Δυναμικά διαδηλώνουν κατά της λιτότητας χιλιάδες Ισπανοί σε 56 πόλεις + συνέντευξη του Λισάρντο Σουάρεζ Φερνάντεζ (βίντεο)

Ο Λισάρντο Σουάρεζ Φερνάντεζ μίλησε το Σάββατο μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα και τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, Ερίκ Τουσέν στην κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ:« Το παλιό πεθαίνει, το νέο παλεύει να γεννηθεί: Η Αριστερά στον 21ο Αιώνα.  Στο παρακάτω βίντεο μιλά για την ανεργία και την επισφάλεια στην Ισπανία, τον αγώνα των ανθρακωρύχων, τις ομοιότητες της κατάστασης σε Ισπανία και Ελλάδα και την καταστολή.

Προς νέα απεργία το Νοέμβριο

Κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση Ραχόι για τις δραματικές περικοπές και τον προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας, οι Ισπανοί ξεχύθηκαν μαζικά την Κυριακή στους δρόμους 56 πόλεων υπό το σύνθημα «θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα, πρέπει να τους σταματήσουμε».

Το κίνημα διαμαρτυρίας στην Ισπανία όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά αναμένεται να κλιμακωθεί και με γενική απεργία των συνδικάτων το Νοέμβριο εάν δεν συναινέσει η συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι στο αίτημά τους για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις οδυνηρές περικοπές.

Σχεδόν 60.000 άνθρωποι έδωσαν δυναμικό «παρών» την Κυριακή στη διαδήλωση της Μαδρίτης, ενώ πορείες και διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν συνολικά σε 56 πόλεις της Ισπανίας.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι τα μέτρα λιτότητας θα αυξήσουν το ποσοστό ανεργίας και την ανασφάλεια στον εργασιακό χώρο, σε μια χώρα που βιώνει την δεύτερη ύφεση μέσα σε τρία χρόνια και όπου το ποσοστό της ανεργίας έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία αγγίζει σχεδόν αγγίζει το 25% και το 50% των ανέργων είναι νέοι.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχει επιβάλει αυστηρά μέτρα λιτότητας κατά τους εννέα μήνες που βρίσκεται στην εξουσία και τα συνδικάτα δηλώνουν ότι θα κατέβουν σε γενική απεργία αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην

διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την εφαρμογή των οδυνηρών μέτρων.

Δημοσκόπηση της εφημερίδας El Pais καταδεικνύει ότι το 77% των Ισπανών στηρίζουν τους διαδηλωτές, ενώ το 90% και πλέον εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις θα γίνουν συχνότερες.

Η κυβέρνηση έχει χάσει μεγάλο ποσοστό της δημοτικότητάς της και είναι αναγκασμένη να πείσει τους επενδυτές ότι θα μπορέσει να ελέγξει τις κοινωνικές αναταραχές και να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων.

Το δικαίωμα του διαδηλώνειν έχει γίνει «καυτό» θέμα συζήτησης στην Ισπανία από τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν μαζική διαδήλωση κατέληξε σε 35 συλλήψεις και στον τραυματισμό 64 ανθρώπων.

 Πηγή: Τα Νέα

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.