Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου πρόεδρος της Βραζιλίας

Νέος πρόεδρος της Βραζιλίας  της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής  Αμερικής, των 208 εκ. κατοίκων είναι από σήμερα  ο ακροδεξιός και ακραία νεοφιλελεύθερος, Ζαΐρ Μπολσονάρου, που έχει τοποθετηθεί ανοικτά υπέρ της δικτατορίας.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, ο Μπολσονάρου συγκέντρωσε 55,2% των ψήφων, με τον Σοσιαλδημοκράτη Φερνάντο Χαντάντ να έρχεται δεύτερος συγκεντρώνοντας το 44,8%. Η απερχόμενη αριστερή Πρόεδρος  Μαρίνα Σίλβα ήρθε τρίτη, και αποκλείστηκε από τον β γύρο.

 Η εκλογή Μπολσονάρου στέλνει ανησυχητικά μηνύματα  για την  άνοδο της ακροδεξιάς σε όλο τον πλανήτη. Ο Μπολσονάρου εκμεταλλεύτηκε το διευρυμένο κλίμα της λαϊκής δυσαρέσκειας που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη οικονομική ύφεση, τα σκάνδαλα διαφθοράς, αλλά και η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στη Βραζιλία -το κράτος όπου διαπράττονται οι περισσότερες ανθρωποκτονίες στην υφήλιο.

Στις πιο πολωμένες εκλογές στη Βραζιλία μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας το 1985, ο Μπολσονάρου υποστηρίχθηκε από μια ομάδα απόστρατων στρατηγών οι οποίοι κατηγορούν το PT για τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την ύφεση της οικονομίας και δεν διστάζουν να τάσσονται υπέρ της επέμβασης του στρατού στα πολιτικά πράγματα εάν η πολιτική και οικονομική κρίση και η διαφθορά συνεχιστούν.

Μετά τη νίκη του ο Μπολσονάρου ορκίστηκε «ενώπιων του Θεού» πως θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα και τόνισε ότι «θα αλλάξουμε μαζί τη μοίρα της Βραζιλίας». Περιχαρής  έσπευσε να δηλώσει πως «δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ερωτοτροπούμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, τον λαϊκισμό της αριστεράς», στέλνοντας τα πρώτα μηνύματα προτού αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο.

Ο Φερνάντο Άνταντ, υποψήφιος της κεντροαριστεράς για την προεδρία της Βραζιλίας, απαίτησε «σεβασμό προς τα 45 εκατομμύρια των ψηφοφόρων» που τον υποστήριξαν ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την έντονη ανησυχία του. «Διακυβεύονται τώρα τα ατομικά, τα πολιτικά, τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα», είπε και διαισθανόμενος την ευθύνη απέναντι στον λαό της Βραζιλίας τόνισε πως το κόμμα του θα πρέπει να αποτελέσει μια αντιπολίτευση «που θα βάζει τα συμφέροντα του έθνους πάνω απ’ όλα».

Συγχαρητήρια από τον Τράμπ

Ο Μπολσονάρου, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «ο τροπικός Τραμπ», επικαλείται συχνά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον οποίο δηλώνει πως θαυμάζει.

Στον Ζαΐχ Μπολσονάρο τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να “συνεργαστούν για να βελτιώσουν τις ζωές των πολιτών των ΗΠΑ και της Βραζιλίας”.

Η αντζέντα Μπολσονάρου

 Ο  Μπολσονάρου, που ήταν λοχαγός του στρατού κατά τη διάρκεια της 21χρονης διαβόητης στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας, διεξηγαγε την προεκλογική του εκστρατεία με κεντρικό του σύνθημα «η Βραζιλία πάνω απ’ όλα».

Είναι μια παραλλαγή του Τραμπικού «να κάνουμε ξανά μεγάλες τις ΗΠΑ» και των ανάλογων συνθημάτων με τα οποία βρέθηκαν στην εξουσία οι ομοϊδεάτες του στην Ευρώπη. Το πρόγραμμά του επικεντρωμένο στο ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας, προβλέπει την επιστροφή στις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες» και τον Χριστιανισμό, καταπολέμηση των κάθε είδους αριστερών και της κυρίαρχης «αριστερής κουλτούρας»  με όλα τα μέσα, όπλα για όλους τους νομοταγείς πολίτες, αυξημένη αστυνομική βία και ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα, με παράλληλη περικοπή όλων των κοινωνικών προγραμμάτων.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών όταν προσέλαβε ως οικονομικό του σύμβουλο τον Πάουλο Γκέντες, έναν υπερ-φιλελεύθερο ο οποίος, σε περίπτωση νίκης του Μπολσονάρου, δεσμεύθηκε σε ένα τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό χρέος της Βραζιλίας.
Η βασική λύση του για την μεγάλη εγκληματικότητα της χώρας είναι να στείλει το στρατό και την αστυνομία στις φαβέλες και να τους δώσει «λευκή επιταγή» να δολοφονήσουν αδιάκριτα οποιονδήποτε υποπτεύονται ότι είναι εγκληματίας, αναγνωρίζοντας ότι πολλοί αθώοι θα πεθάνουν στη διαδικασία. Έχει κατακρίνειδικτάτορες σαν τον Πινοσέτ της Χιλής και τον Φουτζιμόρι του Περού επειδή δεν εξόντωσαν περισσοτερους εσωτερικούς αντιπάλους. Έχει υποστηρίξει ότι συστημικοί Βραζιλιάνοι πολιτικοί πρέπει να θανατωθούν. Θέλει να ευνουχίσει χημικά σεξουαλικούς εγκληματίες. Σε όλες τις απόψεις η απαίσια στρατιωτική δικτατορία που κατέλαβε τη Βραζιλία και κυβέρνησε για 21 χρόνια με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στο όνομα του αντικομμουνιστικού αγώνα, βασανίζοντας και εκτελώντας συνοπτικά διαφωνούντες, είναι το προσωπικό του μοντέλο διακυβέρνησης.

