Εργατική Πρωτομαγιά: Δυναμικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία και σ’ όλο τον κόσμο

Δυναμικές διαδηλώσεις  με συλλήψεις και τραυματίες την Πρωτομαγιά στη Γαλλία, με ανυποχώρητο αίτημα να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο Μακρόν για τις συντάξεις– Μαζικές διαδηλώσεις  σε Τουρκία και Νότια Κορέα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στους δρόμους στη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν και πάλι εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προκαλώντας ανυποχώρητο κύμα απεργιών και διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Είναι η πρώτη Πρωτομαγιά ύστερα από 87 χρόνια (από το 1936) που τα γαλλικά συνδικάτα κατεβαίνουν ενωμένα με σύνθημα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι το συνταξιοδοτικό.

Στο Παρίσι σημειώθηκαν οι πρώτες συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών, με την αστυνομία να προχωρά σε ευρεία χρήση χημικών αλλά και σε βίαιες επιθέσεις στους διαδηλωτές. Μη επανδρωμένα αεροπλάνα  χρησιμοποιήθηκαν  για πρώτη φορά στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις για την επιτήρηση των διαδηλώσεων.

Οι περισσότερες από τις διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές και η μαζικότητα τους ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε τον συνολικό αριθμό των διαδηλωτών σε 782.000, συμπεριλαμβανομένων 112.000 στην πρωτεύουσα Παρίσι, αλλά το συνδικάτο CGT λέει ότι ο αριθμός είναι τριπλάσιος.

Βίαιη επίθεση της αστυνομίας και εκτεταμένα επεισόδια μετά την ρίψη μολότοφ από ομάδα διαδηλωτών. Δεν είναι σαφές πόσοι διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί ενώ από την πλευρά της αστυνομίας αναφέρθηκαν 198 τραυματίες αστυνομικοί.    Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμαμέν είπε ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός τραυματιών της αστυνομίας ήταν εξαιρετικά σπάνιος, προσθέτοντας ότι 291 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έγραψε στο Twitter ότι η βία ήταν «απαράδεκτη», ενώ εξήρε επίσης την «υπεύθυνη κινητοποίηση και δέσμευση» των διαδηλωτών σε πολλές πόλεις.

Επεισοδιακή ήταν η 1η Μαΐου και στην Τουρκία καθώς εκατοντάδες μέλη συνδικάτων προσπάθησαν να φτάσουν πεζή στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, με την Αστυνομία να τους απαγορεύει την πρόσβαση. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι οι οποίοι και αγνόησαν τις εντολές των Αρχών, δηλαδή να κάνουν διαδηλώσεις σε διαφορετικό σημείο.

Μαζικές ήταν και οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς και στη Νότια Κορέα, όπου τα συνδικάτα εργαζομένων καταγγέλλουν τον πρόεδρο της χώρας ότι επιχειρεί να καταστρατηγήσει τα εργασιακά δικαιώματα

✊Από την Γαλλία και την Τουρκία ως την Κορέα και την Ινδονησία, αυτές ήταν μερικές από τις δυναμικότερες πρωτομαγιάτικες απεργιακές διαδηλώσεις στον κόσμο!
Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς!

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.