Οργή στη Γαλλία για το νόμο «καθολικής ασφάλειας» που απαγορεύει τη φωτογράφιση αστυνομικών

Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις από τους πολίτες, τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τις οργανώσεις για τα δικαιώματα, η γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε το πιο αμφιλεγόμενο και άκρως επικίνδυνο για τις δημοκρατικές ελευθερίες άρθρο του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη «καθολική ασφάλεια» με το οποίο περιορίζεται η μετάδοση εικόνων αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας.

Εκείνοι που διανέμουν τέτοιες φωτογραφίες στα social media ή σε μέσα ενημέρωσης κινδυνεύουν με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Μπροστά στις μεγάλες αντιδράσεις η κυβέρνηση τροποποίησε την διατύπωση του επίμαχου άρθρου 24 του νομοσχεδίου για να διευκρινίσει ότι «οι προβλεπόμενες διατάξεις δεν θα αποτελούν εμπόδιο για την ελευθερία της πληροφόρησης». Με αυτή τη διατύπωση το άρθρο, που πέρασε στην πρώτη ανάγνωση με 146 ψήφους υπέρ και 24 κατά χθες το απόγευμα από τη Βουλή, προβλέπει ουσιαστικά την επιβολή κυρώσεων «με την επιφύλαξη του δικαιώματος ενημέρωσης».

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις κατήγγειλαν ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται όχι μόνον στα μέσα ενημέρωσης, αλλά σε οποιονδήποτε πολίτη φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί μια αστυνομική επιχείρηση.

Πολέμιοι της νομοθεσίας, ανάμεσά τους και η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, κάνουν λόγο πως η λέξη «πρόθεση» είναι ασαφής και δύσκολο να αποδειχθεί και ο νόμος θα μπορούσε χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία για λογοκρισία και άλλους σκοπούς, όπως κάλυψη τυχόν βίαιων συμπεριφορών.

Παράλληλα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο νέος νόμος θα μπορούσε να αποθαρρύνει ή και να τιμωρήσει εκείνους που παρουσιάζουν στοιχεία πιθανής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να παρέχει ενός είδους ασυλία στην καταστολή.

Η  διάταξη αυτή θεωρείται από τα μέσα ενημέρωσης και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως  εμπόδιο στην ελεύθερη πληροφόρηση, προκαλώντας σε πολλές πόλεις της Γαλλίας διαδηλώσεις κατά του «νόμου φονέα των ελευθεριών», όπως τον χαρακτηρίζουν, καθώς προσφέρει άνευ προηγουμένου κάλυψη στην αστυνομία. Ο νόμος χαρακτηρίζει παράνομη τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών ή βίντεο αστυνομικών εάν θεωρηθεί ότι υπάρχει πρόθεση προσβολής της φυσικής η νοητικής κατάστασης του αστυνομικού.

Χθες, μάλιστα, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από τη γαλλική βουλή, ενώ διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε Ρεν, Λυών, Τουλούζ, Μπορντό και Γκρενόμπλ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, υποστήριξε ότι με τον νόμο «επαναβεβαιώνεται η ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας της πληροφόρησης και της προστασίας των δυνάμεων της τάξης». 

Βουλευτές της Αριστεράς, αλλά και ορισμένοι βουλευτές του κεντρώου κόμματος MoDem –σύμμαχοι της προεδρικής πλειοψηφίας– ζητούσαν να καταργηθεί τελείως το άρθρο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.