Δραματική η κατάσταση στην Αϊτή μετά τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ

Δραματική είναι η κατάσταση στην Αϊτή, την πολύπαθη χώρα της Καραϊβικής μετά την ισχυρή δόνηση των 7,2 Ρίχτερ που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και προξένησε τεράστιες ζημιές.

Τα φονικά Ρίχτερ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 304 ανθρώπους ανακοίνωσε ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Τζέρι Τσάντλερ. Στο μεταξύ, έχει αναφερθεί πως, τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι είναι τραυματίες ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 125 χμ δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς σε μια μικρή πόλη όπου οι καταστροφές στα κτίρια είναι εκτεταμένες.

Τα νοσοκομεία έχουν ήδη γεμίσει με τραυματίες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις δυνατότητές τους να φροντίζουν ασθενείς με τις εικόνες που φθάνουν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αποτυπώνουν την τραγωδία που συντελείται

Οι «πληγωμένες» από τον κύριο σεισμό υποδομές, αργά το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα), δέχθηκαν επιπλέον «χτύπημα» καθώς ένας νέος μετασεισμός, μεγέθους 5,9 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 8 χλμ.  έπληξε τη χώρα.

Το χτύπημα του Εγκέλαδου βρίσκει την Αϊτή σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, λόγω της πολιτικής κρίσης που βιώνει μετά τη δολοφονία του προέδρου της, και των δυσχερών οικονομικών δεδομένων της. Επιπλέον, η Αϊτή δεν έχει κατορθώσει να «αναρρώσει» από τον φονικό σεισμό των 7 Ρίχτερ του 2010 όπου υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν περίπου 300.000 άνθρωποι, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν και περίπου 1,5 εκατ. έμειναν άστεγοι.

Ευθύμης Λέκκας: Σε το οφείλονται οι μεγάλες καταστροφές στην Αϊτή

Οι μεγάλες καταστροφές στην Αϊτή οφείλονται στις κατασκευές, στο έδαφος, και στην εγγύτητα με τις υποδομές, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας ο οποίος είχε κάνει επιτόπια έρευνα στην περιοχή το 2010 μαζί με τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη.

«Έντεκα χρόνια μετά το σεισμό μεγέθους 7,2 Ρίχτερ που είχε ως αποτέλεσμα 300.000 και πλεόν θανάτους το ρήγμα Enriquillo-Plantain Garden ενεργοποιήθηκε και πάλι με ένα σεισμό της τάξης επίσης των 7,2 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού του 2010 εντοπιζόταν στα 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Port-au-Price, ενώ το επίκεντρο της σημερινής δόνησης εντοπίζεται περίπου στα 100 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και προσθέτει: «Από την επιτόπια έρευνα που διεξάγαμε το 2010 με τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης αριστερόστροφο, καθώς και ότι οι μεγάλες καταστροφές οφείλονται στην εγγύτητα της ρηξιγενούς ζώνης με τις υποδομές, στην άθλια κατάσταση των κατασκευών, στο έδαφος θεμελίωσης, το οποίο παρουσιάζει χαρακτηριστικά που ευνοούν έντονα φαινόμενα ρευστοποίησης. Ταυτόχρονα καταγράφηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις και μεταθέσεις ακτογραμμών, ενώ σήμερα την εικόνα της καταστροφής συμπληρώνουν κυματα τσουνάμι».

Για την ερευνητική αποστολή του 2010 οι καθηγητές Παναγιώτης Καρύδης και Ευθύμης Λέκκας δηλώνουν: «Πρόκειται ίσως για την πιο επώδυνη εμπειρία αποστολής σε σεισμό, δεδομένου ότι πέραν των τεράστιων καταστροφών, προκλήθηκε κατάρρευση όλων των δομών με συνέπεια εκτεταμένες λεηλασίες, έως και δολοφονίες, σε ένα τοπίο όπου κάθε παρέμβαση από τρίτες χώρες κρίθηκε επικίνδυνη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.