Η Καμπότζη προειδοποιεί την Ουκρανία για την οδυνηρή τους εμπειρία από τις βόμβες διασποράς

Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν προειδοποίησε την Κυριακή την Ουκρανία ενάντια στη χρήση όπλων διασποράς, υπενθυμίζοντας την «οδυνηρή εμπειρία» της χώρας του, που επλήγη από αμερικανικές βόμβες διασποράς στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η απόφαση να παραδοθούν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία ήταν «πολύ δύσκολη», αλλά ήταν «το σωστό». Η κυβέρνηση Ζελένσκι  δηλώνει ότι αποτελεί επιλογή για να αντισταθμιστεί η έλλειψη πυρομαχικών.

Τα πυρομαχικά διασποράς απαγορεύονται σε  παραπάνω από 100 χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του Όσλο του 2008, στην οποία ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουκρανία ή η Ρωσία είναι συμβαλλόμενα μέρη.

Γιατί είναι επικίνδυνη η χρήση βομβών διασποράς

Οι βόμβες διασποράς περιέχουν πολλαπλά εκρηκτικά μικρότερα βομβίδια, Η χρήση των πυρομαχικών του είδους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς πολλά από τα υποπυρομαχικά δεν εκρήγνυνται αμέσως, αλλά παραμένουν στο έδαφος και προκαλούν πολλές παράπλευρες απώλειες ακόμη και δεκαετίες αργότερα.

Ρίχνονται από πύραυλο ή βλήμα πυροβολικού που τις διασκορπίζει κατά τη διάρκεια της πτήσης σε μια ευρεία περιοχή. Η έκρηξή τους γίνεται κατά την πρόσκρουση. Πολλές φορές όμως, υπάρχει… αστοχία υλικού. Ένα σημαντικό ποσοστό από τις βόμβες διασποράς δεν εκρήγνυνται τη στιγμή που πέφτουν στο έδαφος. Αυτό συμβαίνει ειδικά όταν προσγειώνονται σε βρεγμένο ή μαλακό έδαφος.

Στη συνέχεια, μπορούν να εκραγούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία όταν κάποιος τις πατήσει ή τις πιάσει κατά λάθος. Η έκρηξη προκαλεί ακρωτηριασμό και φυσικά θάνατο.

Πρόεδρος Καμπότζης: Ακόμα θάβουμε νεκρούς…Οι Ουκρανοί θα είναι τα αληθινά θύματα για πολλά χρόνια

«Θα ήταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους Ουκρανούς για πολλά χρόνια, ακόμη και για εκατό χρόνια, εάν χρησιμοποιούνταν βόμβες διασποράς σε περιοχές που κατέχονται από τη Ρωσία στην ουκρανική επικράτεια», έγραψε στο Twitter ο Χουν Σεν.

Ο ισχυρός άνδρας της Καμπότζης ανέφερε την «οδυνηρή εμπειρία» της χώρας του όπου αεροπορικές ρίψεις των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1970 σκότωσαν ή ακρωτηρίασαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν εκατομμύρια βόμβες στην Καμπότζη και το Λάος κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 σε μια προσπάθεια να χτυπήσουν κομμουνιστικές βάσεις. «Από οίκτο για τον ουκρανικό λαό, καλώ τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ως προμηθευτή, και τον Ουκρανό Πρόεδρο, ως παραλήπτη, να μην χρησιμοποιήσουν βόμβες διασποράς στον πόλεμο γιατί τα πραγματικά θύματα θα είναι οι Ουκρανοί», δήλωσε.

Μετά από 30 χρόνια εμφυλίου πολέμου που έληξε το 1998, η Καμπότζη παραμένει μια από τις χώρες με τις περισσότερα ναρκοπέδια στον κόσμο. Περίπου 20.000 Καμποτζιανοί έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες αφότου πάτησαν πάνω σε νάρκες ή πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί. Οι εργασίες εκκαθάρισης συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται να καθαρίσει όλες τις νάρκες και τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί έως το 2025.

Τον Ιανουάριο, μια ομάδα Ουκρανών ειδικών τεχνικών επισκέφτηκε ναρκοπέδια στην Καμπότζη ως μέρος εκπαίδευσης.

Κίεβο: Πρέπει να αναπληρώσουμε την έλλειψη πυρομαχικών

«Τα πυρομαχικά διασποράς» που θα προμηθεύουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο «είναι εξαιρετικά σημαντικά για την Ουκρανία».

Αυτό δήλωσε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Mikhaylo Podolyak. Τα πυρομαχικά «σε κάποιο βαθμό αντισταθμίζουν την έλλειψή μας σε πυρομαχικά και αποκαθιστούν εν μέρει την ισοτιμία στο πεδίο της μάχης», τόνισε ο σύμβουλος του Ζελένσκι. «Δεδομένου ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτού του τύπου πυρομαχικά στην Ουκρανία για περισσότερο από ένα χρόνο», τόνισε ο Podolyak, «αυτό είναι τουλάχιστον δίκαιο».«Στην πραγματικότητα», κατέληξε, «θα πρέπει κανείς να μιλά στη Ρωσία μόνο σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει, αυτή της ανάλογης δύναμης».

 Η Ρωσία καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να σταλούν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία

Η Ρωσία εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στις ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να προμηθεύσει την Ουκρανία με βόμβες διασποράς.

«Ο Λευκός Οίκος πρακτικά «ομολόγησε πως θα διαπράξει εγκλήματα πολέμου στέλνοντας βόμβες διασποράς στον στρατό της Ουκρανίας», υποστήριξε η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

«Παρακολουθήσαμε με προσοχή τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι για την προμήθεια βομβών διασποράς στην Ουκρανία. Ο αξιωματούχος ομολόγησε de facto τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τις ΗΠΑ στην ουκρανική σύγκρουση», ανέφερε η πρεσβεία της Ρωσίας μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, επανήλθε στο θέμα  με  νέες απειλές δηλώνοτας ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει «παρόμοια» όπλα, αν οι ΗΠΑ προμηθεύσουν την Ουκρανία με βόμβες διασποράς.

Όπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ρωσίας, ο Σεργκέι Σοϊγκού τόνισε ότι η Μόσχα κατέχει πυρομαχικά διασποράς αλλά απέφυγε να τα χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία. Αλλά, όπως είπε ο ίδιος, θα αναγκαστεί να το κάνει, αν οι ΗΠΑ κάνουν μια τέτοια κίνηση προς το Κίεβο.

«Η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί την απόφαση των ΗΠΑ»

Η Γερμανία δεν είδε με καλό μάτι την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία για τον πόλεμο με την Ρωσία, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα αποδεχτεί την αμερικανική στάση.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, δήλωσε χθες Κυριακή πως η χώρα του θα πρέπει να αποδεχθεί την απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν τον στρατό της Ουκρανίας με πυρομαχικά διασποράς, παρότι η χώρα του είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του Όσλο και τάσσεται πάγια εναντίον της χρήσης τους.

«Η γερμανική θέση εναντίον των όπλων διασποράς είναι δικαιολογημένη όσο πάντα», όμως «στην τρέχουσα κατάσταση, δεν μπορούμε να μπούμε εμπόδιο στον δρόμο των ΗΠΑ», είπε ο κ. Στάινμαϊερ, που εκφράστηκε σε εκπομπή του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.