Κάλπες εν μέσω διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη εκλογική διαδικασία στη Βενεζουέλα, με τους πολίτες, εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων, να καλούνται να εκλέξουν τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία θα διαθέτει ενισχυμένες υπερεξουσίες.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 6 το πρωί, τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου οι ψηφοφόροι να εκλέξουν τα 545 μέλη του Σώματος. Η διάρκεια της θητείας του νέου Κογκρέσου παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη.

«Βρισκόμαστε στην παραμονή μιας μεγάλης εκλογικής νίκης. Δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη Συντακτική. Είναι ήδη πολιτική πραγματικότητα» είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε συγκέντρωση, το Σάββατο.

Κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, ο πρόεδρος πέτυχε τον στόχο του, παρά τις διαδηλώσεις που, εδώ και τέσσερις μήνες, ζητούν την απομάκρυνσή του από την εξουσία. «Θάνατοι από σφαίρες, λιντσαρίσματα, καμένα κτίρια και οχήματα, πόλεις που σχεδόν παρέλυσαν από τα δακρυγόνα, πετροπόλεμος και βόμβες μολότοφ επιδείνωσαν την κρίση σε μια χώρα πολωμένη και στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης» σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Αφού απέτυχε να σταματήσει τις εκλογές με τις διαδηλώσεις, τις απεργίες, τους αποκλεισμούς, η αντιπολίτευση έχει καλέσει σήμερα τους οπαδούς της να συγκεντρωθούν στο Καράκας και να στήσουν οδοφράγματα σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση απειλεί να οδηγήσει στη φυλακή όσους παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Κολομβία και Παναμάς έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη συντακτική συνέλευση, ενώ η Ουάσιγκτον απειλεί με νέες κυρώσεις. Επίσης, ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες, και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν προσωρινά τις πτήσεις τους προς τη χώρα.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μπενίνιο Αλαρκόν, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει το υψηλό ποσοστό αποχής, ιδίως μετά το συμβολικό δημοψήφισμα που οργάνωσε πριν από δύο εβδομάδες το MUD -ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός «Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας»- και συγκέντρωσε 7,6 εκατομμύρια ψήφους. Όμως, λόγω του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας, το 62% των 19,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων θα μπορεί να ψηφίσει δύο φορές: μία ως κάτοικος εκλογικής περιφέρειας και μία ως μέλος κοινωνικής ομάδας, επειδή τα 364 μέλη της Συντακτικής θα εκπροσωπούν τις περιφέρειες και τα 173 τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Οκτώ θα είναι οι εκπρόσωποι των αυτοχθόνων. Το γεγονός αυτό αναμένεται να περιπλέξει σημαντικά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τον ειδικό σε εκλογικά θέματα Εουχένιο Μαρτίνες.

tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.