Το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο χαιρετά φασιστικά!

Μόλις δύο ημέρες πριν από τη διενέργεια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, εξώφυλλο περιοδικού κάνει θραύση στα social media.

H ομολογουμένως εξαιρετική έμπνευση ανήκε στο περιοδικό «The Clinic» που εδρεύει στο Σαντιάγο της Χιλής και παρουσιάζει το περίφημο άγαλμα του Χριστού στο Ρίο Ντε Τζανέιρο να χαιρετά φασιστικά!

Γνωστός για τον πολιτικό του ακτιβισμό αλλά για την ακρίβεια των επιχειρημάτων του, ο Νόαμ Τσόμσκι αποδόμησε μέσα σε λίγες λέξεις την υποψηφιότητα Μπολσονάρο κάνοντας λόγο για καταστροφή σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία της Βραζιλίας.

Τσόμσκι : Η εκλογή του Μπολσονάρο είναι καταστροφή

Ο διάσημος Αμερικανός γλωσσολόγος τόνισε: «Μία πιθανή εκλογή του Μπολσονάρο θα είναι μία τραγωδία για τη Βραζιλία και την περιοχή. Στην πραγματικότητα για τον κόσμο. Κυριολεκτικά. Ενα από τα πιο σκανδαλώδη σχέδιά του είναι να ανοίξει τον Αμαζόνιο ώστε οι πλούσιοι ψηφοφόροι του να εκμεταλλευτούν εμπορικά και αυτήν την περιοχή κάτι που βέβαια θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το παγκόσμιο περιβάλλον καθώς και για τους αυτόχθονες κατοίκους. Θα είναι ουσιαστικά μία παρακίνηση για γενοκτονία.

Ο Μπολσονάρο δεν είναι μόνο από αυτούς τους επαίσχυντους δεξιούς ηγέτες που υποβαθμίζουν την πολιτική. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Το «μαλακό πραξικόπημα» της δεξιάς σ’ ένα κοινοβούλιο που αποτελείτο από εξέχοντες εγκληματίες «εκθρόνισε» την πρόεδρο Ρούσεφ με κωμικά αίτια. Ο Μπολσονάρο ήταν ένας από αυτούς που έδωσαν την ψήφος τους στον υπεύθυνο για τα τρομερά βασανιστήρια που υπέστη η Ρούσεφ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Και ο Μπολσονάρο επικρίνει αυτή τη δικτατορία επειδή δεν σκότωσε 30000 ανθρώπους όπως στην Αργεντινή. Τα προεκλογικά του σχέδια, εφόσον εφαρμοστούν θα είναι μια χαρά για τους επενδυτές και τους πολύ πλούσιους, η χώρα όμως θα μετατραπεί σε μία θλιβερή καρικατούρα».

Δραματική έκκληση Λούλα

Από τη φυλακή στην Κοριτίμπα, ο σοσιαλιστής πρώην Πρέοδρος της Βραζιλίας Λούλα Ντα Σίλβα προσπάθησε με ένα δραματιοικό μήνυμα να πείσει το λαό της Βραζιλίας να μην ψηφίσει Μπολσονάρο στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών .

«Η χώρα μας διατρέχει τον κίνδυνο να «κυλήσει» σε μία φασιστική περιπέτεια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Βραζιλία να βυθιστεί στην απελπισία» τονίζει-μεταξύ άλλων- στην επιστολή που έγραψε από τη φυλακή.

Ο Λούλα έχει επίσης αναφορές στην κυβερνητική του θητεία λέγοντας ότι «καταπολεμήσαμε τη φτώχεια και δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας, νοιαστήκαμε για την εκπαίδευση. Κάναμε το καλύτερο για τους ανθρώπους αλλά υπάρχουν ακόμη ισχυρά συμφέροντα που αντιστέκονται και τα οποία προσπαθούν να καταστρέψουν την εικόνα μας».

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.