ΟΗΕ: Με συντριπτική πλειοψηφία ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς νύξη στη Χαμάς – Διπλωματική συντριβή των ΗΠΑ

Σε διπλωματική συντριβή των ΗΠΑ παραπέμπει η, με συντριπτική πλειοψηφία, έγκριση, αργά το βράδυ της Τρίτης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ψηφίσματος που ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, δίχως αναφορά στη Χαμάς.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 153 ψήφους υπέρ ( μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος) , έναντι 10 κατά (συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ισραήλ και των ΗΠΑ) και 23 αποχών επί συνόλου 193 μελών, ενώ, υπερψηφίστηκε και από στενούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, βέτο στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ζητούσε να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, είχαν ασκήσει οι ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον δεν είχε δικαίωμα να ασκήσει βέτο στη Γενική Συνέλευση και καταψήφισε το σχέδιο ψηφίσματος, μαζί με το Ισραήλ και άλλες οκτώ χώρες.

Το Ψήφισμα

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ:

  1. Απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός,
  2. Επαναλαμβάνει την απαίτησή του ότι όλα τα μέρη πρέπει να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως όσον αφορά την προστασία των αμάχων,
  3. Απαιτεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, καθώς και τη διασφάλιση της ανθρωπιστικής πρόσβασης,
  4. Αποφασίζει να διακόψει προσωρινά τη δέκατη έκτακτη ειδική σύνοδο και να εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης στην τελευταία της σύνοδο να συνεχίσει τη συνεδρίασή της κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών.

Το Ψήφισμα γεγονός χαιρέτισε η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ το Ισραήλ είπε ότι «με αυτό που εγκρίνουμε ουσιαστικά εξασφαλίζουμε την επιβίωση της Χαμάς και την επιβίωση των τρομοκρατών για την εξόντωση του Ισραήλ».

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η πλειοψηφία ήταν ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που ενέκρινε το κείμενο του Οκτωβρίου (120 ψήφοι υπέρ, 14 κατά, 45 αποχές), στο οποίο απευθυνόταν έκκληση για «άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική εκεχειρία» ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Πρόκειται για πλειοψηφία μεγαλύτερη κι από αυτή που καταδίκασε την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε εκείνη την περίπτωση η πλειοψηφία δεν είχε ξεπεράσει τις 143 ψήφους, κάτι που η Ουάσιγκτον είχε προβάλει πολύ τότε, ως «απόδειξη» της «διεθνούς απομόνωσης» της Μόσχας.

Παλαιστίνιοι: Το Ισραήλ έχει απομονωθεί διεθνώς

Για «ισχυρό μήνυμα» της Γενικής Συνέλευσης και «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ριάντ Μανσούρ. «Είναι καθήκον όλων μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, ώσπου να μπορέσουμε να επιτύχουμε το τέλος αυτής της επίθεσης εναντίον του λαού μας, το τέλος αυτού του πολέμου εναντίον του λαού μας», πρόσθεσε.

Σε σύντομη δήλωσή του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Χουσεΐν αλ-Σέιχ, γενικός γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει απομονωθεί διεθνώς για τον πόλεμό του στη Γάζα.

«Θα κάνει κακό στις ΗΠΑ»

«Το εύρος αυτής της πλειοψηφίας θα κάνει στ’ αλήθεια κακό στις ΗΠΑ», εκτίμησε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν του κέντρου μελετών International Crisis Group. Καθώς «δείχνει πως η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών έχει χάσει την υπομονή της με τη θέση της Ουάσιγκτον».

Αξιοσημείωτα, ακόμη και παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, ενέκριναν το κείμενο.

