ, με την αποκάλυψη των εκφράσεων του, εξευτελιστικών για τις γυναίκες και τους κομπασμούς του για άσκηση σεξουαλικής βίας, καθιστά αδύνατο να συνεχίσω να υποστηρίζω, ακόμη και υπό προϋποθέσεις, την υποψηφιότητα του».

Η στρατηγική των δύο στρατοπέδων

Η Κλίντον για άλλη μια φορά απόψε θα προσπαθήσει να πείσει ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους για τις ηγετικές της ικανότητες. Ο Τραμπ από την άλλη μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα, είναι αναγκασμένος να διαχειρισθεί την κρίση.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Τραμπ προσανατολίζεται να δείξει συντριβή και μετάνοια—επαναλαμβάνοντας πόσο έχει αλλάξει από τότε και ζητώντας συγγνώμη—και παράλληλα ν’ αντεπιτεθεί στην Κλίντον, στοχεύοντας τον σύζυγό της και τη φήμη του για τις ερωτικές του περιπέτειες. Χθες μάλιστα, ο Τραμπ ξανα-ανέβασε στο Twitter το μήνυμα μίας γυναίκας που είχε βοηθήσει το 1999 κι η οποία το 1978 είχε βιασθεί από τον Μπιλ Κλίντον.

Επίσης αναμένεται να διακηρύξει τη βούλησή του να φθάσει έως το τέλος, στο όνομα της δέσμευσής του απέναντι στους ψηφοφόρους και παρά τις εκκλήσεις ρεπουμπλικανών βουλευτών να αποσυρθεί. Επίσης, ο Τραμπ θα κληθεί να πείσει πως πρόκειται να συμφιλιώσει όλους τους Αμερικάνους, όταν μέσα στο ίδιο του το κόμμα ηχηρά ονόματα ανακοίνωσαν χθες πως δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν.

Το βίντεο του 2005 «είναι μια μαχαιριά στην καρδιά του Τραμπ, στην αναμέτρηση αποκλείεται να μην του θέσουν αυτό το ερώτημα», προβλέπει ο Λάρι Σαμπάτο, πολιτικός αναλυτής του Παν/μιου της Βιρτζίνια.

«Ο Τράμπ δεν πρόκειται να χάσει καμία ψήφο από την εκλογική του βάση, γιατί αυτοί αδιαφορούν για το τι λέει. Όμως ο Τραμπ δεν πρόκειται να διευρύνει το ποσοστό των υποστηρικτών του», καταλήγει ο ίδιος.

tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.