Δολοφονήθηκε ο «εγκέφαλος» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

Στόχος δολοφονικής επίθεσης έγινε στα περίχωρα της Τεχεράνης ο αρχιτέκτονας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Μόχσεν Φαχριζαντέχ,  όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα το απόγευμα της Παρασκευής-Το Ισραήλ κατηγορεί ως  ένοχο η Ιρανική κυβέρνηση.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars μετέδωσε ότι ο Φαχριζαντέχ τραυματίστηκε σε επίθεση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Λίγο αργότερα όμως κρατικά μέσα ανέφεραν ότι ο πυρηνικός επιστήμονας υπέκυψε στα τραύματά του.

«Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατάφερε να τον επαναφέρει στη ζωή και πριν από λίγα λεπτά, ο επιστήμονας έφθασε στο υψηλό στάτους του μαρτυρικού θανάτου, έπειτα από χρόνια προσπαθειών και αγώνα» αναφέρει ανακοίνωση των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από κρατικά ΜΜΕ.

Η ιρανική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει τις αναφορές, ωστόσο ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης έγραψε στο Twitter ότι το Ιράν θα εκδικηθεί τις δολοφονίες των πυρηνικών επιστημόνων του «όπως έχει κάνει και στο παρελθόν».

Απειλές για εκδίκηση εκτόξευσε μέσω Twitter και ο Χοσεΐν Ντεγκάν, στρατιωτικός σύμβουλος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ:  «Θα χτυπήσουμε σαν κεραυνός τους δολοφόνους αυτού του καταπιεσμένου μάρτυρα και θα τους κάνουμε να μετανιώσουν για την πράξη τους» έγραψε.

Άλλοι χρήστες του Twitter που υποστηρίζουν ότι ήταν μάρτυρες του περιστατικού ανέβασαν φωτογραφίες ενός κατεστραμμένου αυτοκινήτου γύρω από το οποίο διακρίνεται αίμα.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβάντι δήλωσε ότι δεν υπάρχει περιστατικό που αφορά πυρηνικούς επιστήμονες.
Όπως αναφέρει το Reuters, το Ισραήλ και άλλες Δυτικές χώρες υποψιάζονται εδώ και χρόνια ότι ο Φαχριζαντέχ ήταν εγκέφαλος του μυστικού ιρανικού προγράμματος που αποσκοπούσε στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Το πρόγραμμα τερματίστηκε το 2003 και έκτοτε το Ιράν επιμένει ότι δεν έχει τέτοιες πυρηνικές φιλοδοξίες.

«Να θυμάστε αυτό το όνομα, Φαχριζαντέχ» είχε δηλώσει το 2018 ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου, παρουσιάζοντας στοιχεία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τον τερματισμό της προσπάθειας ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, ο Φαχριζαντέχ συνέχισε να εργάζεται στο ιρανικό υπουργείο Άμυνας σε «ειδικά προγράμματα».

Η ισραηλινή κυβέρνηση, στην οποία πέφτουν αναπόφευκτα οι υποψίες για την επίθεση, αρνήθηκε να σχολιάσει τη δολοφονία.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε σήμερα σε αυτοσυγκράτηση μετά τη δολοφονία του Ιρανού εξέχοντα πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, για την οποία η Τεχεράνη επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ.

«Ενημερωθήκαμε για τις αναφορές ότι ένας Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας δολοφονήθηκε σήμερα κοντά στην Τεχεράνη . Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και τονίζουμε την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Φαρχάν Χαγκ.

Ιραν: έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι το Ισραήλ  είναι πίσω από τη δολοφονία

Η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας αναφέρει ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» πως το Ισραήλ ήταν «υπεύθυνο» για τη δολοφονία ιρανού επιστήμονα και τονίζει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αμυνθεί σε επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επιδόθηκε χθες Παρασκευή.

Απευθύνοντας «προειδοποίηση εναντίον τυχοδιωκτικών μέτρων από μέρους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ειδικά την εναπομείνασα περίοδο της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ στην εξουσία», η Τεχεράνη «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τον λαό της και να προασπίσει τα συμφέροντά της», τονίζεται στο κείμενο που υπογράφεται από τον ιρανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, τον Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί.

Ακόμη, στην επιστολή της ιρανικής κυβέρνησης, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, τονίζεται πως το Ιράν αναμένει από τον Γκουτέρες και το ΣΑ να καταδικάσουν σθεναρά την δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζάντε και να «λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σε βάρος των δραστών» της.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.