Εκρήξεις σε δύο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν – Υποψίες ότι τορπιλίστηκαν

Δύο μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν έπειτα από επίθεση σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ.

Το περιστατικό συνέβη στα δεξαμενόπλοια Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά, στα ανοιχτά του Ιράν.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις τα δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν και το πλήρωμά τους είναι ασφαλές.

 

Την επίθεση στο δεξαμενόπλοιο Front Altair επιβεβαίωσε η κρατική εταιρεία διύλησης πετρελαίου της Ταϊβάν CPC Corp που το είχε ναυλώσει για να μεταφέρει καύσιμο από τη Μέση Ανατολή. «Βάσει υποψιών που υπάρχουν, χτυπήθηκε από τορπίλη», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στο Reuters.  Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρείας Frontline, στην οποία ανήκει το πλοίο, επιβεβαίωσε ότι αυτό έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το δεξαμενόπλοιο Front Altair μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας, μιας πετροχημικής πρώτης ύλης. Τελευταία φορά εθεάθη στα ανοιχτά του Ιράν, αφού φόρτωσε το φορτίο του από το Ρουβάις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Το δεξαμενόπλοιο Kokuka Courageous υπέστη σήμερα βλάβη από περιστατικό σχετικό με την ασφάλεια στον Κόλπο του Ομάν», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο, BSM Ship Management, στην Σιγκαπούρη. Είπε επίσης ότι έχει υποστεί ζημιά η δεξιά πλευρά του κύτους του δεξαμενόπλοιου κι ότι παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί. «Το φορτίο μεθανόλης που μεταφέρει παραμένει ανέπαφο», σημείωσε ο εκπρόσωπος. Το πλοίο αυτό βρίσκεται περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περίπου 14 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Ιράν.

Το Κέντρο Επιχείρησης του Εμπορικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε αμέσως μετά το περιστατικό προειδοποίηση, θέτοντας σε επιφυλακή τις δυνάμεις του στην περιοχή. Επίσης, συνέστησε «εξαιρετική προσοχή» στα πλοία που κινούνται στην περιοχή. 

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως έσπευσε για βοήθεια στα δεξαμενόπλοια, αφού έλαβε δύο σήματα κινδύνου. «Εχουμε ενημερωθεί για την φερόμενη επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή δέχθηκε δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου στις 6:12 πμ τοπική ώρα και ένα δεύτερο στις 07:00 πμ», δήλωσε ο Τζόσουα Φρέι του Πέμπτου Στόλου, που εδρεύει στο Μπαχρέιν.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.