Μαζικός τάφος στο Μεξικό: Διαδηλώσεις από τους συμφοιτητές των αγνοούμενων

Tα νεκρά σώματα 28 ανθρώπων, κάποια απανθρακωμένα, ανασύρθηκαν από μαζικό τάφο που ανακαλύφθηκε σε λόφο στο Πουέμπλο Βιέχο, μια εβδομάδα μετά τη μαζική εξαφάνιση 43 φοιτητών σε κοντινή περιοχή μετά από επίθεση της τοπικής αστυνομίας που θεωρείται πως έχει σχέση με τις συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών. Οργισμένες διαδηλώσεις από τους συμφοιτητές τους.

Από τις διαδηλώσεις στον δρόμο που οδηγεί στο Ακαπούλκο – η φωτ. από το σχετικό ρεπορτάζ στον Γκάρντιαν, όπου αναφέρεται πως σε 6 διαφορετικά σημεία βρέθηκαν συνολικά 34 πτώματα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

 

Το hashtag στο Twitter: #Iguala

 

Ομολογίες από μέλη συμμοριών

Όπως μεταδίδεται από το ΑΠΕ, δύο μέλη εγκληματικής οργάνωσης ομολόγησαν ότι σκότωσαν 17 από τους 43 αγνοούμενους φοιτητές, οι οποίοι εξαφανίστηκαν πριν από μια εβδομάδα στο νότιο Μεξικό, όπως δήλωσε την Κυριακή ο εισαγγελέας που χειρίζεται την πολύκροτη υπόθεση. Ωστόσο, οι ανακριτές δεν έχουν επιβεβαιώσει την εκδοχή αυτή, πρόσθεσε.

Ο Ινάκι Μπλάνκο εισαγγελέας της πολιτεία Γκερέρο, ανέφερε ότι δύο ύποπτοι εγκληματίες της οργάνωσης Guerreros Unidos, από τους συνολικά 30 υπόπτους που συνελήφθησαν, ομολόγησαν ότι εμπλέκονται άμεσα στη δολοφονία των φοιτητών. Ο ομαδικός τάφος εντοπίστηκε το Σάββατο, μετά από τις ομολογίες ορισμένων εκ των συλληφθέντων για την υπόθεση της εξαφάνισης των φοιτητών. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 22 πολιτειακοί αστυνομικοί και μέλη του τοπικού καρτέλ ναρκωτικών. Οι αρχές υποπτεύονται ότι οι αστυνομικοί και τα μέλη του καρτέλ των ναρκωτικών ενήργησαν από κοινού κατά των φοιτητών οι οποίοι συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα σε διαδηλώσεις κατά του νέου εκπαιδευτικού συστήματος.

 

Ο Ινάκι Μπλάνκο, εισαγγελέας στην πολιτεία του Γκερέρο ανέφερε την Κυριακή πως 28 σοροί ανασύρθηκαν, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο εβδομάδες για να να επιβεβαιωθεί αν ανήκουν στην ομάδα των αγνοούμενων φοιτητών

Police officers stand guard in an area where a mass grave was found, in Colonia las Parotas on the outskirts of Iguala, in Guerrero October 4, 2014 (Reuters / Jorge Dan Lopez)

Aστυνομικοί στο χώρο όπου βρέθηκε ο μαζικός τάφος

Νωρίτερα, ο Λάζαρον Μαζόν, υπεύθυνος δημόσιας υγείας στο Γκερέρο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Κυριακή πως «μερικά καψαλισμένα» υπολείμματα βρέθηκαν ανάμεσα στα πτώματα που ανακαλύφθηκαν σε έναν λόφο λίγο έξω από την πόλη Ιγκουάλα, πόλη που είναι και η τελευταία στην οποία είχαν εμφανιστεί οι φοιτητές

Επιβεβαίωσε ακόμα την εκταφή 21 σορών από το Σάββατο που βρέθηκε ο μαζικός τάφος στο Πουέμπλο Βιέχο, 200 χλμ. Νότια της Πόλης του Μεξικού, προσθέτοντας πως θα πρέπει να εξακριβωθεί με ανάλυση DNA η ταυτότητά τους.

Επιπλέον, ένας κάτοικος ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η περιοχή καταδυναστεύεται από μια συμμορία διακίνησης ναρκωτικών και πως είδε αρκετούς αστυνομικούς να ανεβαίνουν στον λόφο τις τελευταίες ημέρες, πριν οι αρχές ανακαλύψουν τον μαζικό τάφο.

Ο δικηγόρος των οικογενειών, Βιντούλφο Ροζάλες, είπε ακόμα πως 35 συγγενείς των αγνοούμενων φοιτητών έχουν ως τώρα δώσει δείγματα DNA.

Διαμαρτυρίες των φοιτητών

Καθώς οι συγγενείς περίμεναν με αγωνία τα σχετικά νέα την Κυριακή, εκατοντάδες συμφοιτητές των αγνοούμενων μπλόκαραν την εθνική οδδό μεταξύ του Κιλπατσίνγκο, πρωτεύουσα της επαρχίας του Γκερέρο, και του Ακαπούλκο, με συνθήματα οργής κατά των αρχών.

Οι φοιτητές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Η κυβέρνηση των απατεώνων σκοτώνει φοιτητές»

Μερικοί από τους γονείς των αγνοούμενων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, επέκριναν τον Ανχελ Αγκουίρε, τον κυβερνήτη του Γκερέρο, υπόσχόμενοι πως θα τον «πολεμήσουν» – ο Αγκουίρε είχε κάνει έκκληση για «ηρεμία» αμέσως μετά την ανακάλυψη του τάφου.

\Οι συγγενείς είπαν ακόμα πως τους δείχθηκαν φωτογραφίες των νεκρών, αλλά δεν έμοιαζαν με τα αγνοοούμενα παιδιά τους.

\

Αν επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για τους αγνοούμενους φοιτητές, θα πρόκειται για μια από τις χειρότερες μαζικές σφαγές στο Μεξικό από τότε που ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» ξεκίνησε το 2006, με τις απώλειες να φτάνουν ως τώρα τις 80.000 ανθρώπους.

Χάρτης της περιοχής

Τα περιστατικά της εξαφάνισης

Τα μακάβρια ευρήματα ήρθαν στο φως μια βδομάδα μετά την εξαφάνιση των φοιτητών: τότε η τοπική αστυνομία που θεωρείται πως συνδέεεται με τις συμμορίες των ναρκωτικών άνοιξε πυρ κατά των λεωφορείων που μετέφεραν τους φοιτητές πίσω στον τόπο κατοικίας τους από την γειτονική πόλη της Ιγκουάλα, στην οποία είχαν μεταβεί για συγκέντρωση χρηματικής υποστήριξης.

Τότε, τρεις φοιτητές είχαν σκοτωθεί από τα πυρά των αστυνομικών και τρία άτομα ακόμα σκοτώθηκαν όταν μέλη συμμοριών, πιθανότατα, άνοιξαν πυρ σε λεωφορείο που μετέφερε μια ποδοσφαιρική ομάδα έξω από τη Ιγκουάλα, αργότερα το ίδιο βράδυ.

Μάρτυρες λένε πως αρκετοί φοιτητές, που σπούδαζαν σε ένα εκπαιδευτήριο δασκάλων που θεωρείται λίκνο ριζοσπαστικών διαμαρτυριών, συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν  από το σημείο εκείνο με αστυνομικά οχήματα.

 

Πηγή: Aλ Τζαζίρα, μετάφραση: left.gr – και Ναυτεμπορική

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.