Ξεκίνησε η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στην Γάζα. Ένας Ισραηλινός και 258 Παλαιστίνιοι νεκροί

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Πέμπτης ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε στο twitter την έναρξη χερσαίας επιχείρησης στη λωρίδα της Γάζας. Όλες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, το ναυτικό, το πυροβολικό, το πεζικό, τεθωρακισμένα και πολεμικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα. Το κράτος του Ισραήλ προχώρησε σε ακόμη μια αιματηρή εισβολή στη Γάζα και επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισραήλ, που δημοσιεύει το Reuters «Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας διέταξαν τις ένοπλες δυνάμεις να ξεκινήσουν τις χερσαίες επιχειρήσεις». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας έκανε λόγο για επίθεση με στόχο εγκαταστάσεις της Χαμάς και τούνελ που χρησιμοποιεί η οργάνωση.

Αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλείται το Reuters, ανέφεραν βαρύ βομβαρδισμό από ξηράς και από θαλάσσης καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως μετέδωσε ο Πάνος Χαρίτος στο twitter ο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε: «Δεν θα καθήσουμε με τα χέρια σταυρωμένα στις ηλίθιες ενέργειες του Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν έχει μάθει το μάθημά του από τις επιχειρήσεις  Cast Lead και Pillar of Defense» (σημ. πρόκειται για επιχειρήσεις που έγιναν το 2008 και το 2012 αντίστοιχα).

Τα ξενοδοχεία κοντά στις ακτές της Γάζας που διαμένουν οι δημοσιογράφοι εκκενώθηκαν. Σύμφωνα με διεθνή μέσα βομβαρδίστηκε νοσοκομείο στην Al Wafa, ενώ δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που κατακλύζουν τα social media υπάρχουν μάχες με ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της Χαμάς. Την ίδια ώρα ο στρατός του Ισραήλ στρατολόγησε 18.000 εφέδρων, ανεβάζοντας τον αριθμό των εμπλεκόμενων ισραηλινών στρατιωτών σε 69.000.

Broadcast live streaming video on Ustream

Broadcast live streaming video on Ustream

Πόσοι νεκροί ακόμη;

Υπενθυμίζεται ότι στους 235 έχουν ανέλθει οι νεκροί παλαιστίνιοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τις προηγούμενες δέκα ημέρες. Τελευταία θύματα ήταν τρία παιδιά από την Παλαιστίνη που δολοφονήθηκαν την Πέμπτη από ισραηλινή επιδρομή στο κέντρο της πόλης της Γάζας. Η επιδρομή έγινε λίγο μετά τη λήξη της ολιγόωρης εκεχειρίας.

Μέχρι στιγμής 48 παιδιά έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιδρομές. Σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Save The Children αναφέρει ότι «ένα στα πέντε παιδιά στη Γάζα χάνει τη ζωή του».

Παράλληλα τουλάχιστον 1.685 είναι οι τραυματίες ενώ οικογένειες Παλαιστινίων εγκαταλείπουν κατά εκατοντάδες περιοχές της Γάζας κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Προς την κατεύθυνση του Ισραήλ έχουν εκτοξευθεί 1.150 ρουκέτες και 311 αναχαιτίσθηκαν από το ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το βράδυ το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε πεντάωρη κατάπαυση του πυρός προκειμένου να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, η οποία έληξε σήμερα το μεσημέρι.

Την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Αιγύπτου για επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εξέφρασε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεύθυναν έκκληση να μπει τέλος στην αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας.

ΟΗΕ: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση μέσω στρατού

Την απογοήτευσή του για την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση μέσω του στρατού στη σύγκρουση αυτή», είπε. «Λυπούμαι γιατί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο από την πλευρά μου όσο και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, μία ήδη επικίνδυνη διαμάχη έχει κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε.

Ο Μπαν Κι-Μουν έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ να «κάνει περισσότερα» ώστε να αποτρέψει την απώλεια αθώων ζωών. «Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, υπήρξαν πολλά περιστατικά στα οποία άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένης της φρικτής δολοφονίας των τεσσάρων μικρών αγοριών σε παραλία στην πόλη της Γάζας», είπε.

Τσίπρας: Εγκληματική επίθεση

Την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Ισραήλ να σταματήσει την «εγκληματική επίθεσή του» στη Γάζα υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,  το βράδυ της Πέμπτης από τη Ιταλία όπου και βρίσκεται στα πλαίσια περιοδείας.

 «Είναι απαράδεκτο να βλέπει, κανείς, το κράτος του Ισραήλ να σκοτώνει παιδιά στην Παλαιστίνη. Πρέπει να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας για να ζητήσουμε ειρήνη, εκφράζοντας όλη μας την αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις Ιταλών δημοσιογράφων.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.