Ιστορική αλλαγή στην Κολομβία- Ο Γουστάβο Πέτρο πρώτος αριστερός Πρόεδρος

Ιστορικές στιγμές ζει από χθες βράδυ η Κολομβία, η οποία εξέλεξε πρόεδρο έναν πρώην αντάρτη, τον Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος κέρδισε τον λαϊκιστή μεγιστάνα Ροδόλφο Ερνάντες και έγινε ο πρώτος αριστερός αρχηγός κράτους στη χώρα της λατινικής Αμερικής.
Άλλη ιστορική πτυχή της νίκης της Αριστεράς η Φράντσα Μάρκες εξελέγη για αντιπρόεδρος και έγινε η μόλις δεύτερη γυναίκα που θα καταλάβει το αξίωμα και πρώτη Αφροκολομβιανή. Η 40χρονη φτωχή χωρική  και νυν δικηγόρος ήταν από μικρή ηλικία ακτιβίστρια εναντίον των μεταλλείων χρυσού και θεωρείται πως διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην εκστρατεία.
Πρόκειται για ιστορικής σημασίας νίκη σε μια χώρα που αποτελεί επί σειρά δεκαετιών τον πιο πιστό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική. Εκεί όπου επί δεκαετίες, επίσης, διεξαγόταν ένοπλος αγώνας και σκληροί ταξικοί-κοινωνικοί αγώνες.
Ο 62χρονος πολιτικός έλαβε 50,45% των ψήφων, έναντι 47,30% του αντιπάλου του και επονομαζόμενο Κολομβιανό Τραμπ, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου.
Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η   συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ήταν η μεγαλύτερη  από την αρχή του αιώνα (58%).
Οι επικεφαλής της Αριστεράς, Γκουστάβο Πέτρο και Φράνσια Μάρκες, ανακοίνωσαν  ως πρώτο μέτρο την απελευθέρωση χιλιάδων κρατουμένων αγωνιστών του εργατικού και λαϊκού κινήματος
Ο Πέτρο έχει δεσμευτεί για βαθιά κοινωνική και οικονομική αλλαγή κι έχει εξαγγέλλει ισχυρότερο κράτος, περισσότερους φόρους για τους πλουσιότερους, γρηγορότερη ενεργειακή μετάβαση. Καλείται να κυβερνήσει με την ισχύ στο κοινοβούλιο κατακερματισμένη, καθώς η παράταξή του, η «Ιστορική Συμμαχία» (Pacto Histórico por Colombia, PHxC), είναι πρώτη δύναμη μεν, αλλά με τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους να διατηρούν ισχυρή παρουσία.
Έχοντας ψηφιστεί από τους νέους, τις γυναίκες, τους ιθαγενείς και τους μαύρους (που αποτελούν και την πλειονότητα της εργατικής τάξης), η Αριστερά θριάμβευσε σε μια ακόμη λατινοαμερικανική χώρα, προκαλώντας πανικό στις ΗΠΑ, που διαπιστώνουν πως χάνουν τη μια μετά την άλλη τις χώρες όπου η κυριαρχία τους ήταν αναμφισβήτητη ήδη από τον 19ο αιώνα.
«Σήμερα είναι ημέρα χαράς για την Κολομβία. Η πρώτη λαϊκή νίκη. Σήμερα η καρδιά της πατρίδας χτυπά δυνατά μετά από τόσες πίκρες κι απογοητεύεις» δήλωσε μέσω Twitter ο άλλοτε αντάρτης και πρώην δήμαρχος στην πρωτεύουσα Μπογοτά. Ευχήθηκε τα «δεινά» να περάσουν «από τη χαρά που πλημμυρίζει την καρδιά της πατρίδας».
«Με τον Πέτρο η αλλαγή είναι αναπόφευκτη» και «Κερδίζει όλη η Κολομβία» έγραφαν οι γιγαντοοθόνες στην προεκλογικό κέντρο του Πέτρο στην πρωτεύουσα. Πρόκειται για την τρίτη φορά που ο Πέτρο ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές· η προηγούμενη ήταν το 2018.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.