Η Βενεζουέλα μπροστά στην έκρηξη – Η διεθνής συνωμοσία και η σπασμωδική αντίδραση Μαδούρο

Eίναι πάρα πολύ τελικά το κόστος το οποίο καλείται να καταβάλλει η Βενεζουέλα ώστε θα υπερασπιστεί το δικαίωμά της να επιλέγει το δικό της πολιτικο-οικονομικό μοντέλο. Η οικονομική κρίση, η απουσία αγαθών και η έλλειψη στην ενέργεια της μεγαλύτερης σε αποθέματα πετρελαίου χώρας του
κόσμου έχουν διαμορφώσει ένα εκρηκτικό μείγμα: Οι κλοπές και οι λεηλασίες στα σούπερ μάρκετ αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, οι ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό υλικό στοιχίζουν τη ζωή σε δεκάδες ασθενείς που νοσηλεύονται στην αθλιότητα των νοσοκομείων, οι βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους των πόλεων διαμορφώνουν ένα σκηνικό τρόμου.

face-off

Είναι μία κατάσταση κυριολεκτικά εκτός ελέγχου την οποία επιχειρεί να διαχειριστεί ο πρόεδρος της χώρας κ. Νικολά Μαδούρο, ο οποίος ανέλαβε εκστρατεία να αντιστρέψει το δυσμενές γι΄ αυτόν κλίμα στο εξωτερικό, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την κατάσταση στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Σε παγκόσμια διαδικτυακή σύνδεση, ο κ. Μαδούρο, την Τρίτη το βράδυ, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους ηγέτες του κόσμου, να σταματήσει η επίθεση εναντίον της χώρας του. Στην ομιλία του από το Καράκας, ενώπιον υπουργών, βουλευτών και δημοσιογράφων, αλλά κυρίως του διεθνή Τύπου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι η πρωτοβουλία του αυτή να απευθυνθεί σε όλο τον κόσμο πηγάζει από την ανάγκη να «αντιπαλέψει τα ψέματα που γράφονται από τις παγκόσμιες ολιγαρχίες των ΜΜΕ εναντίον του και να αντισταθεί στην μιντιακή εκστρατεία εναντίον της χώρας του».

featured-venezuela-chaos

«Στη Βενεζουέλα κρίνεται η τύχη της ειρήνης στη Λατινική Αμερική» είπε επισημαίνοντας ότι η χώρα του που επιθυμεί και προωθεί την διπλωματία της ειρήνης και θα υπερασπιστεί το δικαίωμά της να επιλέγει το δικό της πολιτικο-οικονομικό μοντέλο.

Ο κ. Μαδούρο είπε ότι «η Βενεζουέλα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επικοινωνιακής, πολιτικής και διπλωματικής επίθεσης, μίας συνωμοσίας του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού που έχει επίκεντρο την Ουάσινγκτον και ενεργεί με το σύνδρομο της ανωτερότητας και στόχο την επανάκτηση των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών της Λατινικής Αμερικής. Η γεωπολιτική του κόσμου δεν είναι είναι τίποτα άλλο από την κυριαρχία, κι όπου αυτή δεν μπορεί να υπάρχει επιβάλλεται η καταστροφή και το χάος», πρόσθεσε.

v

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Ισπανίας και του ισπανικού Τύπου για τα συκοφαντικά, όπως είπε, δημοσιεύματα εναντίον του και τη φασιστική τους εμμονή ότι δεν θα τελειώσει τη θητεία του και ότι χάνει ολοένα και περισσότερο τη δύναμή του. Το μόνο που κάνει η Βενεζουέλα, μια χώρα που ξέρει από μάχες και αγώνες, είναι, όπως είπε, να διεκδικεί την ειρήνη, να παρακολουθεί και να καταγγέλλει.

O πρόεδρος Μαδούρο κατηγόρησε επίσης την Ουάσιγκτον για εισβολή στον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας την προηγούμενη εβδομάδα. «Οι αεροπορικές μας δυνάμεις, η πολεμική μας αεροπορία εντόπισε την παράνομη εισβολή με στόχο την κατασκοπεία, ενός Boeing 700 E-3 Sentry, εξοπλισμένου με όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς ηλεκτρονικής παρακολούθησης» δήλωσε.

Η Ουάσιγκτον διαψεύδει, από την πλευρά της,  ότι επιχειρεί να επηρεάσει την πορεία των γεγονότων που συγκλονίζουν τη Βενεζουέλα.

upl573c14fd3536f

Το E-3 Awacs Sentry είναι ένα αεροσκάφος ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και αεροπορικής επιτήρησης, που χρησιμοποιείται ιδίως από τις ΗΠΑ, για την αποτροπή μιας ενδεχόμενης εχθρικής δραστηριότητας από αέρος αλλά και να καθοδηγεί τις αεροπορικές δυνάμεις που διεξάγουν επιχειρήσεις αναχαίτισης ή επίθεσης.

Άλλοτε πλούσια πετρελαιοπαραγωγική χώρα χάρη στα τεράστια αποθέματά της, η Βενεζουέλα βρίσκεται βυθισμένη σε σοβαρή κρίση μετά την πτώση των τιμών του αργού, που της αποφέρει το 96% του ξένου συναλλάγματος. Η χώρα επλήγη το 2015 από πληθωρισμό ύψους 180,9%, από τους υψηλότερους στον κόσμο, και την υποχώρηση κατά 5,7% του ΑΕΠ για δεύτερη συνεχή χρονιά. Αντίστοιχη υποχώρηση του ΑΕΠ και πληθωρισμός 700% προβλέπεται για το 2016.

xaos-sti-benezouela-kathos-i-katastasi-tis-xoras-epideinonetai

Καθημερινές διακοπές ρεύματος, δημόσιες υπηρεσίες εν λειτουργία δύο ημέρες την εβδομάδα, λεηλασίες καταστημάτων, διαδηλώσεις, λιντσαρίσματα: η κατάσταση οδεύει προς το χάος. Το κράτος είναι πιθανόν να περιέλθει σε στάση πληρωμών σε λίγους μήνες.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση στο εσωτερικό της χώρας πιέζει για δημοψήφισμα για την απομάκρυνση του Νικολά Μαδούρο από την εξουσία, πράγμα που απορρίπτει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Καθώς εξαντλούνται τα θεσμικά μέσα για απομάκρυνση του Μαδούρο, η οργή διοχετεύεται με διαφορετικούς τρόπους», αναφέρει το Reuters, το οποίο εκτιμά ότι «στον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον Βενεζουελανό πρόεδρο ίσως εξελιχθούν οι οργισμένες διαδηλώσεις στους δρόμους».

venezuela-1000

Ηδη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται σχεδόν σε κάθε πόλη της χώρας, ενώ η αντιπολίτευση εξακολουθεί ελπίζει σε μια διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απομάκρυνση του διαδόχου του Ούγκο Τσάβες έως τα τέλη του 2016 προειδοποιώντας ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της έκρηξης, ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον Μαδούρο να προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση. Ο Βενεζουελανός πρόεδρος έχει κηρύξει τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν «να τελειώνουν με τις προοδευτικές τάσεις στη Λατινική Αμερική» και διέταξε στρατιωτικά γυμνάσια με «τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων και του λαού» προκειμένου να υπάρξει «προετοιμασία για οποιοδήποτε σενάριο».

hitandrun.gr 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.