Εμβόλια κατά της Covid-19: Πάνω από 40 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο

Πάνω από 40 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, με το Ισραήλ να βρίσκεται στην κορυφή της κούρσας των εμβολιασμών, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

-Το Ισραήλ στην πρώτη θέση-

Έως σήμερα, τουλάχιστον 60 χώρες ή εδάφη, που αντιστοιχούν στο 61% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμού των πολιτών τους. Ωστόσο 11 χώρες συγκεντρώνουν το 90% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί.

Έως σήμερα στις 12:30 ώρα Ελλάδας, έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον 40.062.825 δόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση επίσημες πηγές. Ο αριθμός αυτός είναι χωρίς αμφιβολία υποεκτιμημένος καθώς μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, δεν έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους τις τελευταίες ημέρες.

Το Ισραήλ είναι, μακράν, η χώρα που έχει προχωρήσει πιο πολύ συγκριτικά με τον πληθυσμό της: 2,43 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί σε 2,12 εκατ. ανθρώπους (24,5% του πληθυσμού). Περίπου το 3,6% των Ισραηλινών έχει ήδη λάβει τις δύο δόσεις που είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη προστασία τους.

– 5 εκατ. στην ΕΕ –

Με βάση τον όγκο των εμβολίων, οι ΗΠΑ είναι στην κεφαλή της κούρσας, με 12,28 εκατ. δόσεις να έχουν χορηγηθεί σε 10,60 εκατ. ανθρώπους (3,2% του πληθυσμού), μπροστά από την Κίνα (πάνω από 10 εκατ. δόσεις).

Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε να εμβολιάζει πρώτο, στις αρχές Δεκεμβρίου. Η χώρα έχει χορηγήσει 4,31 εκατ. δόσεις σε 3,86 εκατ. ανθρώπους (5,7%).

Ακολουθούν δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Ιταλία (1,15 εκατ. ) και η Γερμανία (1,05 εκατ. ). Οι χώρες της ΕΕ έχουν χορηγήσει πάνω από 5 εκατ. δόσεις σχεδόν στο 1,2% των κατοίκων της Ένωσης. Ως ποσοστό του πληθυσμού της, η Δανία (2,9%) κυριαρχεί μεταξύ των 27 κρατών-μελών.

Στην Γαλλία έχουν χορηγηθεί 422.127 δόσεις στο 0,6% του πληθυσμού της.

-Επτά εμβόλια σε κυκλοφορία-

Επτά εμβόλια είναι αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία σε όλο τον κόσμο. Για όλα απαιτούνται δύο δόσεις προκειμένου να είναι πλήρως αποτελεσματικά.

Αυτά που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer-BioNTech (αμερικανική και γερμανική εταιρία) και τη Moderna (αμερικανική εταιρία) κυριαρχούν στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη, το Ισραήλ και στις χώρες του Κόλπου.

Το εμβόλιο των AstraZeneca-Oxford (βρετανικό) κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία. Η τελευταία χρησιμοποιεί επίσης ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε εγχωρίως από την Bharat Biotech.

Το εμβόλιο Sputnik V του ρωσικού κέντρου Γκαμαλέγια χορηγείται στη Ρωσία καθώς επίσης στην Αργεντινή, τη Λευκορωσία και τη Σερβία.

Σε ό,τι αφορά τα κινεζικά εμβόλια, εκτός της Κίνας, αυτό της Sinopharm χορηγείται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, τις Σεϋχέλλες και την Ιορδανία, και αυτό της Sinovac στην Ινδονησία, τη Βραζιλία και την Τουρκία.

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.