Λίβανος: Την παραίτηση της κυβέρνησης έφερε το ξέσπασμα οργής του λαού

Την παραίτηση της κυβέρνησης του Λιβάνου έφερε το ξέσπασμα οργής πέντε μέρες μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, που προκάλεσε νέες μαχητικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία. Η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, που έγινε δεκτή από τον Προεδρο  της Δημοκρατίας άνοιξε  το δρόμο για πρόωρες εκλογές

«Έγκλημα της ενδημικής διαφθοράς που ξεπερνά το ίδιο το κράτος» χαρακτήρισε την έκρηξη της 4ης Αυγούστου, ο απελθών πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, τη Δευτέρα, στο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε την παραίτησή του, προσθέτοντας ότι αποφάσισε «από δω και πέρα να πολεμήσει δίπλα στο λαό».

«Σήμερα, ανταποκρινόμαστε στη βούληση των πολιτών στο αίτημά τους να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή που κρυβόταν για επτά χρόνια και τη λαχτάρα τους για πραγματική αλλαγή», υπογράμμισε «Ο Θεός ας προστατεύσει το Λίβανο», ήταν η κατακλείδα της ομιλίας του.

Η παραίτηση της κυβέρνησης αναμένονταν από το πρωί και έγινε αμέσως δεκτή από τον πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Αούν. Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος, δεκάδες διαδηλωτές είχαν και πάλι συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο της χώρας, αλλά διαλύθηκαν γρήγορα, με τη χρήση υπερβολικής ποσότητας δακρυγόνων από την αστυνομία, που έκανε ιδιαίτερα έκδηλη την παρουσία της. Άγνωστος ως αυτή την ώρα ο αριθμός των τραυματιών που θα προστεθούν στους 738 των προηγούμενων ημερών.

H παραίτηση Ντιάμπ, υποστηρικτή της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, υπέρ της οποίας είχε ταχθεί με προηγούμενο διάγγελμά του, ήταν προδιαγεγραμμένη, και έρχεται μετά και την παραίτηση τριών υπουργών, των Περιβάλλοντος, Νταμιανός Καττάρ, Πληροφοριών, Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ και Δικαιοσύνης, Μαρί Κλωντ Ναζμ, αλλά και ορισμένων βουλευτών. Αναλυτές συνδέουν τις παραιτήσεις με την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας στο Λίβανο, προ διημέρου.

Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Η έκρηξη της 4ης Αυγούστου, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 160 άνθρωποι και πάνω από 6.000 τραυματίστηκαν, ήρθε να προστεθεί στα δεινά των κατοίκων που ήδη βιώνουν μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου και την πανδημία της Covid-19.

Στο μεταξύ, καθώς συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την έκρηξη, σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στα χαλάσματα, προς μεγάλη απογοήτευση των οικογενειών των δεκάδων αγνοουμένων.

«Ζητάμε να συνεχιστούν οι έρευνες», έγραψε στο διαδίκτυο η Έμιλι Χασρούτι, ο αδελφός της οποίας θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια.

Πολλοί κατηγορούν τις αρχές ότι καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τις έρευνες, ενώ άλλοι κατήγγειλαν ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης δεν έγιναν σωστά και συντονισμένα.
Σημειώνεται ότι η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης Ντιάμπ ήταν να παραπέμψει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο χειρίζεται εγκλήματα που παραβιάζουν την εθνική ασφάλεια της χώρας, καθώς και εγκλήματα πολιτικής και κρατικής ασφάλειας.

AP Photo/Hassan Ammar

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.