Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca – Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων

Το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca «δεν συνδέεται» με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής, διαβεβαιώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας για την Covid-19 είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό», τόνισε ο ΕΜΑ, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

O Οργανισμός ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι μελέτες, καθώς δεν αποκλείεται η σύνδεση με σπάνια περιστατικά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το εμβόλιο δεν αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης θρομβώσεων. Μάλιστα η επικεφαλής του ΕΜΑ για την ασφάλεια των εμβολίων, Sabine Strauss, ανέφερε πως το εμβόλιο μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων περιστατικών. Ο ΕΜΑ κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν οποιαδήποτε παρενέργεια από το εμβόλιο, τονίζοντας ότι είναι αποτελεσματικό στην προστασία από τον κορονοϊό.

Την Παρασκευή θα δημοσιοποιήσει τα πορίσματά της η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ασφάλεια των εμβολίων της  AstraZeneca. Η παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ για την ασφάλεια των εμβολίων εξέτασε τα στοιχεία την Τρίτη και αξιολόγησε τις πληροφορίες για σπάνιες διαταραχές αιματικών θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν κάνει το εμβόλιο αυτό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, υπογράμμισε πως τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 υπερβαίνουν κατά πολύ των κινδύνων και οι χώρες σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν για να βοηθήσει να σωθούν ζωές στην πανδημία.

Επισήμανε ακόμη πως οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ερευνούν ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων αιματικών θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί και οδήγησαν τις κυβερνήσεις μερικών χωρών της ΕΕ να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. «Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε αν μερικές ή όλες οι περιπτώσεις προκλήθηκαν από το εμβόλιο ή από άλλους συμπτωματικούς παράγοντες», δήλωσε ο Κλούγκε προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή πάντως, τα οφέλη από το εμβόλιο AstraZeneca υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους — και η χρήση του θα πρέπει να συνεχιστεί, για να σωθούν ζωές».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.