Νέες διαδηλώσεις οργής στις ΗΠΑ – Νεκρός διαδηλωτής στο Όστιν [Βίντεο Ντοκουμέντο]

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, παρά τη βίαιη καταστολή με παρακρατικές μεθόδους από τις ομοσπονδιακές αρχές, στη σκιά της δολοφονίας Φλόιντ.

Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας παραμένουν Σηάτλ και Πόρτλαντ, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει αναπτύξει σε αυτές τις δύο πόλεις πολλούς ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Κατά τις νυχτερινές συγκρούσεις η αστυνομία έκανε χρήση κρότου λάμψης, αλλά και σπρέι πιπεριού για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών, με την αστυνομία να ανακοινώνει 11 συλλήψεις, ενώ τοπικά μέσα κάνουν λόγο για περισσότερες.

Στην Ελλάδα οι «νεοφιλελεύθεροι» χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Ήδη από την Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη ομοσπονδιακών πρακτόρων στο Σηάτλ, προκαλώντας την οργή τοπικών αξιωματούχων και διαδηλωτών, ιδιαίτερα μετά τις πρωτοφανείς εικόνες από το Πόρτλαντ.

«Είδαμε τι συμβαίνει στο Πόρτλαντ και θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι στην πόλη μας στεκόμαστε με αλληλεγγύη προς τις άλλες μητέρες», δήλωσε η Λόρνα Μάρεϊ, η οποία συμμετείχε στο Τείχος των Μητέρων του Σιάτλ, ένα κίνημα που μιμείται αυτό που ξεκίνησε από το Πόρτλαντ όπου μητέρες ντυμένες στα κίτρινα δημιουργούν ένα τείχος μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών.

Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον διαδηλωτές προσπάθησαν να στήσουν ένα οδόφραγμα μπροστά από ομοσπονδιακό δικαστήριο. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα και διέλυσαν το πλήθος.

Πέρα από τις εντάσεις όμως οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια εορταστική ατμόσφαιρα χτυπώντας τύμπανα και ρίχνοντας πυροτεχνήματα υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους.

Κάποιοι εξ αυτών συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα μνημείο προς τιμή των Αφροαμερικανών που σκοτώθηκαν από αστυνομική βία.

«Είναι απίστευτο που έρχονται τόσοι άνθρωποι, θέλω απλώς να είμαι μία ακόμη φωνή», δήλωσε ο Σον Ρόμπινσον. «Και το άλλο μου μήνυμα είναι ότι οι ζωές των μαύρων μετρούν».

Η οργή έχει θεριέψει στο Πόρτλαντ μετά την ανάπτυξη ομοσπονδιακών δυνάμεων και τι παρακρατικές μεθόδους που ακολουθούν κατά διαδηλωτών. Οι καταγγελίες και τα βίντεο που καταγράφουν πράκτορες με στρατιωτικές στολές, κουκούλες και χωρίς διακριτικά να συλλαμβάνουν πολίτες είναι αναρίθμητα και έχουν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στις ΗΠΑ.

Η παρέμβαση των ομοσπονδιακών δυνάμεων έχει προκαλέσει επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς και οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, οι οποίοι καταγγέλλουν την άσκηση υπερβολικής βίας.

Την Πέμπτη ανεξάρτητη υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις καταγγελίες για βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Όρεγκον, αλλά και την παρέμβαση των δυνάμεων της τάξης την 1η Ιουνίου στην Ουάσινγκτον προκειμένου να διαλύσουν ειρηνικούς διαδηλωτές στην πλατεία Λαφαγιέτ, κοντά στον Λευκό Οίκο λίγη ώρα προτού ο Τραμπ περάσει από το πάρκο για να φωτογραφηθεί σε κοντινή εκκλησία.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει στείλει ομοσπονδιακούς πράκτορες και στο Σικάγο, το Κάνσας και την Αλμπουκέρκη, παρά την αντίθεση των δημάρχων των πόλεων.

Ο Τραμπ εμφανίζεται να στηρίζει τη σκληρή αντίδραση των δυνάμεων της τάξης στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στις ΗΠΑ και την Τετάρτη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, κατηγόρησε «ακραίους πολιτικούς» και το κίνημα για την αναστολή της χρηματοδότησης των αστυνομικών τμημάτων για «τη σοκαριστική άνοδο των πυροβολισμών, των φόνων, των ανθρωποκτονιών και των ειδεχθών βίαιων εγκλημάτων».

Νεκρός διαδηλωτής στο Όστιν

Την ίδια στιγμή στο Τέξας ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης του Black Lives Matter.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook Live ακούγονται πολλοί πυροβολισμοί την ώρα που ομάδα περίπου 100 ατόμων πραγματοποιούσε πορεία φωνάζοντας «Πάνω οι γροθιές! Αντεπιτεθείτε!».

 

Η αστυνομία του Όστιν και η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πόλης επιβεβαίωσαν με ανάρτησή τους στο Twitter ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, χωρίς ωστόσο να δώσουν άλλες πληροφορίες.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.