Ευρωκοινοβούλιο: Ανησυχία για τη δημοκρατία τα έκτακτα μέτρα στην Ουγγαρία

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου ανησυχεί για την επέκταση των μέτρων που αφορούν την «κατάσταση κινδύνου» και τις προτεινόμενες αλλαγές της ποινικής νομοθεσίας. Ζητά σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών τονίζει ότι όλα τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης της Ουγγαρίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα πρέπει να σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.. Όλα τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να προστατεύουν και να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουγγαρία, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει την ισχύ της εκτελεστικής εξουσίας για να κυβερνήσει μέσω διαταγμάτων ενόσω η χώρα παραμένει σε «κατάσταση κινδύνου», ο Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία), προέβη στις παρακάτω δηλώσεις με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Εκ μέρους της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, θέλω να εκφράσω την ανησυχία μας για την προσπάθεια να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας η επέκταση της ‘κατάστασης κινδύνου’ και των σχετικών μεταρρυθμίσεων του Ποινικού Κώδικα της χώρας. Κατανοούμε ότι τα κράτη μέλη έχουν ευθύνη να πάρουν μέτρα προστασίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά τα μέτρα αυτά θα πρέπει να διασφαλίζουν πάντοτε την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών αξιών.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη συμβατότητα της προτεινόμενης νομοθεσίας με τις αξίες του Άρθρου 2 της Συνθήκης για την ΕΕ και να υπενθυμίσει στα κράτη μέλη την υποχρέωσή τους να σέβονται και να προστατεύουν τις κοινές αυτές αξίες».

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Ουγγαρίας υπέβαλε σχέδιο νόμου τη Δευτέρα 23 Μαρτίου το οποίο αποσκοπεί να της δώσει την εξουσία να κυβερνήσει μέσω διαταγμάτων. Αν και το νομοθετικό σώμα της χώρας δεν ενέκρινε την πρόταση, ο κυβερνητικός ακροδεξιός συνασπισμός Fidesz-KDNP με πρωθυπουργό του Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται να μπορέσει να αποσπάσει έγκριση για τη νέα νομοθεσία, χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία δύο τρίτων που κατέχει στο κοινοβούλιο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.