Λαϊκή οργή στη Σρι Λάνκα: Φλέγεται η Προεδρική κατοικία – Φυγαδεύτηκε ο πρόεδρος

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε,  δήλωσε πρόθυμος να παραιτηθεί για να ανοίξει ο δρόμος για διακομματική κυβέρνηση μετά την εισβολή χιλιάδων οργισμένων διαδηλωτών στην επίσημη κατοικία του.

Γενικευμένη εξέγερση ξέσπασε  το Σάββατο στην πρωτεύουσα Κολόμπο, με τις κάμερες να καταγράφουν πρωτοφανείς εικόνες της οργής του λαού. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν κατά χιλιάδες  ενώ  στη  κατοικία του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκ, που παραδόθηκε στις φλόγες.

Ο Προεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα,  φυγαδεύτηκε  από το Κολόμπο, λίγο πριν το πλήθος εισβάλει στην υπερπολυτελή κατοικία του που στάθηκε αδύνατο να σταματήσει η αστυνομία.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων στη χώρα, με τον πρόεδρο να προαναγγέλλει την παραίτησή του εντός της εβδομάδας, αλλά και τον πρωθυπουργό να εκφράζει επίσης την ίδια πρόθεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Κοινοβουλίου, Μαχίντα Αμπιγουαρντάνα, ο πρόεδρος «για να εξασφαλίσει μια ειρηνική μετάβαση, δήλωσε ότι επρόκειτο να παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου», ενώ η εξήγηση για το γεγονός ότι ο Ρατζαπάσκα δεν παραιτείται αμέσως προβάλλεται το επιχείρημα ότι «ο πρόεδρος χρειάζεται μια μεταβατική περίοδο για να παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του». Ο Ρατζαπάσκα φέρεται να έχε καταφύγει σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού και να είναι υπό την προστασία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Τα αίτια της λαϊκής οργής

Η οικονομία της Σρι Λάνκα βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης, που έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να δυσκολεύονται να αγοράσουν τρόφιμα, καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. 

Το νησί των 22 εκατομμυρίων ανθρώπων αντιμετωπίζει μια σοβαρή έλλειψη συναλλάγματος που έχει περιορίσει τις βασικές εισαγωγές καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων, βυθίζοντάς το στη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία το 1948.

Οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα εδώ και μήνες ζουν στον ρυθμό των καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης, των ατελείωτων ουρών στα πρατήρια καυσίμων, του δελτίου στα τρόφιμα, του πληθωρισμού ρεκόρ ο οποίος έχει φτάσει το 70% (!)

Η κρίση έρχεται αφότου η πανδημία του κορονοϊού χτύπησε την οικονομία της χώρας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, και μείωσε τα εμβάσματα από ξένους εργάτες. Επιδεινώθηκε από τη συσσώρευση τεράστιου κρατικού χρέους, την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και την απαγόρευση εισαγωγής χημικών λιπασμάτων πέρυσι που κατέστρεψε τη γεωργία.

Εδώ και εβδομάδες βρίσκονται σε εξέλιξη ειρηνικές διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, που πολλοί πολίτες, ακόμη και ως πρότινος οπαδοί του, κατηγορούν για κακοδιαχείριση.

Αυτή την περίοδο η Σρι Λάνκα με τη βοήθεια της Ινδίας και άλλων χωρών προσπαθεί να διαπραγματευτεί ένα «πρόγραμμα διάσωσης» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως οι όροι του είναι δυσβάστακτοι….

Κι αν νομίζετε ότι η Σρι-Λανκα κάπου στο άκρο της Ασίας είναι μακριά από  την Ευρώπη, οικονομικοί αναλυτές  βλέπουν την περίπτωση  της ένα πείραμα -παρόμοιο με αυτό που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα των μνημονίων- που  ίσως   σύντομα φτάσει  μέχρι εδώ …

Διαδηλωτές στην πισίνα της προεδρικής κατοικίας

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.