Οδυνηρή και καταστροφική συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο

Μετά από  μία δραματική νύχτα  οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τα ξημερώματα τη συμφωνία για το δανεισμό της Κύπρου και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της ύψους 10 δις ευρώ, στην οποία κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες η Κυπριακή κυβέρνηση και η τρόικα.

Τι  προβλέπει  η  συμφωνία

Τα μέτρα   είναι πρωτοφανή και καταστροφικά για την Κύπρο  και δεν απαιτούν πλέον έγκριση από την κυπριακή Βουλή, αφού τα σχετικά νομοσχέδια ψηφίστηκαν… προκαταβολικώς την Παρασκευή.

Η Κύπρος θα κλείσει την μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της. Η Λαϊκή Τράπεζα θα εκκαθαριστεί αμέσως και θα χωριστεί σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα, ενώ όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις (δηλαδή κάτω από 100.000 ευρώ) της Λαϊκής θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου. Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δις ευρώ.

Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι Υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην περίπτωση της τράπεζας Κύπρου το κούρεμα των καταθέσεων δεν έχει καθοριστεί και εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 40%, ενώ στην περίπτωση της Λαϊκής θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

 Δηλώσεις για την απόφαση του Eurogroup

 Κυπριακή Κυβέρνηση

Έχουμε συμφωνία προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αποχωρώντας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το κλίμα πάντως στην Κύπρο είναι βαρύ  μετά τις οδυνηρές αποφάσεις που έλαβαν Ευρωζώνη και ΔΝΤ για το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ. Αξιωματούχοι της χώρας κάνουν λόγω για αποφυγή του κινδύνου της άτακτης χρεοκοπίας, ωστόσο, οι όροι που επιβλήθηκαν αναμένεται να οδηγήσουν σε  δραματική συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, βαθιά ύφεση και ανεργία.

Ικανοποιημένη η Γερμανία

 Πολύ ικανοποιημένη δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ με την έκβαση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Κύπρου. Xαρακτήρισε «δίκαιη» τη συμφωνία για την Κύπρο, υπό την έννοια ότι διασφαλίζει ότι για την επίλυσή της θα απαιτηθεί να πληρώσουν εκείνοι που «συνεισέφεραν» στη δημιουργία της.

Το «τέλος στην αβεβαιότητα, που πλανιόταν τις τελευταίες ημέρες πάνω από την Κύπρο και την ευρωζώνη» σηματοδοτεί η συμφωνία του Eurogroup για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, εκτίμησε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ: Συνεχίζεται η ληστεία στην Κύπρο

Οργισμένη είναι η αντίδραση της Ρωσίας στο «πακέτο διάσωσης» της Κύπρου, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα βαριές απώλειες για τους ξένους καταθέτες κυπριακών τραπεζών, μεταδίδει το Reuters. «Κατά την άποψή μου, η ληστεία αυτών που είχαν ήδη κλαπεί συνεχίζεται», φέρεται να δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ μιλώντας σε συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας.

 Η ελληνική κυβέρνηση: Επώδυνη συμφωνία αλλά σταματάει τη πορεία προς το χάος

Επώδυνη χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Σημείωσε, ωστόσο, «ότι η συμφωνία σταματάει την πορεία προς το χάος που θα έφερνε η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη» και υπογράμμισε ότι «ο Ελληνισμός ολόκληρος στηρίζει την Κύπρο και δεν θα αφήσει κανέναν να εκμεταλλευτεί την πρόσκαιρη αδυναμία της».
 
Ο κ. Κεδίκογλου, τόνισε ότι το πιο σημαντικό τώρα είναι «πώς θα βοηθήσουμε την Κύπρο να σταθεί ξανά στα πόδια της», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ώρα για διχαστικά συνθήματα, ούτε για ανεύθυνες κραυγές… Τώρα κοιτάζουμε μπροστά».  Πάντως το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια ήταν σκληρό αφού τόνισε ότι «Η απόφαση δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική».

Ανακοίνωση   του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

«Η Κύπρος κάτω από το βάρος εκβιασμών και απειλών οδηγήθηκε χθες βράδυ στο Γιούρογκρουπ σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό.

Η Κύπρος θα μπορούσε να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη αν αυτοί που διαχειρίστηκαν το περήφανο ΟΧΙ του Κυπριακού λαού, δεν ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν υποστηρίξει το ΝΑΙ την περασμένη Παρασκευή. Και κυρίως αν η Κύπρος δεν έμενε απελπιστικά μόνη στο Γιούρογκρουπ.

Με τη στάση τους στην υπόθεση της Κύπρου οι χώρες του Νότου πυροβόλησαν τα πόδια τους….Το γενικευμένο κούρεμα στις καταθέσεις, μετά το δεδομένο της Κύπρου, πολύ σύντομα θα αποτελεί επιλογή και για τα δικά τους προγράμματα διάσωσης.

Ιδιαίτερα δε η Ελλάδα, με τη στάση της άνοιξε τη κερκόπορτα της ολικής καταστροφής. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έδωσε στήριγμα στη Κύπρο, αλλά ταυτίστηκε απόλυτα με τους εκβιασμούς των δανειστών.
Είναι φανερό ότι η ελληνική τρόικα έχει ταυτίσει τα δικά της πολιτικά συμφέροντα με αυτά των δανειστών.

Αρνήθηκε να δώσει στη Κύπρο, 2 μόνο δις από τα 50 της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όταν το ελληνικό PSI κόστισε 4,5 δις στις κυπριακές τράπεζες. Αρνήθηκε ακόμα και τη δυνατότητα να παρέχει προσωρινή ρευστότητα μέσω του ELA, ώστε να ακυρωθεί το εκβιαστικό χρονοδιάγραμμα του Γιούρογκρουπ και να δοθεί χρονικό περιθώριο διαπραγμάτευσης στην κυπριακή πλευρά.

Μάλιστα, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του καταστροφικού PSI για την Ελλάδα και την Κύπρο, μας εγκάλεσαν για ανόητη επιλογή. Προφανώς, η δική τους νοημοσύνη δεν χωρά επιλογές σωτηρίας μιας χώρας και ενός λαού από τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, παρά μόνο επιλογές υποταγής.

Σχόλιο από ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Αφού οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας υπονόμευσαν τις κυπριακές τράπεζες με το PSI και στην συνέχεια εγκατέλειψαν αβοήθητη την μαρτυρική Κύπρο, ολοκλήρωσαν πλέον το καταστροφικό τους έργο συναινώντας στην έκδοση της σημερινής απαράδεκτης απόφασης του Eurogroup που ανοίγει τον δρόμο για την λεηλασία και την διάλυση της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο κοινοβουκευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τομεάρχης Οικονομικών Νότης Μαριάς, για την απόφαση του Eurogroup.

 Σχόλιο του  ΚΚΕ

«Η απόφαση του Γιούρογκρουπ για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στην Κύπρο, σε απολύσεις, σε νέα σκληρά μέτρα, όπως αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός. Αποκαλύπτεται το παραμύθι της φιλολαϊκής διαπραγμάτευσης, εντός ΕΕ και με τα μονοπώλια κυρίαρχα στην οικονομία.
Οι λαοί της Ελλάδας και της Κύπρου μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και να δυναμώσουν την πάλη τους για την αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε. και την ανατροπή αυτής της πολιτικής.»

Πηγές:  http://www.sigmalive.com/, www.iskra.gr,  www.tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.