Ναγκασάκι: Τελετή μνήμης για τα 69 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν το Σάββατο  στο Ναγκασάκι την 69η επέτειο από την ρίψη της ατομικής βόμβας, η οποία, τρεις ημέρες μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, σκότωσε 70.000 ανθρώπους και μετέτρεψε την ιαπωνική πόλη σε φλεγόμενη «κόλαση».

 

Η τελετή πραγματοποιήθηκε κοντά στον τόπο όπου αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος έριξε την ατομική βόμβα με το παρατσούκλι «Fat Man» στις 11.02 τοπική ώρα στις 9 Αυγούστου 1945. Έξι ημέρες μετά, η Ιαπωνία παραδόθηκε, βάζοντας έτσι τέλος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο δήμαρχος της πόλης Τομιχίσα Τάουε κάλεσε, κατά τη διάρκεια της ομιλία τους,  την ιαπωνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο της τροποποίησης του ειρηνιστικού δόγματος που ακολουθεί η Ιαπωνία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η αποκήρυξη του πολέμου αποτελεί θεμέλιο της μεταπολεμικής Ιαπωνίας.

Στην τελετή μνήμης έδωσαν το «παρών»  επιζώντες και οικογένειές τους, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, κυβερνητικοί αξιωματούχου καθώς και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Καρολάιν Κένεντι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη για τη χρήση των πυρηνικών βομβών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και κανείς αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επισκεφθεί τις δύο μαρτυρικές πόλεις. Σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα που έχουν διαρρεύσει, η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι πρότεινε το 2009 την πραγματοποίηση επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Χιροσίμα, όπου επρόκειτο να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, αλλά η πρόταση συνάντησε την άρνηση της Ιαπωνίας.

tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.