Θωρακισμένο θαλάσσιο φράγμα από τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι τη Μεσόγειο χτίζει το Ισραήλ

Με έκταση 360 τετρ. χιλιομέτρων και πληθυσμό σχεδόν 1,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σχεδόν χωρίς καμία υγειονομική περίθαλψη με το μόνο δικαίωμα να θάβουν τους νεκρούς τους, δεν απομένει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί, όχι απλά το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο στρατόπεδο συγκέντρωσης του πλανήτη αλλά και το πλέον θανατηφόρο.

Και μετά από 11 συνεχή χρόνια πλήρους αποκλεισμού τού Παλαιστινιακού λαού από Ισραήλ και Αίγυπτο, με ένα θαλάσσιο τείχος-φράγμα, η απέραντη αυτή φυλακή του θανάτου γίνεται ακόμη πιο ασφυκτική.

Την προηγούμενη Κυριακή το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έδωσε τις πρώτες εικόνες,  ενός φαραωνικών διαστάσεων «έργου» το οποίο απομονώνει ακόμη περισσότερο την ήδη πολιορκημένη Γάζα και τον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό, με ό,τι επιπλέον μπορεί να σημάνει αυτό για τις εξελίξεις σε μια περιοχή που πλέον έχει μετατραπεί σε κανονική πυριτιδαποθήκη.
Ο Υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο ίδιος πολιτικός αξιωματούχος που λίγο πριν την 30ή Μαρτίου είχε δώσει εντολή στους ελεύθερους σκοπευτές στα σύνορα με τη Γάζα να σκοτώνουν ελεύθερα και «κατά βούληση και χωρίς να χρειαστεί να λάβουν άλλη εντολή όποιον παλαιστίνιο εκείνοι κρίνουν πως απειλεί την ασφάλεια της χώρας», με εξαιρετικό καμάρι έκανε την αναγγελία του συγκεκριμένου θαλάσσιου φράγματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σκοπό έχει την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων από τη Γάζα».

Σύμφωνα με το Υπ. Άμυνας του Ισραήλ, η κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε τον προηγούμενο Ιούνιο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το κόστος των 6,7 εκατ. δολαρίων θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της χώρας.

Η αρχή του βρίσκεται περίπου 3 χλμ από το βορειότερο σημείο της Γάζας κοντά στην ακτή Ζικίμ και πρόκειται να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 200 μέτρων από τη Μεσόγειο.

Το θαλάσσιο φράγμα, καθ’ ύψος θα αποτελείται από τρία διαφορετικά επίπεδα:

1. Μια υποβρύχια πλατφόρμα πλάτους 50 μέτρων κατασκευασμένη από «τεθωρακισμένη» πέτρα.
2. Έναν υπερθαλάσσιο φράχτη από συρματόπλεγμα ύψους 6 μέτρων
3. Ένα δεύτερο υπερθαλάσσιο φράχτη-συρματόπλεγμα που θα καλύπτει και θα προστατεύει όλη την προηγούμενη κατασκευή.

«Πήραμε μαθήματα από τον πόλεμο του 2014 στη Λωρίδα» είπε ο Λίμπερμαν, τονίζοντας πως το φράγμα αυτό είναι φτιαγμένο για να αντέξει τις θαλάσσιες συνθήκες και να υπηρετήσει για πολλά χρόνια το αμυντικό δόγμα της χώρας».

Υπενθυμίζεται πως ο ισχύων ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας δεν επιτρέπει στους ψαράδες της περιοχής να βγουν σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών ναυτικών μιλίων ενώ το Ναυτικό του Ισραήλ παρακολουθεί στενά και επεμβαίνει «δυναμικά» κάθε φορά που κάποιο ξένο σκάφος επιχειρήσει να προσεγγίσει, ακόμη και όταν μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια με τρόφιμα ή φάρμακα, ακόμη και με παιχνίδια για τα παιδιά.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, δυο πλοία με σημαία Σουηδίας τα οποία επιχείρησαν να προσεγγίσουν τις ακτές της Λωρίδας για να παραδώσουν στους Παλαιστινίους κιβώτια με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, παρεμποδίστηκαν και ενώ ακόμη βρίσκονταν στα διεθνή ύδατα.

Από τον ενδεκαετή αποκλεισμό η οικονομία της Γάζας είναι κυριολεκτικά κατεστραμμένη με το ποσοστό της ανεργίας να βρίσκεται σε τραγικά επίπεδα, ενώ το ζήτημα της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος δεν αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο ανάπτυξης για οποιαδήποτε σοβαρή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Χαρακτηριστική είναι η σχετική έκθεση του ΟΗΕ του 2015 που εκτιμά πως μέχρι και το 2020 η Λωρίδα της Γάζας πλέον δεν θα μπορεί να είναι καν κατοικήσιμη. 

https://www.write-in.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.