Το ψήφισμα ακολουθεί κίνηση χωρίς προηγούμενο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος λέει πως φοβάται «πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης» στον παλαιστινιακό θύλακα. Αξιώνει «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία», την προστασία των αμάχων, πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Όπως και το προηγούμενο κείμενο, που υιοθετήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, δεν καταδικάζει τη Χαμάς, προς μεγάλη απογοήτευση των κυβερνήσεων του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

«Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ειπωθεί χωρίς περιστροφές ότι το να σκοτώνεις μωρά και γονείς μπροστά στα παιδιά τους είναι φρικιαστικό;» διερωτήθηκε η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Ο ισραηλινός ομόλογός της Γκιλάντ Ερντάν στηλίτευσε το «υποκριτικό» ψήφισμα. «Είναι καιρός να επιρριφθεί το φταίξιμο σε αυτούς που τους αξίζει, στα τέρατα της Χαμάς», επέμεινε, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα πως η κατάπαυση του πυρός δεν θα έκανε τίποτε άλλο παρά να ενισχύσει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» εγκαλούνται οι ΗΠΑ

Αμερικανική τροπολογία στο κείμενο, με σκοπό να συμπεριληφθεί η φράση πως η Γενική Συνέλευση καταδικάζει «τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς» την 7η Οκτωβρίου απορρίφθηκε (84 ψήφοι υπέρ, 62 κατά, 25 αποχές), όπως και στα τέλη Οκτωβρίου.

Η ειδική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης ζητήθηκε από αραβικές χώρες μετά το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο εμπόδισε την υιοθέτηση απόφασης που ζητούσε ακριβώς «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Κυβερνήσεις καθώς και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν έντονα το ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ενέκρινε το σχέδιο απόφασης, όπως και ο Γκουτέρες, ο οποίος έκρινε πως «το κύρος και η αξιοπιστία του» υπέστησαν πλήγμα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάστηκε πάνω από έναν μήνα για να εκφραστεί με μια φωνή για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς. Περιορίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου, έπειτα από την απόρριψη τεσσάρων σχεδίων απόφασης, να εγκρίνει πέμπτο που καλούσε να εφαρμοστούν ανθρωπιστικές «παύσεις» των επιχειρήσεων.

Ο ΟΗΕ δεν σταματά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου όλες οι κοινωφελείς υπηρεσίες, ειδικά το σύστημα υγείας, βρίσκονται στα πρόθυρα «κατάρρευσης». Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, λογαριάζει το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Τι περιμένουμε για να σταματήσουμε αυτούς τους θανάτους και αυτή την καταστροφική μηχανή θανάτου;» διερωτήθηκε ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στα Ηνωμένα Έθνη, ο Οσάμα Μαχμούντ Αμπντελχαλέκ Μαχμούντ, ο οποίος εκφράστηκε εξ ονόματος της ομάδας των αραβικών κρατών, στηλιτεύοντας τις «προσπάθειες μικρής μειονότητας χωρών που εναντιώνεται στη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία θέλει κατάπαυση του πυρός».

Κάνοντας όχι και τόσο συγκαλυμμένη νύξη στις ΗΠΑ, στηλίτευσε αυτούς που εφαρμόζουν «δυο μέτρα και δυο σταθμά».

«Το τίμημα της ήττας της Χαμάς δεν μπορεί να είναι τα συνεχιζόμενα δεινά όλων των παλαιστινίων αμάχων», τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας, επεξηγώντας γιατί οι χώρες τους τάχθηκαν υπέρ.

Κωφεύει το Ισραήλ

Αποφασισμένο εμφανίζεται το Ισραήλ να προχωρήσει τη στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας: επιχειρήσεις, που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει τουλάχιστον 18.608 Παλαιστίνιους άμαχους (σχεδόν το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά), έχουν τραυματίσει άλλους 50.594 ανθρώπους και έχουν επιφέρει οξεία ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα. Μάλιστα, το Ισραήλ φέρεται να αδιαφορεί εάν θα έχει διεθνή στήριξη για τις ενέργειές του, όπως αποκάλυψε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελί Κοέν. «Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς με ή χωρίς διεθνή υποστήριξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελί Κοέν.

ΠΗΓΗ:https://tvxs.gr/news/kosmos/geniki-syneleysi-oie-me-syntriptiki-pleiopsifia-zita-amesi-katapaysi-toy-pyros-sti-gaza-choris-nyxi-sti-chamas-diplomatiki-syntrivi-ton-ipa/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.