Νίκη Λούλα και αλλαγή σελίδας για τη Βραζιλία

Με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων o  Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας, και εκλέγεται με 51%, έναντι 49,1% για τον απερχόμενο ακροδεξιό Ζαΐρ Μπολσονάρομετά την νέα αναμέτρηση  στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών – θρίλερ στη Βραζιλία.

Στα 77 του χρόνια, ο κεντροαριστερός βετεράνος της πολιτικής Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επιστρέφει στην εξουσία μετά τις δύο πρώτες θητείες του (2003-2010) και μια φυλάκιση 580 ημερών, από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Νοέμβριο του 2019.

Συνολικά, ψήφισαν πάνω από 121 εκατομμύρια πολίτες. Η αποχή κυμάνθηκε λίγο πάνω από το 20%. Πρόκειται για τη μικρότερη διαφορά μεταξύ δυο φιναλίστ στις προεδρικές εκλογές στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

 Oι προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας διεξήχθησαν  σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης και πόλωσης. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας υπήρξαν επίσημες καταγγελίες από το κόμμα Λούλα για παρεμπόδιση ψηφοφόρων του να φτάσουν στα εκλογικά τμήματα, κάτι που αφορά περισσότερο τις φτωχότερες τάξεις που κατοικούν στις φαβέλες και ήταν οι ψηφοφόροι που προσπάθησε κυρίως να κινητοποιήσει στη δεύτερη φάση της προεκλογικής εκστρατείας. Στην παρεμπόδιση των ψηφοφόρων πήρε μέρος η αστυνομία, η οποία και έστησε μέχρι και οδοφράγματα για να εμποδίσει ψηφοφόρους, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τις οποίες επιβεβαίωσαν και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις και παρατηρητές.

Η νίκη του Λούλα, σε αυτές τις δύσκολες εκλογές, θα προσθέσει μία ακόμη χώρα, μια τεράστια οικονομία και ισχυρή οικολογική παράμετρο, στο νέο ροζ ρεύμα της Λατινικής Αμερικής.

Βολιβία, Βενεζουέλα, Χιλή, το θαύμα της Κολομβίας και τώρα η Βραζιλία, ανοίγουν έναν άλλο δρόμο σε όλη την Νότιο Αμερική, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις είναι μεγάλες.

Η δήλωση του  Προέδρου Λούλα  μετά την οριακή νίκη:

«Η Βραζιλία χρειάζεται ειρήνη και ενότητα», δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. «Η Βραζιλία και ο πλανήτης χρειάζονται έναν ζωντανό Αμαζόνιο.Σήμερα λέμε στον κόσμο ότι η Βραζιλία επέστρεψε, είναι πολύ μεγάλη χώρα για να υποβιβαστεί σε αυτόν τον θλιβερό ρόλο του παρία στον κόσμο », είπε ο Λούλα, τονίζοντας ότι θα κυβερνήσει για τα 215 εκατομμύρια των Βραζιλιάνων και όχι μόνο για αυτούς που τον ψήφισαν.

«Δεν υπάρχουν δύο Βραζιλίες, είμαστε ένας λαός, ένα έθνος», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο». «Η πιο επείγουσα δέσμευσή μας είναι να εξαλείψουμε ξανά την πείνα» σημείωσε και πρόσθεσε:«Αυτή η χώρα χρειάζεται ειρήνη και ενότητα, γιατί κανείς δεν θέλει να ζει σε μια οικογένεια όπου κυριαρχεί η διχόνοια. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να ζήσει σε μια διχασμένη χώρα, σε μόνιμη εμπόλεμη κατάσταση. Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί να βλέπουν τον άλλον ως εχθρό. Είναι καιρός να καταθέσουμε τα όπλα που δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν χρησιμοποιηθεί», είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί όλα τα πολιτικά κόμματα και όλους τους Βραζιλιάνους για να φτιάξουν μια πιο ανεπτυγμένη, δικαιότερη και πιο αδελφική Βραζιλία.

Επευφημούμενος από μια εντυπωσιακή  ανθρωποθάλασσα χιλιάδων υποστηρικτών του στη λεωφόρο Παουλίστα στο Σαν Πάουλου, ο Λούλα δήλωσε «ανήσυχος» για την εκκωφαντική σιωπή του αντιπάλου του: ο Μπολσονάρο δεν είχε αναγνωρίσει την ήττα του, πολλές ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την εθνική εφορευτική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE).

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.