Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανεξετάζει το εμβόλιο της AstraZeneca

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα επανεξετάσουν το εμβόλιο κατά της covid-19 της AstraZeneca, λόγω των ερωτημάτων που έχουν τεθεί για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους και απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, με τη Νότια Αφρική να αποφασίζει να αναστείλει την εκστρατεία εμβολιασμού, με το συγκεκριμένο εμβόλιο, που θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες.

Το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο πρώτη η Βρετανία άρχισε να χορηγεί μαζικά στον πληθυσμό της τον Δεκέμβριο, έχει αγοραστεί από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Ωστόσο μετά την αρχική έγκριση, η μία χώρα μετά την άλλη, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία, το Βέλγιο, αλλά και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν πως βάσει τελικά των ερευνών, το εμβόλιο δεν κρίνεται αποτελεσματικό για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ακόμη και άνω των 55 ετών, καθώς τα στοιχεία είναι ανεπαρκή. 

Επίσης, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα σχετικής μελέτης, το εμβόλιο είναι σε ποσοστό μόλις 22% αποτελεσματικό κατά των ήπιων μορφών του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένους στελέχους, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του κατά των σοβαρών μορφών.

«Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική μπορεί να μεταδοθεί σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την έρευνα αυτή το πανεπιστήμιο Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους. «Πιστεύουμε ότι το εμβόλιό μας θα προστατεύσει κατά των σοβαρών μορφών της ασθένειας», απάντησε από την πλευρά του εκπρόσωπος της AstraZeneca σε επικοινωνία με το AFP.

Με αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο, προς το παρόν, 70% το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται λιγότερο πειστικό από αυτό των Pfizer/BioNTech και της Moderna, η αποτελεσματικότητα των οποίων ξεπερνά το 90%. Όμως αυτό της AstraZeneca χρησιμοποιεί μια πιο παραδοσιακή τεχνολογία σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, κάτι που το καθιστά λιγότερο ακριβό, πιο εύκολο στην αποθήκευση καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε απλά ψυγεία, και άρα πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί σε μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.