Ιστορική συνάντηση κορυφής Κίνας-Ταϊβάν μετά από 66 χρόνια

Για πρώτη φορά μετά τον κινεζικό εμφύλιο και τη νίκη των κομμουνιστών του Μάο επί των δυνάμεων της Κουομιτάνγκ, πριν από 66 χρόνια, οι ηγέτες της Κίνας και της Ταϊβάν πραγματοποιούν σήμερα στη Σιγκαπούρη μια ιστορική συνάντηση -η οποία, ωστόσο, ενδέχεται να μην έχει συνέχεια.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζιπίνγκ, και ο ομόλογός του της Ταϊβάν, Μα Γινγκ-τζεού, αντάλλαξαν χειραψία κατά την έναρξη των συνομιλιών τους, οι οποίες έχουν κυρίως συμβολικό χαρακτήρα. «Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να σέβονται τις αξίες και τον τρόπο ζωής της άλλης» δήλωσε ο πρόεδρος της Ταϊβάν λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών. «Είμαστε μία οικογένεια» απάντησε ο Σι.

Η συνάντηση λαμβάνει χώρα σε αίθουσα πολυτελούς ξενοδοχείου πολυτελές ξενοδοχείο, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στη Σιγκαπούρη. Μετά τις συνομιλίες θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Οι συνομιλίες αναμένεται να περιστραφούν γύρω από το ζήτημα του Πορθμού της Ταϊβάν.

Η συνάντηση διεξάγεται τρεις μήνες πριν τις εκλογές στην Ταϊβάν και αποτυπώνει την ανησυχία του Πεκίνου για διατάραξη της -δειλής- πορείας βελτίωσης στις σχέσεις με την Ταϊπέι τα τελευταία χρόνια, καθώς το νυν κυβερνόν κόμμα φαίνεται πως θα ηττηθεί από τους εθνικιστές, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία της που κάποια στιγμή θα επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα. Οι Ταϊβανέζοι, ωστόσο, θεωρούνται ανεξάρτητοι και ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.