Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Σουδάν- Αγωνία γα τους εγκλωβισμένους

Τρίτη ημέρα σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ του σουδανικού στρατού και της ισχυρής ομάδας παραστρατιωτικών δυνάμεων- Εκατόμβη νεκρών- 15 άτομα  εγκλωβισμένα σε εκκλησία του Χαρτούμ.

Τουλάχιστον 97 πολίτες σκοτώθηκαν και 365 τραυματίστηκαν από την έναρξη των μαχών ανέφερε μια ομάδα γιατρών, την οποία επικαλείται το Reuters.

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη και προειδοποιεί ότι έχουν αρχίσει ελλείψεις στα νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών.

Οι μάχες ξέσπασαν το Σάββατο (16/04) μεταξύ μονάδων του στρατού που είναι πιστές στον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, επικεφαλής του μεταβατικού κυβερνώντος κυρίαρχου συμβουλίου του Σουδάν, και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστό ως «Χεμέντι», ο οποίος είναι αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία με τους εγκλωβισμένους στην μητρόπολη της πρωτεύουσας να απευθύνουν έκκληση για βοήθεια.

Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες που ζουν στο Σουδάν, με την ελληνική κοινότητα να βιώνει τις μέρες υπό το καθεστώς φόβου κι ανασφάλειας. Οι Έλληνες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους μετά τον τραυματισμό δύο από ρουκέτα, οι οποίοι νοσηλεύονται και περιμένουν να χειρουργηθούν.

«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε χθες στο απογευματινό δελτίο της ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη του Χαρτούμ με 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

Τα άτομα που βρίσκονται εντός του κτιρίου είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της, λέει ο κ. Σάββας ενημερώνοντας ότι εντός της Μητρόπολης υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως και σε όλο το Σουδάν.

Από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στην χώρα, το υπουργείο Εξωτερικών, ζήτησε από τους Έλληνες να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Με οδηγίες του Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας, ενώ ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Χαρτούμ και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας.

Πληροφορίες:  ΑΠΕ, www.ertnews.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.