Ο Πούτιν θέλει να πουλήσει και μαχητικά SU-57 στον Ερντογάν

Τα νέας γενιάς ρωσικά μαχητικά SU-57 έδειξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσημη επίσκεψη του τελευταίου στην Μόσχα.

Οι δύο ηγέτες επισκέφτηκαν την Τρίτη την αεροδιαστημική έκθεση MAKS, λίγο έξω από την ρωσική πρωτεύουσα, όπου τα εν λόγω μαχητικά πραγματοποίησαν πτήσεις επίδειξης.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συναδελφικότητα (με την Ρωσία) σε πολλούς τομείς της αμυντικής βιομηχανίας. Μπορεί αυτή να είναι σε επιβατικά ή μαχητικά αεροσκάφη. Όλα αυτά στο πνεύμα της συναδελφικότητας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η παράδοση της δεύτερης παρτίδας του εξοπλισμού του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν την πιθανότητα συνεργασίας στα μαχητικά Su-35 και την προοπτική κοινής παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Οι συνομιλίες δεν περιορίστηκαν στη συνεργασία στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και στη συνεργασία σε τομείς πολιτικής αεροπορίας, διαστήματος και αεροπλοϊας».

«Συζητήσαμε τη συνεργασία στα Su-35 και την πιθανή συνεργασία ακόμη και στα νέα αεροσκάφη Su-57», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Turk Stream της Gazprom, που αφορά την παράδοση αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας, τονίζοντας ότι «η κατασκευή του TurkStream προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

«Εικάζουμε ότι οι Τούρκοι καταναλωτές θα αρχίσουν να προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο στο τέλος αυτού του έτους, ενώ ο ανεφοδιασμός της Ευρώπης μέσω Τουρκίας θα ξεκινήσει αφότου η δεύτερη γραμμή επεκτείνει την χωρικότητα του TurkStream».

Τι συζήτησαν για Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν στα επόμενα βήματα αντιμετώπισης των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία και στην «εξομάλυνση» της κατάστασης στην περιοχή.

Οι δηλώσεις έγιναν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέχεια των συζητήσεων των δύο ηγετών.

«Μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο, σκιαγραφήσαμε κοινά βήματα για την εξουδετέρωση των κρησφύγετων των τρομοκρατών στην Ιντλίμπ και στην εξομάλυνση της κατάστασης εκεί και σε όλη τη Συρία κατά συνέπεια», είπε ο Πούτιν. Δεν αναφέρθηκε ωστόσο στο αίτημα του Ερντογάν για παύση της επίθεσης του συριακού στρατού.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επιθέσεις του συριακού στρατού σε αυτή την επαρχία της Συρίας, που συνορεύει με την τουρκική επικράτεια, έχουν προκαλέσει μια ανθρωπιστική κρίση και εγείρουν μια απειλή στην εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως είναι απαράδεκτο οι συριακές δυνάμεις να «σκορπίζουν τον θάνατο σε αμάχους από αέρος και από εδάφους, υπό το πρόσχημα της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία».

Επίσης υπογράμμισε το δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα και στην υπεράσπιση των συνόρων της. «Μετέφερα προσωπικά στον καλό μας φίλο κο Πούτιν την αποφασιστικότητα της χώρας μας σε αυτό το ζήτημα».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.