Κοροναϊός: Συναγερμός στην Ιταλία-Κλείνουν σχολεία, δρόμοι, επιχειρήσεις. Τέλος και στο Καρναβάλι Βενετίας!

Ξεπερνούν τα 100 τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία. Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές όπου σημειώθηκαν τα κρούσματα κοροναϊού. Σταματούν τα σχολικά μαθήματα, κλείνουν οι επαγγελματικές δραστηριότητες, αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες ενώ ματαιώνεται και  το Καρναβάλι Βενετίας.

Μόνο στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο στο Μιλάνο ο περιφερειάρχης Ατίλιο Φοντάνα, οι θετικοί στον κοροναϊό είναι 89. Πρόσθεσε ότι σε όλη τη χώρα τα κρούσματα  είναι σίγουρα πάνω από εκατό. 

 Στο μεταξύ, τις ώρες αυτές πραγματοποιούνται εκατοντάδες εξετάσεις σε άτομα που ενδέχεται να ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς και αναμένονται το γρηγορότερο δυνατό τα σχετικά αποτελέσματα. 

Δύο νεκροί στη Βόρειο Ιταλία

Στο μεταξύ, δύο ασθενείς προσβεβλημένοι από τον κοροναϊό απεβίωσαν στην Ιταλία, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA επικαλούμενο πηγές στις υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς η νόσος επεκτάθηκε στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το θύμα ήταν μια γυναίκα κάτοικος της περιφέρειας της Λομβαρδίας όπου βρίσκεται το Μιλάνο, μετέδωσε το ANSA. Ο θάνατός της έγινε γνωστός μερικές ώρες αφότου ένας 77χρονος απεβίωσε στη διάρκεια της νύκτας κοντά στην Πάδοβα, στη γειτονική περιφέρεια Βένετο. Η ανακοίνωση του θανάτου του 77χρονου έγινε πριν από δύο μέρες μέσα σε κλίμα πανικού στην Ιταλία, η οποία έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη, ενώ οι αρχές έκλεισαν τους δημόσιους χώρους σε ένδεκα πόλεις της βόρειας Ιταλίας.

Ο κοροναϊός βάζει τέλος στο Καρναβάλι της Βενετίας

Mε απόφαση του περιφερειάρχη του Βένετο, Λούκα Τζάια, σταματούν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις, μέχρι τα τέλη του μηνός. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η διακοπή των εκδηλώσεων του παραδοσιακού καρναβαλιού της Βενετίας. Θα παραμείνουν κλειστά, επίσης, τα σχολεία, τα μουσεία και τα πανεπιστήμια της περιφέρειας.

Κατάσταση συναγερμού

Οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, με τα αυστηρότερα μέτρα να λαμβάνονται βεβαίως στις περιοχές, όπου καταγράφονται και τα περισσότερα κρόυσματα και στις οποίες είχαμε και τους δύο θανάτους. Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και κωμοπόλεις στις οποίες ο Covid-19 έχει μεταδοθεί σε δεκάδες κατοίκους, με τις αρχές να διαμηνύουν πως σε όποιον δεν σεβαστεί την απαγόρευση θα μπορούν να επιβληθούν και ποινικές κυρώσεις. 

 Παράλληλα, προσωρινά, στις περιοχές αυτές σταματούν τα σχολικά μαθήματα και κλείνουν οι διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες. «Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε την βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, αλλά βασίζομαι στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών», είπε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Τα μέτρα αυτά αφορούν τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες άτομα. 

 Η ιταλική κυβέρνηση, επίσης, αποφάσισε ότι αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Το ιταλικό υπουργείο Yγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, τις σχολικές εκδρομές, στην Ιταλία και στο εξωτερικό. 

Παράλληλα, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα τους 274 μετανάστες και το πλήρωμα του πλοίου Ocean Viking (που ανήκει στην ΜΚΟ Sos Mediterranè) και το οποίο μόλις ελλιμενίσθηκε στο Ποτσάλο της Σικελίας.

Ανησυχία στον ΠΟΥ για την εξάπλωση του ιού

 O ΠΟΥ εκφράζει έντονη ανησυχία για την  ταχεία εξάπλωση του ιού εκτός κινεζικών συνόρων  και ειδικά σε χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και το Ιράν.Οι επιστήμονες επισημαίνουν τον «ύπουλο» τρόπο μετάδοσής του, αφού μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και από άνθρωπο χωρίς συμπτώματα σε άλλους. Επιπλέον αυτό που ανησυχεί είναι το γεγονός ότι μπορεί να εμφανιστεί με πολύ ήπια συμπτωματολογία την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια να εξελιχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις αιφνιδίως θανατηφόρος την δεύτερη εβδομάδα. 

 Το ποσοστό θνητότητας με βάση τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 2%. Η επιστημονική κοινότητα δεν αποκλείει μάλιστα το γεγονός  να γίνει ενδημικός  και να έχουμε επιδημίες του νέου κοροναϊού σε αρκετές χώρες κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με τη γρίπη. 

Ελλάδα: Το υπ. Υγείας συγκαλεί σύσκεψη- Αναστέλλονται οι εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία

 Οι εξελίξεις στην Ιταλία ανησυχούν και τις ελληνικές αρχές.  Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας.  Στις 19:00απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, όπου θα εξεταστούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. 

Ο μηχανισμός του υπουργείου παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση. Όπως αναφέρεται «με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια.

Επίσης πραγματοποιούν ενημέρωση των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδιοι βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ΕυρωπαϊκόΚέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς.

Κατά καιρούς οι επιστήμονες που εκπροσωπούν το υπουργείο Υγείας στη χώρα μας, έχουν εκτιμήσει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταγραφεί κρούσμα του νέου κοροναϊού και στην Ελλάδα. Το ζητούμενο πάντως για τους επιστήμονες είναι πόσο γρήγορα θα εντοπιστεί και θα απομονωθεί.

Για το λόγο αυτό, όπως τονίζει για μια ακόμη φορά το υπουργείο Υγείας όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας – νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ – βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Τέλος, αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας, κατόπιν εντολής της υπουργού Νίκης Κεραμέως, λόφω κοροναϊού.

Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

 πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.