«Κόλαση» του Δάντη για τους πρόσφυγες η Ειδομένη- Έξι ακόμη νεκρά παιδιά στο Αιγαίο

Συνεχίζεται το αδιέξοδο για εκατοντάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη- Στο Αιγαίο συνεχίζονται οι θάνατοι προσφύγων

Με το κρύο να επιδεινώνεται και συχνές βροχές, εκατοντάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. H Μακεδονία και η Σερβία ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ και θα απαγορεύουν την είσοδο στο έδαφός τους σε ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων (π.χ. από το Ιράν, το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Τυνησία, το Μπαγκλαντές κλπ), οι οποίοι θεωρούνται «οικονομικοί μετανάστες». Προσπάθεια να γκρεμίσουν τον φράχτη από αγκαθωτό συρματόπλεγμα στο σύνορο την περασμένη Πέμπτη από δεκάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη, η αστυνομία της ΠΓΔΜ έσυρε πίσω όσους κατάφεραν να περάσουν για λίγο . Σε απεργία πείνας, ράβοντας τα στόματά τους, έχουν προχωρήσει, μέχρι στιγμής  17 πρόσφυγες από το Ιράν, με την υγεία τους να επιδεινώνεται διαρκώς.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η Ειδομένη θυμίζει την «Κόλαση» του Δάντη

Με την «Κόλαση» του Δάντη παρομοιάζει ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας, την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί. «Έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.000-2.000 πρόσφυγες μπροστά στα σύνορα. Από την μία πλευρά είναι Ιρανοί, Μαροκινοί, Αλγερινοί, Παλαιστίνιοι και Μπαγκλαντεσιανοί που δεν μπορούν να περάσουν και από πίσω τους περιμένουν 2.000 άνθρωποι να περάσουν» λέει στο in.gr. Ο κ. Ρήγας αναφέρει ότι το απόγευμα αναμένονται άλλοι 3.000 πρόσφυγες στην περιοχή. «Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε 2-3 μέρες θα έχουμε φτάσει τα 20.000 άτομα… Η «Κόλαση» του Δάντη. Το κράτος δεν υπάρχει πουθενά. Μόνο η αστυνομία υπάρχει εδώ στην περιοχή». Ο συντονιστής της οργάνωσης τονίζει ότι γενικά το κλίμα είναι ήρεμο στην περιοχή, ωστόσο ότι δεν λείπουν και οι στιγμές έντασης. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν εγκαταστήσει τέντες όπου μπορούν να κοιμηθούν 2.000 άτομα, έχουν στήσει 500 σκηνές και έχουν μοιράσει και 1.500 sleeping bags. «Είναι εδώ οι γιατροί μας. Η διανομή του φαγητού γίνεται κανονικά, δεν υπάρχει έλλειψη. Ωστόσο, έχουμε ζητήσει από τον δήμαρχο να σηκώσουμε κι άλλες τέντες που χωράνε 250 άτομα, αλλά είναι αρνητικός» τονίζει. Η ΠΓΔΜ και η Σερβία ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ και θα απαγορεύουν την είσοδο στο έδαφος τους σε ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων (π.χ. από το Ιράν, το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Τυνησία, το Μπαγκλαντές), οι οποίοι θεωρούνται «οικονομικοί μετανάστες». Το γεγονός αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής, όπου η αστυνομία της ΠΓΔΜ δεν επέτρεψε τη διέλευση σε μία ομάδα περίπου 200 ανθρώπων από το Ιράν, το Μαρόκο και την Τυνησία, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα, μπροστά από τα συρματοπλέγματα που έχει τοποθετήσει από τον Αύγουστο η αστυνομία της ΠΓΔΜ και ζητούν από τις αρχές των Σκοπίων να τους επιτρέψουν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει η ζωή τους εάν γυρίσουν πίσω στις χώρες τους. Παράλληλα, εκσκαπτικά μηχανήματα του στρατού της ΠΓΔΜ συνεχίζουν τις εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου σε σημεία των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης συρμάτινου φράχτη, με σκοπό τον περιορισμό της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Νέα τραγωδία με νεκρά παιδιά στα νερά του Αιγαίου- Να δημιουργηθεί ασφαλές πέρασμα ΤΩΡΑ!
Στα νησιά του Αιγαίου συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων, με μειωμένο ρυθμό, με τον κίνδυνο ναυαγίων σημαντικά υψηλότερο λόγω των ενισχυμένων ανέμων. Το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, έξι παιδιά βρέθηκαν νεκρά μετά το ναυάγιο δύο λέμβων με πρόσφυγες στα μικρασιατικά παράλια, εν μέσω ισχυρών ανέμων και βροχής.Το 1ο ναυάγιο σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 26 Νοέμβρη και το δεύτερο νωρίς σήμερα το πρωί . Τέσσερα παιδιά από το Αφγανιστάν πνίγηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης 26 Νοέμβρη όταν μια λέμβος με 55 πρόσφυγες, Σύρους και Αφγανούς, με προορισμό τη Λέσβο, ανατράπηκε έξω από το Αϊβατζίκ, μια περιοχή στην βορειοδυτική περιφέρεια του Τσανάκαλε. Οι πρόσφυγες που επέβαιναν στη λέμβο ειδοποίησαν την τουρκική ακτοφυλακή κατά τη 1 το πρωί της Παρασκευής 27 Νοέμβρη. 51 πρόσφυγες διασώθηκαν, αλλά τα τέσσερα παιδιά από το Αφγανιστάν βρέθηκαν νεκρά.  Ακόμα 357 πρόσφυγες, που επιχειρούσαν να περάσουν το Αιγαίο αλλά τελικά απέτυχαν λόγων των ισχυρών νοτιοδυτικών ανέμων και της βροχής, διασώθηκαν από την Τουρκική Ακτοφυλακή στη διάρκεια της νύχτας. Η ακτοφυλακή της Τουρκίας βρήκε ακόμα τα άψυχα σώματα δύο βρεφών έξω από το Μποντρούμ, , όταν ένα άλλο σκάφος με προρισμό την Ελλάδα και 20 επιβαίνοντες αναποδογύρισε νωρίς [το πρωί] της 27ης Νοέμβρη. Δεκαπέντε πρόσφυγες διασώθηκαν από το σκάφος που είχε προορισμό την Κω.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.