Οργή και μαζικές διαδηλώσεις στα Τίρανα για την δολοφονία άοπλου νέου από αστυνομικό(φωτο & video)

Μαζικές διαδηλώσεις εξεγερσιακού χαρακτήρα έχει προκαλέσει στα Τίρανα η δολοφονία ενός 25χρονου άοπλου νέου από αστυνομικό  το βράδυ της Τρίτης. Χιλιάδες εξεγερμένοι νέοι  κατέκλυσαν  το κέντρο της πόλης το απόγευμα της Τετάρτης και έβαλαν  φωτιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ προσπάθησαν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο και στο υπουργείο Εσωτερικών.
Αναδημοσίευση από την ανάρτηση του » Our Balkans»
Στις 8/12/1990 το άγαλμα του Ενβέρ Χότζα γκρεμιζόταν στο κέντρο των Τιράνων και μία εποχή τελείωνε και συμβολικά για την Αλβανία.
Τριάντα χρόνια μετά, στις 8/12/2020, η αστυνομία δολοφονεί έναν άοπλο 25χρονο Αλβανό, τον Klodjan Rasha, επειδή έχει παραβιάσει τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω κορονοϊού, για να πάει για τσιγάρα.

Η εξέλιξη της ιστορίας θα μας φανεί οικεία. Αρχικά η αστυνομία ισχυρίζεται ότι ο Κλοντιάν οπλοφορούσε και μερικές ώρες αργότερα ανακοινώνεται ότι βρέθηκε ένα όπλο κοντά στο σημείο της δολοφονίας. Ωστόσο, υπό το βάρος των μαρτυριών φίλων και συγγενών του που ήταν μαζί του λίγο πριν το αφήγημα της αλβανικής αστυνομίας καταρρέει. Ο Κλοντιάν βγήκε εφοδιασμένος μόνο με ένα μπουκαλάκι νερό. Το γεγονός ότι αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα ψυχολογικής φύσης, όπως αυτά που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, κάνει την υπόθεση της νυχτερινής βόλτας για τσιγάρα ακόμα πιο τραγική αν συνδυαστεί με το καθεστώς καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας που μετατρέπει τον κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη λίγο αέρα σε «παράνομο» και «ύποπτο».

.

Χθες, χιλιάδες νέοι και νέες στην Αλβανία ξεχύθηκαν στο δρόμο σε κάτι που θύμιζε συμβολικά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 στην Ελλάδα με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μπορεί το σύνθημα «Κάτω η δικτατορία» που φώναζαν αρχικά οι συγκεντρωμένοι να παρέπεμπε στα γεγονότα του ’90 – και είναι δεδομένο ότι το αντιπολιτευόμενο παραδοσιακά Δεξιό και συντηρητικό κόμμα επιχείρησε να δώσει ανάλογη χροιά στις διαδηλώσεις – αλλά σύντομα φάνηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των διαδηλωτών δεν είχε βγει να διαδηλώσει για το 1990 αλλά για το 2020.
«Η αστυνομία είναι το κράτος», «Είμαστε όλοι Κλοντιάν», «Ώραία μέρα για επανάσταση», «ACAB», «Σε ποιον τηλεφωνείς όταν η αστυνομία δολοφονεί;» και άλλα συνθήματα δονούσαν την ατμόσφαιρα όλο το βράδυ.
Στις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά και γκρέμισαν ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά σε κυβερνητικό κτίριο ενώ επιτέθηκαν και σε περιπολικά. Η αντεπίθεση της αστυνομίας οδήγησε σε κυνηγητό στους δρόμους των Τιράνων, υπό βροχή, και σε νέες επιθέσεις και καταστροφές του χριστουγεννιάτικου στολισμού της πόλης.
Δεν γνωρίζουμε πως θα συνεχιστεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες όμως είναι βέβαιο πως πολύς κόσμος έχει φτάσει στα όριά του καθώς οι κυβερνήσεις αφενός διαχειρίζονται με εγκληματικό τρόπο την πανδημία αφετέρου επιτίθενται στις ελευθερίες και τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Την αλληλεγγύη μας στον αλβανικό λαό και τα συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό του Klodjan!
Τα δικά μας Βαλκάνια

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.