Στα χέρια των Ταλιμπάν η Καμπούλ

Συνομιλίες για ομαλή μετάβαση της εξουσίας-Κατελήφθη από οπαδούς των Ταλιμπάν το Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ. Εγκατέλειψε τη χώρα ο Γκανί και οι ξένοι διπλωμάτες-Μια νέα περίοδος σκοταδισμού αρχίζει στη χώρα.

Στα προάστια της Καμπούλ βρίσκονται από το πρωί της Κυριακής οι Ταλιμπάν που προελαύνουν διαρκώς και ταχύτατα σε όλα τα μέτωπα, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν. Η πρωτεύουσα, Καμπούλ, αποτελεί το τελευταίο ουσιαστικό προπύργιο της κυβέρνησης, που από ότι φαίνεται εγκαταλείπει τη χώρα, μαζί με τους διπλωμάτες δυτικών κρατών.

Oι δυνάμεις των Ταλιμπάν ήδη έχουν καταλάβει τμήματα της πόλης, αλλά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, ο στρατός τους θα προχωρά καταλαμβάνοντας όσα πόστα εγκαταλείπει ο τακτικός στρατός της κυβέρνησης, ώστε να αποτραπεί η όποια απώλεια ζωών ή καταστροφή περιουσιών. Ήδη οι Ταλιμπάν έχουν ανοίξει τις φυλακές για να βγούν έξω οι κρατούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από αξιωματούχο των Ταλιμπάν, τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί πως έχουν αναλάβει τον έλεγχο της χώρας και ότι η χώρα είναι πλέον το «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν»

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνι, εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Καμπούλ για το Τατζικιστάν.

Μια αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ταξιδεύει στο Κατάρ σήμερα (15.08.2021) για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ταλιμπάν, είπε ένας Αφγανός διαπραγματευτής. Ο Φάουζι Κούφι, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στην Καμπούλ, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τους Ταλιμπάν στο κράτος του Κόλπου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές  η αφγανική αντιπροσωπεία και οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν θα συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, προσθέτοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι θα εμπλακούν επίσης στις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι ζήτησε σήμερα από τις δυνάμεις ασφαλείας να εγγυηθούν την «ασφάλεια όλων των πολιτών» διασφαλίζοντας τη δημόσια τάξη στην Καμπούλ, την ώρα που οι Ταλιμπάν βρίσκονται κοντά στο να πάρουν την εξουσία στο Αφγανιστάν

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ, είχε δηλώσει ότι η πρωτεύουσα Καμπούλ δεν θα δεχθεί επίθεση. «Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, η πόλη είναι ασφαλής, οποιοσδήποτε προκαλεί αναταραχή στην πόλη θα αντιμετωπιστεί βάσει του νόμου», είπε ο Αφγανός υπουργός Εσωτερικών. «Η ασφάλεια της πόλης είναι εγγυημένη, δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον της πόλης και έχει συμφωνηθεί πως η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει με ειρηνικό τρόπο».

Ο  εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε στο BBC πως μπορεί να επιβεβαιώσει ότι διεξάγονται συνομιλίες σχετικά με μια ειρηνική κατάληψη της εξουσίας. «Οι μαχητές των Ταλιμπάν βρίσκονται σε αναμονή σε όλες τις εισόδους της Καμπούλ μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για μια ειρηνική και ικανοποιητική μετάβαση της εξουσίας», είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ..

Ωστόσο, στην Καμπούλ επικρατεί αναταραχή, καθώς πολλοί άνθρωποι επιχείρησαν να πάρουν τις οικονομίες τους, να αγοράσουν φαγητό και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Σε πολλούς δρόμους επικρατεί κυκλοφοριακό χάος, καθώς οι πολίτες είτε προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους είτε να μεταβούν στο αεροδρόμιο για να εγκτλείψουν τη χώρα.Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, σημειώθηκαν πυροβολισμοί σε πολλά μέρη της πρωτεύουσαςκαι ακούτηκαν εκρήξεις.

Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ που από χθες βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, και περίμεναν τις εξελίξεις, έχουν ήδη απομακρυνθεί και μεταβαίνουν στην πατρίδα τους. Τις εντυπώσεις προσπάθησε να απαλύνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονυ Μπλίνκεν, ο οποίος μίλησε για «προβλεπόμενη αναχώρηση κι όχι φυγή τύπου Σαϊγκόν». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι προ της αναχώρησής τους οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία κατέστρεψαν χιλιάδες έγγραφα «αλλά με κανονικό και ασφαλή τρόπο». Οι περισσότεροι διπλωμάτες αναχώρησαν το Σάββατο με ελικόπτερα που προσγειώνονταν στην στέγη της πρεσβείας, και μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο, ενώ πίσω παρέμειναν μόνον οι έχοντες την ευθύνη καταστροφής των εγγράφων, οι οποίοι αποχώρησαν την Κυριακή με τεθωρακισμένα διπλωματικά αυτοκίνητα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν  αύξησε κατά 2.000 τις ένοπλες δυνάμεις που έχουν αποσταλεί για την ασφαλή μεταφορά διπλωματών, των οικογενειών τους και αφγανών αμάχων, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 5.000 στρατιώτες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αναμένεται να συνεδριάσει αύριο το πρωί για να συζητήσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Στα χέρια των Ταλιμπάν το οπλοστάσιο των ΗΠΑ

Στη δημοσιότητα έδωσαν χθες Σάββατο 14 Αυγούστου οι Ταλιμπάν βίντεο, στο οποίο επιδεικνύουν αμερικανικά ελικόπτερα του αφγανικού στρατού στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ (νότια), μιας πόλης του Αφγανιστάν που κατέλαβαν την Παρασκευή. Διακρίνεται ένας μαχητής να περπατά γύρω από ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk με τα χρώματα της πολεμικής αεροπορίας του Αφγανιστάν, σε ένα υπόστεγο στο αεροδρόμιο του δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν.

