Κολομβία: Άγρια καταστολή και δεκάδες νεκροί-Εκκωφαντική η σιωπή της Ευρώπης…

Χιλιάδες Κολομβιανοί βγήκαν ξανά στους δρόμους με αποκορύφωμα τη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς  στο πλαίσιο των πολυήμερων διαδηλώσεων   οι οποίες βάφτηκαν στο αίμα αναγκάζοντας τη δεξιά κυβέρνηση να αποσύρει το αντιλαϊκό φορολογικό νομοσχέδιο.

Tουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 800 τραυματίστηκαν κατά τις διαδηλώσεις των τελευταίων  ημερών εναντίον ενός σχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθούσε η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου, Ιβάν Ντούκε.

Επιπλέον, 431 άνθρωποι συνελήφθησαν και η κυβέρνηση Ντούκε διέταξε την ανάπτυξη του στρατού σε κάποιες πόλεις. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν την αστυνομία ότι άνοιξε  πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντιέγο Μολάνο, είπε ότι τα βίαια επεισόδια ήταν «προμελετημένα, οργανωμένα και χρηματοδοτούμενα από ομάδες που έχουν αποσχιστεί από τις FARC» και οι οποίες απορρίπτουν την ειρηνευτική συμφωνία του 2016. Κατηγόρησε επίσης τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ELN), την τελευταία ανταρτική οργάνωση που δρα στην Κολομβία.

Υπό την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων, ο πρόεδρος Ντούκε απέσυρε την Κυριακή το νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος και με σθεναρή αντίσταση στο κοινοβούλιο, αλλά επέμεινε να την υπερασπίζεται γιατί σύμφωνα με τον ίδιο διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα και να διατηρηθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. 

Πρόκειται για ένα νόμο «φορολογικής μεταρρύθμισης» με πρόσχημα την πανδημία που έπληττε  τους φτωχότερους και νεόπτωχους, επιβάλλοντας μια σειρά νέων έμμεσων φόρων σε αγαθά πρώτης ανάγκης. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι μόνο στο ηλεκτρικό και στο ίντερνετ ο έμμεσος φόρος που θα επιβάλλονταν ήταν 19% επί της κατανάλωσης και ο έμμεσος φόρος στα βασικά είδη διατροφής έφτανε το 11%. Ανάλογοι φόροι, που θα εκτόξευαν τα κόστη της αγροτικής παραγωγής, έμπαιναν και στα καύσιμα.

Μέλη της κολομβιανής εθνικής αντιπροσωπείας, συνδικάτα και άλλες οργανώσεις χαρακτήρισαν νίκη την αναγγελία του Ιβάν Ντούκε πως η φορολογική μεταρρύθμιση θα αποσυρθεί. Σε ορισμένες γειτονιές οι πολίτες πανηγύρισαν με κασερολάσο, χρησιμοποιώντας δηλαδή μαγειρικά σκεύη σαν κρουστά, διαδεδομένη μορφή διαμαρτυρίας στη Λατινική Αμερική.

Ο Ιβάν Σεπέδα, γερουσιαστής της κολομβιάνικης αριστεράς, εκτίμησε πως «η νεολαία, οι κοινωνικές οργανώσεις και οι πολίτες» που συνέχισαν να κινητοποιούνται παρότι έβλεπαν διαδηλωτές «να σκοτώνονται» τελικά «νίκησαν την κυβέρνηση». «Εύχομαι η κυβέρνηση να μην ξαναφέρει την ίδια μεταρρύθμιση μακιγιαρισμένη. Οι πολίτες δεν πρόκειται να το αποδεχθούν αυτό», πρόσθεσε.

Εκκωφαντική σιωπή της Ευρώπης απέναντι στο δράμα του Κολομβιανού λαού

Σήμερα, ο μισός πληθυσμός της Κολομβίας των 50 εκατομμυρίων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, και από αυτούς περίπου 20 εκατομμύρια αποτελούν θύματα των πολιτικών του Ντούκε και έχουν δει το εισόδημα τους να μειώνεται ή να εξαφανίζεται την τελευταία διετία. Η Πρωτομαγιά ήταν η μεγαλύτερη αφορμή για να εκφραστεί η λαϊκή αντίδραση.

Τους τελευταίους μήνες στην Κολομβία πραγματοποιούνται   μαζικές  διαδηλώσεις που αντιμετωπίζονται με άγρα καταστολή. Η δολοφονία του 18χρονου Ντύλαν Κρουζ, από τις δυνάμεις καταστολής, στις 23 Νοεμβρίου, έβγαλε τους Κολομβιανούς στους δρόμους, παραμονές Χριστουγέννων, για να απαιτήσουν Δικαιοσύνη, ένα μήνα ατιμωρησίας μετά. Η δολοφονία διεπράχθη σε ημέρα γενικής απεργίας, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κολομβιανοί διαδήλωναν κατά της λιτότητας και της στάσης της κυβέρνησης Ντούκε στην τήρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες του FARC. Ο Ντύλαν Κρουζ ήταν άοπλος και έτρεχε να απομακρυνθεί από την αστυνομία, όταν τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ.

Eπίσης,  είναι δεκάδες οι ακτιβιστές και συνδικαλιστές που εκτελούνται από τους παραστρατιωτικούς της Ακροδεξιάς κάθε μήνα. Από την αρχή του 2021 έχουν δολοφονηθεί 38 ακτιβιστές, με πιο πρόσφατο θύμα τον αγροτοσυνδικαλιστή Κάρλος Βιντάλ. Η κυβέρνηση καλύπτει αυτά τα εγκλήματα και η διεθνής κοινότητα σιωπά ακόμη και αν πρόκειται για δημοσιογράφους,  όπως ο βιασμός της δημοσιογράφου, Ζινέτ Μπεντόγια, το 2000.

Οι αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα, και η τεράστια κινητοποίηση, δεν είχε, να κάνει μόνο με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Ντούκε αλλά  τη συγκάλυψη που προσφέρει, στην οργανωμένη και δολοφονική δράση της Ακροδεξιάς.  

Για μια ακόμη φορα οι αντιδράσεις  του  «πολιτισμένου» κόσμου  της  Ευρώπης είναι επιλεκτικές.   Μένουν αδιάφοροι  και σιωπούν για το δράμα του Κολομβιανού λαού σε αυτό που οι αμερικάνοι θεωρούν «Ισραήλ της Λατινικής Αμερικής».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, the pressproject.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.