Οι ειδικοί αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητα για τους Ταλιμπάν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους αυτά τα ελικόπτερα και αεροσκάφη, καθώς δεν διαθέτουν ικανό προσωπικό για να τα επιδιορθώσει και να τα πιλοτάρει. Σε άλλα βίντεο που προέρχονται από αφγανικές πόλεις, που κατέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι μαχητές τους ποζάρουν κρατώντας όπλα που κατάσχεσαν από τις αφγανικές δυνάμεις ή κάνουν περιπολίες σε οχήματα που ανήκαν στις ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ ξόδεψαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τον αφγανικό στρατό που όμως δεν μπορεί να ανακόψει το δρόμο των Ταλιμπάν προς την κυριαρχία.

Όμως τα μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας δεν έδειξαν μεγάλη επιθυμία για μάχη. Κατά χιλιάδες, κατέθεσαν τα όπλα, μερικές φορές χωρίς να προβάλουν την παραμικρή αντίσταση. Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν έσπευσαν να βάλουν χέρι σε αυτά τα «εργαλεία».

Ιστότοποι που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν είναι γεμάτοι βίντεο μαχητών Ταλιμπάν που κατάσχουν ένα φορτίο όπλων, την πλειονότητα των οποίων προμήθευσαν οι δυτικές δυνάμεις.

Άλλες εικόνες στρατιωτών που παραδίδονται στους Ταλιμπάν στην πόλη Κουντούζ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, δείχνουν θωρακισμένα οχήματα με αντιαρματικούς εκτοξευτές πυραύλων στα χέρια των εξεγερμένων.

Η κατάρρευη της Αμερικανικής πολιτικής στο Αφγανιστάν

Η προέλαση των Ταλεμπάν έχει οδηγήσει στην προσφυγιά πάνω από 550.000 ανθρώπους, από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ. Άνω των 120.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τον τελευταίο μήνα, όταν έγινε απολύτως σαφές ότι η προέλαση των Ταλεμπάν δεν ήταν δυνατόν να ανασχεθεί έστω προσωρινά.

Οι Ταλιμπάν έχουν κυβερνήσει την χώρα από το 1996 ως το 2001, οπότε και οι ΗΠΑ του Μπους του νεώτερου, αποφάσισαν να τους «τιμωρήσουν» με επίσημη δικαιολογία ότι δεν παρέδιδαν τον μπιν Λάντεν, μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οι ΗΠΑ αποχωρούν μετά από δύο δεκαετίες πολέμου χωρίς ουσιαστικό κέρδος, έχοντας ξοδέψει δισεκατομμύρια και με εμφανή την ενίσχυση, από τις λαϊκές μάζες, του ρόλου των Ταλεμπάν, που εμφανίζονται ως υπερασπιστές των πατρίων εδαφών ενάντια στην αμερικανοκίνητη κυβέρνηση. Η προέλαση των Ταλεμπάν τον Αύγουστο του 2021 είναι λογικό να ξυπνά στους αμερικάνους μνήμες Βιετνάμ και μνήμες της Ιρανικής Επανάστασης, όπως φάνηκε και από τις αμήχανες δηλώσεις Μπλίνκεν. Οι ειδικοί ανεβάζουν το σύνολο των δυνάμεων των Ταλεμπάν σε ερίπου 75.000 άνδρες, που είχαν απέναντι τους οπλισμένους σαν αστακούς από τις ΗΠΑ 300.000 άνδρες του τακτικού στρατού της κυβέρνησης. Το πιο σύγχρονο οπλοστάσιο των Ταλεμπάν είναι τα όπλα που «μαζεύουν» με την αποχώρηση του τακτικού στρατού και των ΝΑΤΟικών και αμερικανικών δυνάμεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται εμφανές πόσο γρήγορα έπεσαν έξω οι προβλέψεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την εξέλιξη των πραγμάτων, με την πολιτική ηγεσία στην Ουάσιγκτον να προσπαθεί πλέον απεγνωσμένα να ανασυγκροτηθεί. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Μπάιντεν πίστευαν ότι θα περάσουν μήνες μέχρι να φθάσουν οι Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα. Τώρα, παραδέχονται ότι δεν υπολόγισαν καλά.

Χάος επικρατεί τις τελευταίες ώρες με χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. Την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούν ένα πιο ασφαλές μέρος συνωστίζονται για να εκδώσουν διαβατήριο, προσπαθώντας απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Αναμένοντας κύματα προσφύγων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει το συνοριακό πέρασμα Torkhan με τη γειτονική χώρα. Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ρασίντ Αχμάντ, τα σύνορα στην ουσία έκλεισαν όταν οι Αφγανοί αστυνομικοί παραδόθηκαν στους Ταλιμπάν, συμπληρώνοντας ότι εν όψει της κρίσης που έχει ξεσπάσει, το Πακιστάν δεν μπορεί να δεχθεί άλλους πρόσφυγες.

Από την άλλη πλευρά, το Ιράν προετοιμάζει στρατόπεδα υποδοχής προσφύγων σε τρεις επαρχίες κοντά στα σύνορα. Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών τόνισε ωστόσο ότι η Τεχεράνη αναμένει ότι ο κόσμος που θα φθάσει θα επιστρέψει στην πατρίδα του, όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Πληροφορίες: www.tvxs.gr, thepressproject.gr, ΑΠΕ, www.efsyn.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.